Kαβάλα – Η γαλάζια πολιτεία

Χτισμένη αμφιθεατρικά κατά μήκος της θάλασσας, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η Καβάλα, με τις κρυστάλλινες ακτές, τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και την ονειρική θέα, σας προσκαλεί να την ανακαλύψετε

Την ονομάζουν γαλάζια Πολιτεία για τα καταγάλανα νερά της, τις αμμώδεις παραλίες, την τεράστια ακτογραμμή, και τις οργανωμένες ή ανεξερεύνητες ακτές της.

Οι παραλίες της Καβάλας τα έχουν όλα, ακόμη και αναπάντεχα όμορφα σημεία, ενώ διάσπαρτα σε αυτές είναι τα γραφικά ταβερνάκια με τη μεσογειακή κουζίνα.

Η πόλη είναι  δραστήρια και συνδυάζει τους ρυθμούς της μεγαλούπολης με μια απόλυτα χαλαρωτική διάθεση κάθε στιγμή.

Είναι μια πόλη ζωντανή, σύγχρονη, αλλά μαζί  και γραφική που αναπνέει τους ρυθμούς της μακραίωνης ιστορίας της, του παρόντος και του μέλλοντος.

Πρόκειται για το π λέον ανεπτυγμένο αστικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με ένα μεγάλο λιμάνι και μία μαρίνα σύγχρονων προδιαγραφών, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά κέντρα της χώρας.

Κάτω στο λιμάνι της – ιδανικός προορισμός κρουαζιέρας – η Καβάλα ζει στους ρυθμούς της αγοράς και της εργασίας. Όμως, καθώς η μέρα περνάει, επικρατεί σιγά-σιγά μία γλυκιά χαλάρωση.

Απλώνεται στα υπαίθρια καφενεία και τα ταβερνάκια με το ούζο και τους μεζέδες, αντανακλάται στη θέα της χερσονήσου της Παναγίας με το Φρούριο και την Παλιά Πόλη, αποτυπώνεται στις μικρές βόλτες στον λιμενοβραχίονα, όπου αράζουν τα τουριστικά σκάφη.

Στις γειτονιές της, αποκαλύπτεται σταδιακά, στον Αϊ-Γιάννη, τη συνοικία-καρδιά της πόλης, με τα παλιά αρχοντικά και την ομώνυμη εκκλησία.

Στην οδό Κύπρου, με τα μοναδικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικά κτίρια,  αλλά και στις άλλες της συνοικίες, Κηπούπολη, Βύρωνα, Ποταμούδια, Προφήτη Ηλία, Καλλιθέα.  Όλες τους με όμορφα μικρά σπίτια, με αυλές, κήπους και στέγες από κεραμίδια.

Παλιά Πόλη «Παναγία»

Η βόλτα στην Παλιά Πόλη της Καβάλας είναι μια μοναδική εμπειρία που θέλεις να τη ζεις συνεχώς.

Στο βραχώδες ακρωτήριο και γύρω από τα τείχη της, η Παλιά Πόλη προσφέρεται για ταξίδια στον χρόνο και την ιστορία.

 Οι δρόμοι είναι πλακόστρωτοι και τα περισσότερα σπίτια έχουν ξύλινους εξώστες, ευωδιαστούς κήπους και αυλές.

Ξεκινώντας από την πλατεία Καραολή, μπορείτε να ανεβείτε την οδό Θεοδώρου Πουλίδου, να περάσετε από το Ιμαρέτ και την αυλή του Μωχάμετ Άλη και να φτάσετε μέχρι τον Ιερό Ναό της Παναγίας, τον Φάρο και το Φρούριο για να απολαύσετε θέα που κόβει την ανάσα.

Ολοκληρώστε τη διαδρομή σας στις Καμάρες, το παλιό Υδραγωγείο, σύνορο της παλιάς και της σύγχρονης πόλης. Η φυσική ομορφιά της περιοχής σε συνδυασμό με τα γραφικά ταβερνάκια, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα νεότερα νεοκλασικά κτίσματα ερεθίζουν τις αισθήσεις και συνθέτουν εικόνες μοναδικές.

Ανηφορίζοντας την οδό Θ. Πουλίδου, θα συναντήσετε το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο μνημείο, κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας, Μωχάμετ Άλη.

Ο βαλής (κυβερνήτης) της Αιγύπτου θέλησε να ευεργετήσει τη γενέτειρά του με αυτό το φιλανθρωπικό ίδρυμα, που λειτούργησε ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο-οικοτροφείο και ως πτωχοκομείο για όλους τους απόρους της πόλης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Σήμερα αποτελεί ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, σημείο αναφοράς για την πόλη της Καβάλας.

