Αγκίστρι – Ο επίγειος παράδεισος του Αργοσαρωνικού

Θα βρείτε καταπράσινα πευκοδάση, αμμουδερές παραλίες, καταγάλανα νερά, παραδοσιακό χρώμα, ησυχία, γαλήνη, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή για όσους το επιθυμούν

Το Αγκίστρι αποτελεί έναν μικρό επίγειο παράδεισο του  Αργοσαρωνικού, πνιγμένο στο πράσινο, με τα πεύκα να «αγγίζουν» τα καταγάλανα νερά του.

Η μόλις 55 λεπτών απόσταση από τον Πειραιά καθιστά το Αγκίστρι ιδανικό προορισμό για  όσους θέλουν να συνδυάσουν διακοπές με τις δουλειές τους στην Αθήνα, ή και για όσους θέλουν να απολαύσουν μια μονοήμερη ή διήμερη  εκδρομή.

Τα ηλιοβασιλέματα στο αγκίστρι, τα χρώματα, το πράσινο, η θάλασσα, ο ήλιος και οι ήρεμες διακοπές, το κάνουν ελκυστικό για οικογένειες και ζευγάρια.

Έχει δύο φυσικά λιμάνια στα οποία προσεγγίζουν τα πλοία.

Το λιμάνι της Σκάλας και το λιμάνι του Μεγαλοχωρίου.

Στη Σκάλα φθάνουν τα ferry boat από τον Πειραιά και στο Μεγαλοχώρι τα flying dolphin.

Τα δύο λιμάνια συνδέονται με την Αίγινα όλη την ημέρα με θαλάσσια ταξί ή με τοπικά δρομολόγια.

Το Μεγαλοχώρι ή Μύλος είναι ένας γραφικός οικισμός με πλακόστρωτο και πέτρινα σπίτια, που βρίσκεται δυτικά της Σκάλας και αποτελεί τη διοικητική πρωτεύουσα του νησιού.

Τόσο στη Σκάλα, όσο και στο Μεγαλοχώρι, υπάρχουν τουριστικά καταστήματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, καφετέριες, bar και πάρα πολλές γραφικές ταβέρνες.

Το πιο γραφικό χωριό του νησιού, είναι ο οικισμός Λιμενάρια. Πνιγμένος μέσα στο δάσος από πεύκα και κυπαρίσσια, είναι ιδιαίτερα παραδοσιακός.

Όταν φτάσετε στο Αγκίστρι, πέρα από τις παραλίες του, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους οικισμούς του, το Πνευματικό κέντρο Μεγαλοχωρίου, όπου εκτίθενται τα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως και τους ιερούς ναούς.

Κάποιοι από τους ναούς είναι οι Άγιοι Ανάργυροι με τον γαλάζιο τρούλο,  η Μητρόπολη του νησιού Ζωοδόχος Πηγή με τις αξιόλογες τοιχογραφίες της,  τα Εκκλησάκια των Αγίων Πάντων και των Αγίων Θεοδώρων, την Παναγία στο Μετόχι, την Αγία Κυριακή και τον Άγιο Νικόλαο.

Οι επισκέπτες πρέπει να επισκεφθούν και το πευκόφυτο δάσος πάνω από το Μεγαλοχώρι, το Καντούντι και  το παλιό χωριό του Αγκιστρίου, δηλαδή ότι έχει μείνει από τον παλαιότερο οικισμό του νησιού.

Μία μαγευτική διαδρομή στους οικισμούς και τις παραλίες του νησιού μπορείτε να κάνετε με το τουριστικό τρενάκι.

Παραλίες

Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι εύκολα προσβάσιμες, είτε με τα πόδια, είτε με όχημα.

Χαλικιάδα

Δραγονέρα

Απόνησος

Λιμενάρια

Παραλία Μεγαλοχωρίου

Παραλία Σκάλας

Σκληρή

Μετώπη

Μόλις 4 λεπτά μακριά από το Αγκίστρι βρίσκεται το νησάκι Μετώπη.

Μεγάλης ιστορικής σημασίας για τους κατοίκους του Αγκιστρίου καθώς αποτελούσε το βοσκοτόπι των ζωντανών του νησιού.

Με το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων να δεσπόζει, η Μετώπη αποτελεί ιδανικό μέρος για τους λάτρεις του ψαρέματος καθώς και για εκείνους που προτιμούν μια γρήγορη και απολαυστική βόλτα.

Μονή

Το καταπράσινο νησί της Μονής μόλις 15 λεπτά από το Αγκίστρι  θα μαγέψει τους λάτρεις της φύσης με τις επιβλητικές κορυφές του, τις καταγάλανες παραλίες του καθώς και την πλούσια πανίδα του.

 Δορούσα

Κάνοντας τον γύρω του νησιού, στη νοτιοανατολική πλευρά του βρίσκεται η Δορούσα. Με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή να κόβει την ανάσα και το ναυάγιο που βρίσκεται στον βυθό του νησιού, η Δορούσα  αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους της ανάβασης και της κατάδυσης.

Κυρά

Η Κυρά είναι ένα σπάνιο σε ομορφιά νησί απέχοντας μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από το Αγκίστρι.

Η Κυρά προσφέρει μια εικόνα που ξεκουράζει τους επισκέπτες της και τους επιτρέπει να χαλαρώσουν, απολαμβάνοντας στο έπακρο τη φυσική της ομορφιά, η οποία παραμένει αναλλοίωτη, λόγο της έλλειψης τουριστών.

Εάν λοιπόν ψάχνετε ένα νησί μονάχα για εσάς και την παρέα σας, που να συνδυάζει χαλάρωση και μαγευτικά τοπία, τότε η Κυρά είναι κατάλληλη επιλογή.