Χανιά η όμορφη πόλη

Τα Χανιά για πολλούς είναι η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας, χαρακτηρισμός που δεν της έχει αποδοθεί τυχαία. Οι υπέροχες παραλίες των Χανίων, οι μικρές εύφορες πεδιάδες, τα ψηλά βουνά, τα βαθιά φαράγγια, όπως αυτό της Σαμαριάς και  τα εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής,  τα Χανιά πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών

Τα Χανιά βρίσκονται στα βόρεια της δυτικής Κρήτης και  είναι η πρωτεύουσα του νομού Χανίων.

Ο νομός Χανίων θεωρείται η πιο πράσινη περιοχή στην Κρήτη καθώς η οροσειρά Λευκά Όρη είναι υπεύθυνη για τις αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.

Τα Χανιά είναι από τις αρχαιότερες πόλεις στην Κρήτη, με πλούσια και πολυτάραχη ιστορία.

Το βενετσιάνικο λιμάνι με το φάρο και η παλιά πόλη στο κέντρο έχουν χαρίσει στα Χανιά τη φήμη της πιο γραφικής πόλης της Κρήτης.

Τα Χανιά φιλοξενούν το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι δυνατότητες που προσφέρουν παράλληλα για την παρακολούθηση πολιτισμικών εκδηλώσεων και για διασκέδαση είναι πολυποίκιλες και πολυάριθμες.

Η  νέα πόλη

Τα Χανιά θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελούνται από δύο πόλεις: την παλιά πόλη και τη νέα, που συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα ενιαίο σύνολο.

Η νέα πόλη αγκαλιάζει την παλιά και απλώνεται σε ολοένα μεγαλύτερη ακτίνα. Η ρυμοτομία της είναι αρκετά καλή κοντά στο κέντρο και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε το δρόμο σας.

Η παλιά πόλη

Η παλιά πόλη στα Χανιά εξακολουθεί να είναι ο πυρήνας των Χανίων, με τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια της και τα διατηρητέα κτίρια διαφόρων περιόδων, όπου θα απολαύσετε ρομαντικούς  περιπάτους.

Πολλά από αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούνται σήμερα σαν μικρά ξενοδοχεία, σαν εστιατόρια, καταστήματα ή κατοικίες.

Ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να περιπλανηθεί στα στενά της παλιάς πόλης και να απαθανατίσει τις όμορφες εικόνες που τον περιμένουν.

Ενετικό λιμάνι

Το παλιό λιμάνι των Χανίων, αποτελεί τον πολυτιμότερο λίθο πάνω στο ανεκτίμητης αξίας στολίδι της Κρήτης, που λέγεται παλιά πόλη των Χανίων. Θα σας μαγέψει όποια ώρα της ημέρας και αν το επισκεφθείτε.

Η προκυμαία του λιμανιού είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της παλιάς πόλης των Χανίων, γεμάτο με καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, ζαχαροπλαστεία και άλλα καταστήματα, αλλά και μνημεία που σώζονται από τις περιόδους της Ενετοκρατίας (1252-1645), της τουρκοκρατίας (1645-1898) και των χρόνων της Αιγυπτιοκρατίας που μεσολάβησαν (1831-1841).

Στιβανάδικα

Πίσω από τη δημοτική αγορά βρίσκεται ο εμπορικότερος δρόμος στα σημερινά Χανιά, η οδός Σκρίντλοφ ή Σκρύδλωφ με πολλά επώνυμα καταστήματα στη σειρά. Στο σημείο που συναντιέται με την οδό Χάληδων, την κεντρική οδό της παλιάς πόλης, η περιοχή  έχει το χαρακτηριστικό όνομα Στιβανάδικα.

Κάθε μεγάλη πόλη της Κρήτης είχε μία συγκεκριμένη περιοχή στο εμπορικό της κέντρο που βρίσκονταν μαζεμένα τα παραδοσιακά υποδηματοποιεία, δηλαδή τα στιβανάδικα.