Καθώς κατευθύνεστε προς το άκρο της Χερσονήσου της Παναγίας, θα βρείτε την πλατεία Μωχάμετ Άλη, όπου βρίσκεται το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη και το άγαλμά του, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Κωνσταντίνο Δημητριάδη.

Το κονάκι του Μωχάμετ Άλη θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα και αποτελούσε, εκείνη την εποχή, το μεγαλύτερο σπίτι της Καβάλας.

Σήμερα έχει ανακαινιστεί με πολλή φροντίδα και λειτουργεί ως μουσείο που μπορείτε να επισκεφτείτε, για να νιώσετε την εμπειρία ενός αρχοντικού του 18ου αιώνα. Παράλληλα, είναι η έδρα του Ερευνητικού Κέντρου Μωχάμετ Άλη.

Λίγο μετά την πλατεία Μωχάμετ Άλη θα συναντήσετε τον Ιερό Ναό της Παναγίας, στην ίδια θέση που από τον 15ο αιώνα βρισκόταν ένα γυναικείο μοναστήρι.

Καθώς φτάνετε στο άκρο της χερσονήσου της Παλιάς Πόλης, ξεπροβάλει ο Φάρος, πόλος έλξης για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, σε θέση όπου τα βράχια και η θάλασσα γίνονται ένα.

Τα επιβλητικά βράχια είναι ιδανικά για όσους θέλουν να καθίσουν και να ατενίσουν τον γαλάζιο ορίζοντα και τις σαγηνευτικές αντανακλάσεις στα νερά.

Άλλωστε, όλη η περιοχή του Φάρου είναι μαγευτική, αποπνέοντας την αίσθηση ότι κρατάει καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος.

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στην Παλιά Πόλη, θα συναντήσετε το συγκρότημα του Χαλίλ Μπέη, που περιλαμβάνει το ομώνυμο τέμενος του 16ου αιώνα, χτισμένο πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής και το Ιεροδιδασκαλείο (μεντρεσές).

Τα 7 δωμάτια του μεντρεσέ είχαν ανά εποχές ποικίλες χρήσεις: στις αρχές του 20ου αιώνα, στεγάστηκε εδώ παρθεναγωγείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο τέμενος και στον μεντρεσέ εγκαταστάθηκαν προσφυγικές οικογένειες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη δεκαετία 1930-40 φιλοξενήθηκε εδώ η Φιλαρμονική της Καβάλας – από όπου προκύπτει και η ονομασία «Παλιά Μουσική», με την οποία είναι εξίσου γνωστό το συγκεκριμένο κτίσμα.

Στην κορυφή της Παλιάς Πόλης στέκεται επιβλητικό το Φρούριο της Καβάλας, ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης.

Όπως όλες οι βυζαντινές οχυρώσεις, έχει τον εξωτερικό περίβολο και την κυρίως ακρόπολη, το έσχατο τμήμα άμυνας κάθε πόλης.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει τον κεντρικό κυκλικό πύργο, τη μοναδική θέα της πόλης που προσφέρει η οροφή του, την αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων – που αργότερα μετατράπηκε σε φυλακή – και το φυλάκιο, το οποίο ήταν χώρος κατάλληλος για καταλύματα αξιωματικών ή φρουράς. Στο υπαίθριο θέατρο του Φρουρίου διοργανώνονται το καλοκαίρι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η κάθοδος από το Φρούριο προς την άλλη πλευρά της πόλης οδηγεί το βλέμμα στο υπέροχο παλιό ναυπηγείο και μετά, στις εντυπωσιακές Καμάρες, το μεσαιωνικό Υδραγωγείο της πόλης, το οποίο αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο της Καβάλας.

Οι υπέροχες παραλίες της Καβάλας

Παραλία Αμμόλοφοι

Δυτικά της Περάμου θα βρείτε τις εξωτικές παραλίες των Αμμόλοφων. Η ψιλή λευκή άμμος σε συνδυασμό με τα διάφανα νερά θα σας μαγέψουν! Είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος ειδικά για τη νεολαία όλης της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου το Σαββατοκύριακο τα πάρτι διαρκούν μέχρι αργά το βράδυ! Βέβαια, αν επιθυμείτε και πιο ήσυχες γωνιές, δεν έχετε παρά να τις ανακαλύψετε.

 Μπορεί κανείς να φτάσει με το υπεραστικό λεωφορείο ως τη Νέα Πέραμο και από εκεί να περπατήσει ή να πάρει ταξί. Κατά τη θερινή περίοδο το λεωφορείο συνεχίζει ως τους Αμμολόφους.



Παραλία Κεραμωτής (Αμμόγλωσσα)

Η θάλασσα και το πευκόδασος της ακτής της Κεραμωτής συνθέτουν μια χαρακτηριστική ελληνική εικόνα. Πρόκειται για μια λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα και απλώνεται στο μπλε του Αιγαίου. Η αμμουδιά συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι χάρη στα σχετικά ρηχά και ήρεμα νερά της, αναδεικνύοντας την ιδανική για οικογένειες.

