Χίος – Ο κρυμμένος θησαυρός του Αιγαίου

Το νησί της Χίου είναι ένας κρυμμένος θησαυρός του βόρειου Αιγαίου, με τους υπέροχους ανθρώπους, τα μεσαιωνικά χωριά και τις υπέροχες παραλίες,  προκαλεί τον επισκέπτη να το ανακαλύψει

Το νησί με τη μακρά παράδοση στη ναυτιλία και το εμπόριο, με το εξαίρετο  φυσικό περιβάλλον και την άγρια ομορφιά, προσελκύει επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Προσφέρεται για βόλτες στα γραφικά σοκάκια και μπάνιο στις απέραντες αμμουδιές, τους μικρούς όρμους και τα καταγάλανα νερά.

Τα επιβλητικά ορεινά συγκροτήματα του Πελινναίου και της Αμανής, στο βόρειο τμήμα του νησιού, οι ρεματιές και οι ορθοπλαγιές με την άγρια φυσική ομορφιά, το φημισμένο σπήλαιο των Ολύμπων, οι θαυμάσιες πεζοπορικές διαδρομές προκαλούν δικαιολογημένα το ενδιαφέρον των ανθρώπων εκείνων που αρέσκονται να έρχονται σε άμεση επαφή με το φυσικό πλούτο του τόπου που επισκέπτονται.

Η μοναδική χλωρίδα του νησιού, με τις άγριες τουλίπες, τις αυτοφυείς ορχιδέες, τα σπάνια αγριολούλουδα, τα  αρωματικά βότανα, τα  μυρωδάτα περιβόλια του Κάμπου και τις καλλιέργειες με τα μαστιχόδεντρα στο νότιο τμήμα του νησιού,  αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο για τη μετάβαση των πολυάριθμων φυσιοδιφών, φυσιολατρών και οικοτουριστών στη Χίο .

Ττις βουνοπλαγιές της βόρειας Χίου στολίζουν πευκοδάση, ενώ στα δέντρα που κάνουν την εμφάνισή τους σε αυτό το τμήμα του νησιού συγκαταλέγονται τα ελαιόδεντρα, οι συκιές, οι αμυγδαλιές, οι βελανιδιές, καθώς και λιγοστές καρυδιές και κερασιές.

Στη νότια Χίο, στα Μαστιχοχώρια, όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και ξηρό, ευδοκιμεί το μαστιχόδεντρο ή σχίνος, ο αειθαλής θάμνος από τον οποίον εκκρίνεται η παγκοσμίως γνωστή μαστίχα Χίου, αρωματική ρητίνη που φημίζεται για το ιδιαίτερο άρωμα και τις ευεργετικές ιδιότητές της.

Mastic Tree in Chios, Greece

Παραλίες

Οι παραλίες της Χίου, στη δαντελωτή ακτογραμμή της, χαρακτηρίζονται από τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά τους και από την αυθεντικότητά τους.

 Αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όποιον τις επισκέπτεται πρώτη φορά και γεννούν την επιθυμία επιστροφής σε όποιον τις έχει απολαύσει. Η Χίος έχει περίπου 100 παραλίες για όλα τα γούστα.

Μαύρα Βόλια

Η παραλία Μαύρα Βόλια είναι η πιο γνωστή παραλία της Χίου και μια από τις ομορφότερες στον κόσμο. Βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού και πρόκειται για μια τεράστια ακτή που χωρίζεται σε τρεις παραλίες. Το όνομα της προέρχεται από τα μαύρα βότσαλα της παραλίας των οποίων το χρώμα οφείλεται σε παλαιότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Καθαρή παραλία, εύκολα προσβάσιμη και με άνεση χώρου. Φεύγοντας να πάρετε μαζί σας αναμνήσεις και όχι μαύρα βόλια. Μετά το μεσημέρι υπάρχει φυσική σκιά στη δεύτερη και τρίτη παραλία. Δεν είναι οργανωμένη αλλά μια καντίνα παρέχει τα βασικά.

