Ελλάδα – Ο τόπος της γεύσης

‘Αγιος τόπος, λένε είναι η Ελλάδα. Και δεν το λένε μόνο για τις καθάριες θάλασσες, τις υπέροχες παραλίες, τα καταπράσινα τοπία, τα επιβλητικά βουνά, τα φαράγγια, τα ρυάκια της και την εξαιρετική φιλοξενία των Ελλήνων. Το λένε και για το φαγητό της.

Στην Ελλάδα, βρίσκετε φαγητό για κάθε γούστο.

Όμως, αν δεν δοκιμάσετε την ελληνική κουζίνα, είναι σαν να μην ξέρετε τι σημαίνει Ελλάδα. Κι αυτό γιατί φαγητό αντικατοπτρίζει την κοινωνία ενός τόπου, τις αντιλήψεις του, τα χαρακτηριστικά του.

Και στην Ελλάδα τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Θα έλεγε κάποιος ότι ο Έλληνας, ανάλογα από τον τόπο που κατάγεται ή έχει μεγαλώσει, «κουβαλά» πάντα τον χαρακτήρα του, όπου κι αν πάει.

Φυσικά, αντίθετα από την άποψη που επικρατεί στο εξωτερικό, το ελληνικό φαγητό δεν είναι μόνο το σουβλάκι, ο μουσακάς και το τζατζίκι.

Η ελληνική κουζίνα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της μεσογειακής για αυτό θεωρείται από τις πλέον υγιεινές και ποιοτικές κουζίνες του κόσμου.

Ικανοποιεί τις απαιτήσεις τόσο εκείνων που είναι κρεατοφάγων, όσο και των χορτοφάγων.

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το ελληνικό διαιτολόγιο μόνο θετική επίδραση έχει στην υγεία του ανθρώπου, την ομορφιά του και τη μακροζωία του.

Σημαντικό ρόλο παίζουν τα αγνά υλικά και η ποιότητα της ελληνικής γης, που από αρχαιοτάτων χρόνων έδιναν ιδιαίτερη γεύση και απόλαυση στον ουρανίσκο.

Τα μυστικά για την απόλαυση που προσφέρει η ελληνική κουζίνα, δεν είναι καν μυστικά. Όλοι τα γνωρίζουν, αλλά ελάχιστοι τα έχουν στον τόπο τους:

Φρέσκα λαχανικά και όλα τα είδη των χορταρικών, σωστός συνδυασμός των βοτάνων και μπαχαρικών και φυσικά το διάσημο και μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο. Όλα αυτά, παράγονται σε μια γη που ό,τι βγάζει από τα σπλάχνα της είναι νόστιμο και υγιεινό.

Από την ελληνική φέτα, μέχρι τα κρέατα που προέρχονται από τα ζώα ελευθέρας βοσκής στους εκατοντάδες βοσκοτόπους της χώρας, από τα θαλασσινά που ζουν στις πεντακάθαρες ελληνικές θάλασσες μέχρι τα πεντανόστιμα φρούτα που παράγονται σε όλη τη χώρα, όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά μετατρέπουν το ελληνικό γεύμα σε μια πανδαισία γεύσεων, απόλαυσης και απόλυτης ικανοποίησης του ουρανίσκου.