Η κάθε επίσκεψη σε ένα μουσείο ανοίγει μια πόρτα στον ανθρώπινο πολιτισμό. Προσφέρει στον επισκέπτη μια νέα πολιτισμική εμπειρία, μια γνώση χρήσιμη και πολύτιμη για την πορεία του και τον σκοπό του στη ζωή

Η κάθε επίσκεψη σε ένα μουσείο προσφέρει άμεση γνωριμία με πολιτισμούς, στενή συνομιλία με το παρελθόν και τις πνευματικές μορφές που το σημαδεύουν, καλλιτεχνική και αισθητική απόλαυση και βιωματική ανάγνωση ενός λαού, ενός τόπου, μιας εποχής και μια διαυγή επαφή με το ανθρώπινο γίγνεσθαι.

Σε κάθε άκρη της Ελλάδας, από τη Βεργίνα και τους Δελφούς μέχρι τα Ιωάννινα, την Κρήτη τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, υπάρχουν μεγάλα και μικρά μουσεία, με αρχαιολογικά ευρήματα, έργα τέχνης, πίνακες, γλυπτά, ανακαλύψεις, μηχανισμούς, αντικείμενα καθημερινής ζωής με ιστορική σημασία, πολιτισμικά εκθέματα, τοπογραφικά, εθνικά, ομοιώματα, αναπαραστάσεις, νομισματικά και πολεμικά εκθέματα και ό,τι έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη φύση στην πορεία των αιώνων που έχει διανύσει.

Ο επισκέπτης που θα έρθει σε επαφή με ένα ελληνικό μουσείο, επικοινωνεί όχι μόνο με τον λαό μας, την παράδοση και την ιστορία του, αλλά αποκτά και μια ενσυναίσθηση της βαθιάς πολιτισμικής μας υπόστασης.

Κάποιος που θα επισκεφθεί την Αθήνα, την πρωτεύουσα του παγκόσμιου πολιτισμού, τη γενέτειρα της δημοκρατίας και των επιστημών, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και την κοιτίδα της σύγχρονης δυτικής σκέψης, δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί κάποιο από τα καταπληκτικά μουσεία της.

Οι επιλογές για τον επισκέπτη είναι πολλές, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Ναυτικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Μουσείο της Ακρόπολης

Το Mουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό, επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών.

Το νέο κτήριο του μουσείου, που άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουλίου 2009, είναι στο σύνολό του 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ.

Στα εγκαίνια, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανού, σε μετόπη του Παρθενώνα.

Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου.

Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου.

Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ και στεγάζεται στην οικία της αλεξανδρινής οικογένειας Μπενάκη ένα από τα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας το οποίο και ουσιαστικά απετέλεσε και το πρώτο ιδιωτικό μουσείο της Ελλάδας.

Το μουσείο φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά έργα όλων των εποχών της ελληνικής ιστορίας και τέχνης από την προϊστορική εποχή, μέχρι τους σύγχρονους καιρούς.

Η αρχική συλλογή του Αντώνη Μπενάκη που αποτελεί και τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου, περιελάμβανε έργα αρχαίας Βυζαντινής, μεταβυζαντινής, ισλαμικής και παραδοσιακής τέχνης.

Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται επίσης έργα Ασιατικής (Κινέζικης κυρίως) και Κοπτικής τέχνης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το τμήμα των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου.

Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο, εγκαινιάστηκε στις  18 Ιουλίου 1975 και αποτελεί το μουσείο των Eνόπλων δυνάμεων.

Στον εξωτερικό χώρο εκτίθενται πυροβόλα διαφόρων εποχών, καθώς και αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στον εσωτερικό χώρο στεγάζει τη μόνιμη έκθεση συλλογής όπλων, δωρεά του Πέτρου Σαρόγλου, αξιωματικού του Ελληνικού πυροβολικού.

Η συλλογή αποτελείται από όπλα διάφορων εποχών από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα με σημαντικότερα τα όπλα της Ελληνικής επανάστασης.

Το Ιστορικό αρχείο περιλαμβάνει συλλογή με 400 παλιούς χάρτες, προσωπικά αρχεία, αλληλογραφία, ημερολόγια στρατιωτικών και Ημερήσιες διαταγές μονάδων από τον 19ο και 20ο αιώνα.

Το Φωτογραφικό αρχείο διαθέτει περισσότερες από είκοσι χιλιάδες φωτογραφίες από το 1897 έως και σήμερα. Κινηματογραφικό υλικό και βιβλιοθήκη.

Ελληνικό Ναυτικό Μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο, συνολικής επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ., (μαζί με το αίθριο), βρίσκεται στον Πειραιά στο μυχό του άλλοτε όρμου της Φρεαττύδας, στην ακτή Θεμιστοκλέους όπως διαμορφώθηκε με τη δημιουργία της Μαρίνας.

Αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα και αναβιώνει την ιστορία χιλιετιών της λαμπρής ελληνικής ναυτικής παράδοσης.

Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών στεγάζεται σήμερα στο Ιλίου Μέλαθρον, την αρχοντική κατοικία του αρχαιολόγου Ερίκου Σλήμαν, έργο του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ.