Αγία Δύναμη

Η παραλία Αγία Δύναμη είναι μια ακτή πεντακάθαρη, αμμώδης με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και φανταστικά χρώματα. Η πρόσβαση είναι εύκολη και είναι ιδανική για οικογένειες καθώς τα νερά είναι ρηχά. Είναι εντελώς παρθένο μέρος και πρέπει να φροντίσετε ώστε να έχετε μαζί σας νερό και ότι άλλο απαραίτητο. Η παραλία πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης. Είναι μικρή παραλία και τα λίγα αρμυρίκια χαρίζουν φυσική σκιά.

Kώμη

Η παραλία της Κώμης βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Χίου και διαθέτει ατέλειωτη αμμουδιά και προσφέρει οργανωμένες υπηρεσίες. Είναι από τις πιο αναπτυγμένες στο νησί, απέναντι από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και αρκετές καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια.

Βρουλίδια

Η παραλία Βρουλίδια είναι η νοτιότερη του νησιού. Πρόκειται για μια μικρή παραλία με χοντρή άμμο και μικρά βότσαλα και απότομα βράχια στο πίσω μέρος της. Δεν είναι οργανωμένη και για να φτάσετε πρέπει να περπατήσετε λίγο σε ένα μικρό μονοπάτι με σκαλιά. Μια καντίνα πριν το μονοπάτι προσφέρει τα απαραίτητα.

Τηγάνι

Η παραλία Τηγάνι βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Χίου και αποτελείται από ψιλό βότσαλο και άμμο, ενώ προσφέρεται για ψάρεμα και παρατήρηση βυθού. Δεν είναι οργανωμένη και την προτιμούν όσοι θέλουν την απόλυτη ησυχία. Η περιοχή πήρε το όνομά της από το στρογγυλό σχήμα του κόλπου και το επίπεδο της στεριάς.

Αποθήκα

Η παραλία Αποθήκα, στο νοτιοδυτικό άκρο της Χίου, κοντά στα Μεστά, είναι μια ανέγγιχτη ακτή με μικρά βότσαλα και χοντρή άμμο. Έχει πεντακάθαρα νερά και είναι προστατευμένη από τον άνεμο. Δεν είναι οργανωμένη αλλά μπορεί κάποιος να νοικιάσει κανό, ενώ υπάρχει και μια καντίνα. Τα νερά είναι βαθιά και κρύα.

Ελίντα

Η παραλία Ελίντα είναι ένας μεγάλος και κλειστός κόλπος, ένα ήσυχο και απάνεμο φυσικό καταφύγιο. Δεν είναι οργανωμένη και απέχει αρκετά από την πόλη της Χίου αλλά ο δρόμος είναι καλός. Η παραλία έχει και την ιστορική της σημασία καθώς στα νερά του κόλπου κρυβόταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το θρυλικό υποβρύχιο «Παπανικολής».

Καρφάς

Η παραλία Καρφάς είναι η κοντινότερη στην πόλη της Χίου και συνεπώς από τις πιο πολυσύχναστες του νησιού. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καταστήματα εστίασης. Η ακτή είναι μεγάλη, καλυμμένη με ψιλή, χρυσαφένια άμμο και τα νερά πολύ ρηχά και ζεστά. Η περιοχή έχει έντονη νυχτερινή ζωή.

Γιόσωνας

Η όμορφη παραλία Γιόσωνας βρίσκεται στο βόριο μέρος της Χίου, κοντά στα Καρδάμυλα, και έχει χοντρό βότσαλο και καταγάλανα νερά. Είναι οργανωμένη. Συνδυάζει σκηνικό βουνού και θάλασσας. Έχει ένα όμορφο μπιτς μπαρ και καταστήματα εστίασης.

Γλάροι

Η παραλία των Γλάρων είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς δημιουργήθηκε σε ένα παλιό λατομείο. Με το πέρασμα το χρόνου η θάλασσα έφερε άμμα και σμίλεψε τα βράχια δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό. Τα νερά της είναι κρύα καθώς αναβλύζει γλυκό νερό. Είναι οργανωμένη παραλία με ένα μπιτς μπαρ και προτιμάται ιδιαίτερα από τη νεολαία. Πήρε το όνομά της από τα γνωστά θαλασσοπούλια που έχουν καταφύγιο στην περιοχή.