Οργανωμένα beach bar, καφέ και ταβέρνες κυρίως με θαλασσινά, καθιστούν την περιοχή έναν ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό! Μπορεί κανείς να πάει μέχρι τη Κεραμωτή με το υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό την Ξάνθη κι έπειτα να συνεχίσει με τα πόδια ή ταξί για την παραλία.

Παραλία Νέας Ηρακλείτσας

Στη Νέα Ηρακλείτσα θα βρείτε ένα γραφικό λιμάνι πλαισιωμένο από ένα από τα πιο όμορφα χωριουδάκια της περιοχής. Υπέροχη γαλάζια θάλασσα, με αμμουδερή παραλία, με ταβέρνες, αναψυκτήρια και πολλά beach bar για δροσερά διαλείμματα, σε περίπτωση που επιθυμείτε να περάσετε όλη τη μέρα σας εκεί. Η παραλία της είναι οργανωμένη και διαθέτει δωρεάν χώρο στάθμευσης. Μπορεί κάποιος να πάει με το υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό τη Νέα Πέραμο.

Καλαμίτσα

Η οργανωμένη παραλία του Δήμου Καβάλας στη δυτική είσοδο της πόλης βρίσκεται μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων των λουομένων γενικότερα και ειδικότερα της νεολαίας της πόλης. Εύκολη πρόσβαση με την αστική συγκοινωνία (γραμμές 8 και 4), είσοδος ελεύθερη, καθώς και δωρεάν χώρος στάθμευσης για όσους θέλουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο. Στον χώρο υπάρχουν αποδυτήρια, ντουζιέρες και αθλητικοί χώροι και λειτουργούν ταβέρνες, αναψυκτήρια και μπαρ για δροσερά διαλείμματα.

Ακρωτήρι Βρασίδα

Μεταξύ των Αμμολόφων και της Ν. Περάμου, πίσω από τον λόφο της βυζαντινής Ανακτορούπολης, εκτείνεται η χερσόνησος του Βρασίδα. Οι πολλές μικρές παραλίες και οι κολπίσκοι σε συνδυασμό με τα καταπράσινα βουνά και τους βραχώδεις σχηματισμούς που περιβάλλουν τον χώρο, σε προκαλούν για μπάνιο και εξερεύνηση. Ο δρόμος για το ακρωτήρι αρχίζει από την είσοδο του κάστρου. Είναι χωματόδρομος αλλά η κατάστασή του είναι αρκετά καλή και μπορούν να τον διασχίσουν όλοι οι τύποι οχημάτων.

Νέα Πέραμος

Η Νέα Πέραμος διαθέτει εκπληκτικές παραλίες και μοναδικές ταβέρνες. Ελεύθερη είσοδος στην παραλία, πεζόδρομοι για χορταστικές βόλτες και τα πάντα εύκαιρα: φαγητό και καφές, με τα πόδια έξω ή μέσα στο κύμα και μία πλήρης αγορά σε μικρογραφία.


Μπάτης

Οργανωμένη παραλία σε πανέμορφο γραφικό κόλπο και απόσταση μόλις 4 χλμ. από την Καβάλα, βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία για τα καθαρά νερά και την άρτια οργάνωση του χώρου. Ο επισκέπτης θα βρει στον Μπάτη θαλάσσια παιχνίδια, πισίνες, pool bar, beach bar, εστιατόριο και παιδική χαρά, ενώ στον χώρο λειτουργεί παράλληλα και κάμπινγκ 100  θέσεων. Η πρόσβαση γίνεται με αστικό λεωφορείο (γραμμή 8) κατά τους θερινούς μήνες και με υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό τη Νέα Πέραμο τους υπόλοιπους μήνες. Διαθέτει δωρεάν χώρο στάθμευσης.

Τόσκα

Μία παραλία που σε κάνει να νιώθεις τόσο κοντά και όμως, τόσο μακριά από τη βουή του κέντρου.

Η Τόσκα έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία για τα καθαρά νερά και την οργάνωσή της. Άμμος, καταγάλανα νερά, δέντρα μέχρι την παραλία, μπαρ και εστιατόριο με πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

Μπορεί κανείς να φτάσει εκεί με το υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό τη Νέα Πέραμο. Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί ξενοδοχείο 4 αστέρων.

Πύργος Απολλωνίας

Ο Πύργος της Απολλωνίας βρίσκεται στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και στον κόλπο των Ελευθερών.

Αν ακολουθήσει κανείς τον χωματόδρομο που βρίσκεται ακριβώς μετά τον πύργο, θα καταλήξει σε μία παραλία που προσφέρει απέραντο γαλάζιο, ηρεμία και γαλήνη.