Σύμη – Η ζωγραφιά του Αιγαίου

Μια μικρή ζωγραφιά στην άκρη του Αιγαίου, που αποτυπώνει την αρχοντιά και την αίγλη των προηγούμενων αιώνων

Τα πολύχρωμα νεοκλασικά αρχοντικά, στο χρώμα της ώχρας, του σομόν, του κόκκινου, του γαλάζιου, του μπλε και του γκρι, που σας υποδέχονται στο λιμάνι της Σύμης, τον Γιαλό, πραγματικά θα σας καθηλώσουν.

Η γοητεία αυτού του διατηρητέου οικισμού, που είναι η πρώτη εικόνα στο μάτι του επισκέπτη, διατηρεί ζωντανό το χρώμα του παρελθόντος και σας μεταδίδει την ίδια αίγλη.

Αμέσως, νιώθετε ότι αποτελείτε μέρος μιας πολιτείας που ξεπήδησε από σελίδες παλιού βιβλίου.

Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει το δημοτικό ρολόι του 1880, ενώ υπάρχει και το μνημείο παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους συμμάχους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε και το αξιόλογο Ναυτικό μουσείο.

Η Σύμη αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη Μεσόγειο.

Τον επιλέγουν όσοι αναζητούν διακοπές με στυλ, όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν τον κοσμοπολίτικο αέρα με την αρχοντιά της παράδοσης, την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό με τα ακριβά γιοτ και τα ιστιοφόρα.

Ανεβαίνοντας την Καλή Στράτα

Πεντακόσια πέτρινα, φαρδιά σκαλοπάτια σάς οδηγούν από το Γιαλό στο Χωριό, την Άνω Σύμη. Αυτή είναι η Καλή Στράτα: σπίτια και εμπορικά μαγαζιά στην πιο πλούσια και όμορφη περιοχή. Στην κορυφή σάς υποδέχονται καφέ με τα τραπεζάκια τους έξω.

Το Χωριό

Το Χωριό ή Άνω Σύμη, αποτελεί το μέσο και άνω τμήμα του οικισμού στο οποίο κυριαρχούν τα πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια που ανεβαίνουν ως την κορυφή του λόφου όπου δεσπόζει το κάστρο και η Μεγάλη Παναγιά.

Από αυτό το σημείο μπορείτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα να λούζει τον Γιαλό. Θα απολαύσετε θέα απερίγραπτη. Όλο το Αιγαίο στα πόδια σας!

Στο Χωριό, οι ντόπιοι θα σας τα πάντα:

Τη Σπετσαρία, το παλιό δημοτικό φαρμακείο με τα γυάλινα δοχεία και τις χαρακτηριστικές επιγραφές σε κτήριο του 1884. Την οικία Χατζηαγαπητού – Χατζηϊωάννου με την εντυπωσιακή σάλα.

Την οικία Φαρμακίδη που στεγάζει το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό μουσείο.

Οικισμός Πέδι

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον παραθαλάσσιο οικισμό Πέδι. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι με λίγες ταβέρνες και αξιόλογες προτάσεις διαμονής.

Η θάλασσα, όπως και στο υπόλοιπο νησί είναι πεντακάθαρη ενώ προστατεύεται αρκετά από τους ανέμους καθώς το Πέδι με την παραλία του βρίσκονται στο βάθος ενός μακρόστενου όρμου.

Νημπορίο

Άλλος παραθαλάσσιος οικισμός είναι το Νημπορίο για το οποίο αυτή τη περίοδο γίνονται κατασκευαστικά έργα στο δρόμο ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις παραλίες του.

Ο όρμος του Πανορμίτη και το ξακουστό μοναστήρι

Ο όρμος του Πανορμίτη με τα καταπράσινα νερά και τις κατάφυτες γύρω πλαγιές, έχει το ομώνυμο μοναστήρι του Πανορμίτη, αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, το σημαντικότερο των Δωδεκανήσων μετά από αυτό του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο.

Ο γύρος του νησιού

Αξέχαστη θα σας μείνει και η ημερήσια εκδρομή γύρω από το νησί με τα καΐκια που σας περιμένουν στο λιμάνι.

Θα βρείτε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά στις ξέρες του νησιού Γιαλεσίνο, στον όρμο του Πανορμίτη, στο νησάκι Σεσκλί.

Επίσης, θα επισκεφθείτε τη μοναδική παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα με τον εντυπωσιακό κατακόρυφο βράχο των 300 μέτρων που κρέμεται πάνω από τα μπλε νερά του μικρού κόλπου.