Η μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζει την ιστορία του νομίσματος καθώς και την κατασκευή, διάδοση, χρήση, ως και την εικονογραφία των νομισμάτων, στην εποχή της κοπής των, του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

 Η έκθεση συνεχίζεται στο 2ο όροφο που εκθέτονται νομίσματα της Ελληνιστικής περιόδου, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής, Μεσαιωνικής αλλά και νεότερης εποχής.

Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τους είδους του στον κόσμο.

Η συλλογή των εκθεμάτων του περιλαμβάνει περισσότερα από 500.000 αρχαία νομίσματα, μολυβδόβουλα, μετάλλια, σφραγιδόλιθους, αρχαία σταθμία και άλλα σχετικά αντικείμενα που ανάγονται από τον 14ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), άρχισε να λειτουργεί το 2000 και στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ, στη Λεωφ.Συγγρού.

Αποτελεί το μοναδικό κρατικό μουσείο στην Αθήνα με αντικείμενο τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή εικαστική δημιουργία.

Σημαντικά μουσεία, όμως, με μεγάλη επισκεψημότητα, δεν έχει μόνο η Αθήνα, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα.

Μερικά από αυτά τα μουσεία είναι:

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Φιλοξενεί μοναδικές συλλογές αρχαίων αντικειμένων, που προέρχονται από τις ανασκαφές, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και ειδικότερα από τη δραστηριότητα της ΙΣΤ’ εφορίας αρχαιοτήτων, που καλύπτει τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής.

Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας

Το Μουσείο Βασιλικών Τάφων βρίσκεται στη Βεργίνα, στην Ημαθία.

Οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών και οι τοιχογραφίες με την αρπαγής της Περσεφόνης, είναι τα πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της αρχαιότητας που δατηρούνται σήμερα, μοιάζοντας με αρχαίο ταφικό τύμβο, με την επικάλυψη χώματος.

Για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε επίσης το 1993, ένα υπόγειο κτίριο που σκοπός του είναι η προστασία των αρχαίων μνημείων, καθώς διατηρεί σε σταθερό επίπεδο τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του περιβάλλοντος χώρου.

Το κτίσμα έχει στον εξωτερικό του χώρο τη μορφή ενός τύμβου από χώμα, ενώ στο εσωτερικό του παρουσιάζεται η έκθεση των θησαυρών που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους.

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αρχαία αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του μαντείου των Δελφών και κυρίως αναθήματα αφιερωμένα στο ιερό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, παρουσιάζει τη μακραίωνη ιστορική εξέλιξη ενός από τα λαμπρότερα ιερά της αρχαιότητας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών και των ανθρώπων, τον Δία, και αποτέλεσε την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Περιλαμβάνει τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Από τα εκθέματά του σημαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών, καθώς και η συλλογή χάλκινων αντικειμένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της μεγάλης πηλοπλαστικής.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του ο μινωικός πολιτισμός.

Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας και καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

Αχίλλειο

Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης, σε πομπηιανό ρυθμό και ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο αρχιτεκτόνημα της Κέρκυρας.

Βρίσκεται στον οικισμό Γαστούρι, περίπου 10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.

Χτίστηκε το 1890 με εξ ολοκλήρου δαπάνη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, η οποία αφιέρωσε την έπαυλη στον Αχιλλέα. Τον περίβολο της έπαυλης πλούτισε με αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι οι «Εννέα Μούσες», και ο «Αχιλλέας Θνήσκων». Στο εσωτερικό φέρει τοιχογραφίες και διακοσμήσεις σημαντικών καλλιτεχνών της εποχής της ανέγερσής του, ενώ στο δεύτερο όροφο υπάρχει ένα ιωνικό περιστύλιο.

Στο εσωτερικό του φέρει τοιχογραφίες και διακοσμήσεις σημαντικών καλλιτεχνών της εποχής της ανέγερσής του, ενώ στο δεύτερο όροφο υπάρχει ένα ιωνικό περιστύλιο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας στεγάζεται από το 1967 στην περιοχή της Γαρίτσας, σε ένα διώροφο κτήριο, δείγμα του μοντερνισμού. Το Μουσείο φιλοξενεί αρχαιότητες από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το υπόλοιπο νησί.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου. Είναι διαμορφωμένο ώστε να εξυπηρετεί τόσο τη διαφύλαξη του υλικού που προέρχεται από τις ανασκαφές στην ακρόπολη των Μυκηνών όσο και να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων

Το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων στην Άνδρο, είναι ο ελαιόμυλος του Πιτροφού, γνωστός και ως “βίδα”.

Ο διαμορφωμενος από τον Δ. Χέλμη ισόγειος χώρος όπου βρίσκεται το παλιό λιοτρίβι, έχει μετατραπεί σε επισκέψιμο μουσειακό χώρο ως το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων.

Διασώζει όλο τον εξοπλισμό του και μας ταξιδεύει στη προβιομηχανική περίοδο και την ζωοκίνητη τεχνολογία των εγκαταστάσεων παραγωγής ελαιόλαδου.

Η αισθητική και η λειτουργικότητα της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής αποτυπώνεται στη πρόσοψη του, την εσωτερική λιθοδομή και άλλα αξιοσημείωτα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τις καμάρες, τον τζακότοπο, το πέτρινο καζάνι, τη στέρνα, τι πέτρινες κλίμακες και πολλά άλλα.