Φούρνοι – Τα ελληνικά φιορδ

Οι εντυπωσιακοί Φούρνοι έχουν ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο, με πολλούς κόλπους και ορμίσκους, όπου στο παρελθόν έβρισκαν καταφύγιο οι πειρατές ολόκληρης της Μεσογείου.

Οι Φούρνοι είναι ένα σύμπλεγμα από μικρά νησιά, που ονομάζονται και Φούρνοι Κορσεών. Το σχήμα των Φούρνων μοιάζει με αστακό και αυτό, αν και τυχαίο, συνδέεται με την αφθονία αστακών σε αυτήν την περιοχή του Αιγαίου.

Από τα νησιά του συμπλέγματος κατοικούνται μόνο δύο, το ομώνυμο νησί που βρίσκεται στο κέντρο των νησιών και η Θύμαινα. Το ομώνυμο νησί έχει σήμα κατατεθέν την πλατεία του, που αποτελεί πόλο συγκέντρωσης ντόπιων και ταξιδιωτών.

Είναι το μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα νησάκια, βρίσκεται νοτιοδυτικά της Σάμου και ανατολικά της Ικαρίας και αποτελεί την πρωτεύουσά του.

Γνωστοί για την άγρια ομορφιά τους, οι Φούρνοι σας  περιμένουν να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και ελευθερίας, με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Χώρα

Στη Χώρα των Φούρνων συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος, καθώς αποτελεί το κέντρο του νησιού.

Στη μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και τις ασπρισμένες μουριές, θα χαθείτε στην απλότητα και την ηρεμία των γραφικών στενών, θα πιείτε τσιπουράκι ή την παραδοσιακή πορτοκαλάδα «Λαγού» θα απολαύσετε μια χαλαρή βόλτα στο λιμάνια με τα πολύχρωμα βαρκάκια, ή θα γευτείτε τα νόστιμα τοπικά θαλασσινά, σε μια ταβέρνα δίπλα στο κύμα.

Θύμαινα

Στη Θύμαινα, που παλαιότερα ονομαζόταν Φύμαινα, θα βρείτε την απόλυτη ηρεμία και γαλήνη. Κατά μία εκδοχή το όνομα Θύμαινα πιστεύεται ότι οφείλεται στα πολλά θυμάρια που υπάρχουν στο νησί. Στους δύο οικισμούς του νησιού, τη Θύμαινα και τη μαγευτική Κεραμειδού ζουν συνολικά 150 άνθρωποι.

Χρυσομηλιά

H Χρυσομηλιά είναι μια πραγματική αποκάλυψη, ένας παράδεισος και γραφικός παράδεισος ησυχίας. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά των Φούρνων, περίπου 14 χλμ. από τον ομώνυμο οικισμό. Στην παραλία της, με τη λεπτή άμμο και τα πεντακάθαρα, απάνεμα ρηχά νερά της, υπάρχουν δύο ταβερνάκια.

Καμπί

Δίπλα στους τρεις ανεμόμυλους, σήμα κατατεθέν του νησιού, θα βρείτε νεόδμητους ξενώνες και παραλία με ψιλή άμμο και σκιερά αρμυρίκια.

Βλυχάδα

Αγία Τριάδα

Καμάρι

Μπαλί

Αη Γιάννης

Ψιλή Άμμος

Πετροκοπιό