Γιαλί τζαμί

Το τούρκικο Γιαλί τζαμί δεσπόζει στο ενετικό λιμάνι των Χανίων και δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακού μεγέθους τετράγωνο κτήριο με μεγάλο τρούλο, που υποστηρίζεται από τέσσερα τόξα.

Πάνω στο κτίριο θα παρατηρήσετε 6 μικρούς θόλους, ενώ από το τζαμί απουσιάζει ο μιναρές που κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Φρούριο Φιρκάς

Στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού της πόλης των Χανίων, οι Βενετοί κατασκεύασαν το Revellino del Porto, ένα οχυρωματικό έργο για την προστασία του λιμανιού. Η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου στα μέσα του 16ου αι. και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια πριν την πτώση της πόλης και την κατάληψή της από τους Τούρκους το 1645.

Το κάστρο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του ενετικού λιμένα των Χανίων. Σε περίπτωση πολιορκίας, μια χοντρή αλυσίδα από τον Φιρκά μέχρι τη βάση του φάρου στο άλλο άκρο της εισόδου, έκλεινε το λιμάνι.

Παναγία Τριμάρτυρη, ο καθεδρικός ναός των Χανίων

Η εκκλησία γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου. Λέγεται “τριμάρτυρη” γιατί, ενώ το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Παναγία, το βόρειο είναι αφιερωμένο στον Αγ. Νικόλαο και το νότιο στους τρεις Ιεράρχες.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, βρίσκεται δίπλα στο Ενετικό λιμάνι της πόλης και στεγάζεται στο καθολικό της παλαιάς ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου των Φραγκισ Το Κουμ Καπί είναι η παραθαλάσσια συνοικία που βρίσκεται αμέσως έξω από τα ανατολικά τείχη της παλιάς πόλης των Χανίων.

Τάφοι Βενιζέλων

Λίγο μετά τη Χαλέπα στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι αξίζει να επισκεφτείτε τους Τάφους των Βενιζέλων και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τα Χανιά.

Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία στον κόσμο και πολλοί ταξιδιωτικοί οδηγοί το αναφέρουν στις καλύτερες παραλίες. Η ψιλή λευκή άμμος και τα τυρκουάζ νερά δίνουν ένα εξωτικό χαρακτήρα στο τοπίο. Η άμμος αποκτά μια ροζ απόχρωση από τη σκόνη θρυμματισμένων κοχυλιών και επιτείνει τη μαγεία του τοπίου. Το Ελαφονήσι, είναι ένα νησάκι σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τη στεριά αλλά έχει δώσει το όνομα σε ολόκληρη την περιοχή. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και μπορείτε να φτάσετε στο νησί με τα πόδια. Ιδανική παραλία για παιδιά και μεγάλους. Η πλαζ είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Μπάλος

Ο Μπάλος είναι μια μαγευτική παραλία απερίγραπτης ομορφιάς με τοπίο εξωτικό και χαρακτηριστικά αντίστοιχα με το Ελαφονήσι. Πολυφωτογραφημένο τοπίο με τυρκουάζ νερά και λευκή “ροζίζουσα” άμμο. Η ομορφιά της φύσης άγρια αλλά εντυπωσιακή με τα βράχια πίσω από την παραλία να τονίζουν ακόμη περισσότερο την αντίθεση με τα σμαραγδένια νερά. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, τμήμα της διαδρομής είναι χωματόδρομος, ή με καραβάκι από την Κίσσαμο. Απέναντι από το Μπάλο βρίσκετια το νησί Γραμβούσα.

