Ύδρα – Διάσημη και αξέχαστη

Ο Μιχάλης Κακογιάννης με την  Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν, την έντυσαν με ένα μελαγχολικό χρώμα, στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», που γυρίστηκε το 1956 στην Ύδρα, με μία μόνο κάμερα

Ένα χρόνο αργότερα, η Σοφία Λόρεν με τον Τώνη Μαρούδα, τραγουδούν «τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», στην ταινία «το παιδί και το δελφίνι», κάνοντας γνωστή την Ύδρα σε όλον τον κόσμο.

Αυτό είναι το μικρό νησί του Σαρωρικού, στο οποίο αποτυπώνεται η Ελλάδα χωρίς αυτοκίνητο, αφού δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, γιατί, πολύ απλά, δεν υπάρχουν δρόμοι.

Ο επισκέπτης σε αυτό το γραφικό νησάκι πρέπει  οπωσδήποτε να έχει μαζί του παπούτσια πεζοπορίας, αφού, αυτό που θα δει μπαίνοντας στο λιμάνι, θα το γνωρίσει καλύτερα με τους περιπάτους του.

Η  Ύδρα έχει ταυτιστεί με τον βασικό παλιό οικισμό της, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά, με το γκρίζο των βράχων να κυριαρχεί, γύρω από τα παλιά πέτρινα αρχοντικά και πάνω από το απάνεμο λιμάνι της.

Με την πρώτη κιόλας ματιά ο επισκέπτης θα δει  το κάστρο με τα κανόνια του, τους πέτρινους νερόμυλους και τη γραφική προβλήτα, ιδανική για απογευματινούς περιπάτους.

Η αντοχή στο περπάτημα είναι  το πλέον απαραίτητο προσόν που πρέπει να διαθέτει κανείς, για να γνωρίσει τα στενοσόκακα του νησιού και μαζί μ’ αυτά και την ιστορία της.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το κτίριο της σχολής Εμποροπλοιάρχων.Δείτε, ακόμη, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο, με πηγές, έγγραφα, βιβλία και άλλα εκθέματα από την εποχή της εξέγερσης.

Η Σχολή Καλών Τεχνών διάλεξε την  Ύδρα για να φτιάξει το παράρτημά της και ο χώρος που δημιουργήθηκε είναι επισκέψιμος.

Η  Ύδρα είναι ένα νησί με αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, κυρίως από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Το Πάσχα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά το έθιμο του Επιταφίου που μπαίνει στη θάλασσα στο Καμίνι και το κάψιμο του Ιούδα.

 Ο θρυλικός ναύαρχος Μιαούλης, τιμάται κάθε χρόνο, το τρίτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις που έχουν πάρει το όνομά του, τα Μιαούλεια.

Ολόκληρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καραβάκια από την  Ύδρα αναχωρούν και περνούν  απέναντι, στην Επίδαυρο, με τελικό προορισμό το Αρχαίο Θέατρο.

Η ιστορία της Ύδρας είναι συνδεδεμένη με δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους περιόδους της ελληνικής ιστορίας:  την Ελληνική Επανάσταση και τους μεγάλους ηγέτες της, αλλά και την κοσμοπολίτικη άνθησή της, στις τελευταίες δεκαετίες, όταν και έγινε συνώνυμη με την intellectual πλευρά που ήθελε να προωθήσει η χώρα, προσελκύοντας τουρισμό υψηλού επιπέδου.

Θα κολυμπήσετε κυρίως σε βραχώδεις ακτές, αλλά και σε μικρές αμμουδιές και βοτσαλωτές παραλίες, στο Μανδράκι, το Καμίνι, στο Μώλο και με καραβάκι σε ορμίσκους γύρω από το νησί, όπως στο Μπίστι και στον Άγιο Νικόλαο.

Παραλίες

Άγιος Νικόλαος (χάρτης)

Ένα κολπάκι που η θάλασσα σχεδόν πάντα είναι ήρεμη και γαλήνια, λόγω της τοποθεσίας που βρίσκεται η παραλία η οποία έχει ψιλό βοτσαλάκι. Υπάρχει καντίνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες. 

Βλυχός (χάρτης)

Η παραλία είναι οργανωμένη  με κόκκινα βότσαλα  και πεντακάθαρα γαλανά νερά. Θα βρείτε επίσης ταβέρνες και εστιατόρια.

Καμίνια (χάρτης)

Είτε περπατώντας 20 λεπτά από την Ύδρα, είτε με θαλάσσιο ταξί και καϊκάκι θα βρεθείτε στην παραλία που υπάρχει ένα γραφικο λιμανάκι και κάποιες ταβερνούλες για το φαγητό σας.

Μώλος (χάρτης)

Πολλοί προτιμούν να προσεγγύσουν την παραλία με θαλάσσια μέσα, γιατί αλλιώς θα χρειαστείτε αρκετή πεζοπορία. Μία ήσυχη παραλία για χαλαρωτικό μπάνιο.

Μπίστι (χάρτης)

Το Μπίστι είναι οργανωμένη παραλία δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος στο νοτιότερο όρμο του νησιού.

Νησίζα (χάρτης)

Μία μη οργανωμένη φυσική παραλία με καθαρά νερά στα ανατολικά του νησιού.

Παλαμίδας (χάρτης)

Μία όμορφη και αμμώδη παραλία,  μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας.

Υδρονέτα (χάρτης)

Η παραλία της Υδρονέτας βρίσκεται λίγο έξω από τον λιμενοβραχίωνα της Υδρας και θεωρείται η συνέχεια της Σπηλιάς. Ερχεται κάποιος με τα πόδια, μέσα σε πέντε λεπτά από την Υδρα.