Ηλεία – Eυλογημένος τόπος

Οι απέραντες παραλίες, τα μοναδικά μνημεία, οι αρχιτεκτονικές ομορφιές και η ξεχωριστή Ζαχάρω, κάνουν το ταξίδι στην Ηλεία ξεχωριστό. Ο επισκέπτης νιώθει αμέσως ότι βρίσκεται σε έναν ευλογημένο τόπο, με έναν μοναδικό πλούτο

Ο νομός Ηλείας είναι ένας από τους επτά  νομούς της Πελοποννήσου, που ωστόσο, ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πρωτεύουσα του Νομού είναι ο Πύργος και σημαντικότερες περιοχές η Αρχαία Ολυμπία, η Ζαχάρω, Αμαλιάδα και τα Λεχαινά.

Πύργος

Ο Πύργος οφείλει του όνομά του σε ένα ψηλό πύργο, που είναι κατασκευασμένος από τον Ιωάννη Τσερνώτα. Η πόλη είναι γνωστή με το όνομα αυτό από το 1687.

Τα μεγαλύτερα και αξιοσημείωτα αξιοθέατα είναι δυο εξαίσια νεοκλασικά κτίρια σχεδιασμένα από τον Τσίλερ, η Δημοτική Αγορά και το Απολλώνειο Δημοτικό Θέατρο. 

Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει η λιθόστρωτη  κεντρική πλατεία, με τις καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία και τα εστιατόρια, όπου ντόπιοι και ξένοι μπορούν να γευτούν τα τοπικά πιάτα και τους γευστικούς μεζέδες, φτιαγμένα όλα από αγνά υλικά του τόπου.

Αμαλιάδα


Η Αμαλιάδα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πόλη του νομού.  Η πόλη είναι χτισμένη σε ύψωμα κι αυτό της χαρίζει υπέροχή θέα στην καταπράσινη και δενδρόφυτη γύρω περιοχή.

Κάθε επισκέπτης στην Αμαλιάδα δεν αμελεί να επισκεφτεί το μοναστήρι της ανάληψης με την πανοραμική θέα στην πόλη και το μοναστήρι της Παναγίας στην Φραγκαβίλα, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα .

Η περιοχή όμως διαθέτει και υπέροχες παραλίες μερικές από αυτές είναι: Κουρούτα, Παλούκι, Σαβάλια, Δουνέικα.

Ζαχάρω

Η Ζαχάρω είναι η κατάφυτη πόλη του νομού, με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι την παραλία.

Η παραλία της Ζαχάρως είναι η πιο μακροσκελής της Ευρώπης, με πάνω από 60χλμ. Λευκής άμμου.


Πολύ κοντά στη Ζαχάρω υπάρχει ο Καϊάφας, μια περιοχή πολύ γνωστή για τα ιαματικά της λουτρά, ιδανικό μέρος για περιποιήσεις Spa. 

Πηγαίνοντας προς τον βορρά συναντούμε το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, στη μέση ενός μικρού λιμανιού.

Η ορεινή Ηλεία, με τα δάση, τη θέα και τα πανέμορφα τοπία, προσφέρεται για ατελείωτους περιπάτους.

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,το Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος είναι μερικά από τα όμορφα χωριά της ορεινής Ηλείας.

Αρχαία Ολυμπία

Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του βουνού, μέσα στην κοιλάδα όπου ρέει ο Αλφειός ποταμός.

Στην ίδια θέση βρισκόταν η ιερή άλτη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ολόγυρα υπάρχουν χαμηλοί λόφοι, σε έναν από τους οποίους έχτισε ο Ανδρέας Συγγρός το μουσείο της Ολυμπίας.

Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, σε υψόμετρο 63 μέτρων και αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών τουριστών που το επισκέπτονται για να θαυμάσουν τις αρχαιότητες.

Το μουσείο της Ολυμπίας είναι από τα πλουσιότερα της Ελλάδας. Περιλαμβάνει τον Ερμή του Πραξιτέλη καθώς και άλλα θαυμάσια αγάλματα και γλυπτά.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.