Φαλάσαρνα

Η παραλία στα Φαλάσαρνα είναι επίσης από τις πιο φημισμένες στης Κρήτης. Είναι μια τεράστια παραλία που εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πέντε συνεχόμενες παραλίες με κεντρική την Παχιά Άμμο η οποία είναι η πιο οργανωμένη και προσελκύει τον περισσότερο κόσμο. Η παραλία με την ψιλή άμμο τα κρυστάλλινα νερά έχει ανεμπόδιστη θέα στον ορίζοντα και εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Καθώς κοιτάζει στα δυτικά η παραλία Φαλάσαρνα έχει συνήθως κύμα και γι αυτό είναι η αγαπημένη των σέρφερς.

Χρυσή Ακτή

Η Χρυσή Ακτή είναι πολύ κοντά στην πόλη των Χανίων και γι αυτό αποτελεί βασική επιλογή ντόπιων και τουριστών. Έχει χρυσαφένια άμμο, όπως μαρτυρά και το όνομά της, και είναι πλήρως οργανωμένη. Τα νερά είναι ρηχά και ζεστά και είναι κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά.

Σειτάν Λιμάνια

Η παραλία Σεϊτάν Λιμάνια είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό μέρος. Η ονομασία της προέρχεται από την τουρκική γλώσσα (Σεϊτάν = Σατανάς) και σημαίνει Καταραμένα Λιμάνια. Ευλογημένη από ομορφιά είναι όμως η παραλία καθώς ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό φιόρδ, δηλαδή λωρίδα θάλασσας που εισέρχεται στη στεριά. Τα νερά είναι καταγάλανα και κάνουν την παραλία του Στεφάνου, όπως αλλιώς ονομάζεται, ένα ειδυλλιακό τοπίο. Είναι βέβαια πολύ μικρή παραλία με αποτέλεσμα το συνωστισμό την περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης.

Παραλία Λουτρό Σφακίων

Το Λουτρό είναι ένα όμορφο μικρό ψαροχώρι που θυμίζει έντονα Κυκλάδες. Η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι έντονη με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν σχετική ηρεμία. Η παραλία Λουτρό Σφακίων έχει μεγάλα άσπρα βότσαλα και καταγάλανα νερά ενώ διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εκατέρωθεν της παραλίας υπάρχουν η παραλία Γλυκά Νερά και η παραλία Μάρμαρα.

Αγία Μαρίνα – Πλατανιάς

Μόλις λίγα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων θα συναντήσετε τους οικισμούς Κάτω Σταλός, Αγία Μαρίνα, Πλατανιά, που πρακτικά είναι ενωμένοι και βέβαια τις ομώνυμες παραλίες. Πρόκειται για την πιο τουριστική περιοχή της Κρήτης με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και παραλίες οργανωμένες και γεμάτες ζωή. Πόλος έλξης για τη νεολαία που έρχεται για μπάνιο αλλά και διασκέδαση στην παραλία όλη την ημέρα, ενώ τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης είναι γεμάτα μέχρι να έρθει το ξημέρωμα.

Σταυρός

Η παραλία Σταυρός απέχει µόλις 16 χλµ. από τα Χανιά και βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Είναι στην πραγματικότητα δύο παραλίες, η αµµώδης κεντρική, µε τη θάλασσα-λάδι και η πιο απομονωμένη, 800 µ. από την προηγούμενη, το µέρος στο οποίο γυρίστηκε η ταινία «Αλέξης Ζορµπάς». Η παραλία είναι προστατευμένη από τους ανέμους ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές σε εστιατόρια και καφέ-μπαρ.

Κεδρόδασος

Αμμόλοφοι με λευκή άμμο και ένα δάσος από υπεραιωνόβιους κέδρους καλύπτουν όλη την περιοχή του Κεδρόδασους. Τα νερά είναι κρυστάλλινα τυρκουάζ, ενώ κατά μήκος της παράκτιας διαδρομής από το Κεδρόδασος ως το Ελαφονήσι υπάρχουν μικρά ερημικά κολπάκια. Η περιοχή είναι προστατευμένη, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, και εντελώς παρθένα. Δεν θα βρείτε εδώ ίχνη πολιτισμού και τουριστικής δραστηριότητας αλλά το τοπίο είναι μαγευτικό.

Λουτράκι

Το Λουτράκι βρίσκεται σε έναν μικρό όρμο, που περικλείεται από βραχώδεις ακτές, στην έξοδο του κόλπου της Σούδας. Προσφέρει όλες τις απαραίτητες τουριστικές ανέσεις, διαθέτει μια μικρή παραλία με άμμο αλλά και χώρο με ομπρέλες και ξαπλώστρες σε γκαζόν, που κάνει την παραλία ιδιαίτερα ελκυστική για οικογένειες με παιδιά.

Κουμ Καπί

Το Κουμ Καπί είναι η παραθαλάσσια συνοικία που βρίσκεται αμέσως έξω από τα ανατολικά τείχη της παλιάς πόλης των Χανίων.

Ο παραθαλάσσιος δρόμος της Ακτής Μιαούλη στο Κουμ Καπί είναι γεμάτος με νεανικά και όχι μόνο, στέκια.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και η διάσχισή του αποτελεί τον κύριο σκοπό του ταξιδιού πολλών τουριστών που φτάνουν στην Κρήτη. Η κατάβασή του, με μήκος 18 χιλιόμετρα, διαρκεί από 4 έως 7 ώρες  ανάλογα με την εμπειρία και τις αντοχές των πεζοπόρων.

Η κατάβαση ξεκινάει από το οροπέδιο του Ομαλού στα Λευκά Όρη και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στα νότια του νομού Χανίων. Η είσοδος γίνεται από την περιοχή «Ξυλόσκαλο» στα 1.200 μέτρα υψόμετρο.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς και μια μεγάλη περιοχή, περίπου 48.500 στρεμμάτων, γύρω του έχουν χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, που το 2010 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας  της UNESCO.

Εκεί , ζουν τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα Κρι – Κρι, αλλά και πολλά άλλα είδη ζώων που δεν συναντώνται πουθενά αλλού: Ο κρητικός ασβός (άρκαλος), το κρητικό κουνάβι (ζουρίδα), ο κρητικός αγκαθοποντικός, η κρητική νυφίτσα (καλογιαννού).

Γυπαετοί, χρυσαετοί και όρνια απαρτίζουν την ορνιθοπανίδα του δρυμού, μαζί με εκατοντάδες άλλα μικρότερα είδη πτηνών.

Περισσότερα από 450 είναι τα είδη της χλωρίδας του φαραγγιού, πολλά από τα οποία είναι επίσης μοναδικά στον κόσμο, γι’ αυτό και απαγορεύεται να κόβεται τα φυτά που βρίσκετε στο διάβα σας.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς πήρε το όνομά του από τον μικρό βυζαντινό ναό που βρίσκεται στο μέσο του περίπου, χτίστηκε το 1379 και ονομάζεται Οσία Μαρία. Από το εκκλησάκι αυτό ονομάστηκε και το χωριό «Σαμαριά», που είχε χτιστεί δίπλα, και εγκαταλείφθηκε από τους μόνιμους κατοίκους του το 1962, με την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν στάση από τους πεζοπόρους και από τους φύλακες του Εθνικού Δρυμού.

Υπολογίζεται πως οι σχηματισμοί του φαραγγιού δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι γεωλογικές ανακατατάξεις στην περιοχή διέρρηξαν τους πέτρινους όγκους.

Το μεγαλύτερο πλάτος του φαραγγιού της Σαμαριάς φτάνει τα 150 μέτρα, ενώ το στενότερο σημείο του είναι οι «Πόρτες» – λίγο πριν από την έξοδο – με πλάτος 3 μέτρα. Οι βράχοι εκεί φτάνουν σε ύψος στα 600 μέτρα και το τοπίο κόβει την ανάσα!

Το φαράγγι είναι καταπράσινο και κατάφυτο. Τα λιβάδια εναλλάσσονται με τα δάση με πεύκα, κυπαρίσσια, πουρνάρια κ.ά.