Μπάλος – Η σουρεαλιστική ομορφιά

Η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης λόγω της άγριας φυσικής ομορφιάς της και του εξωτικού τοπίου της

Ο Μπάλος είναι λιμνοθάλασσα που βρίσκεται στη χερσόνησο της Γραμβούσας, στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης.

Διοικητικά υπάγεται στον δήμο Κισάμου και απέχει 17 χιλιόμετρα από το Καστέλι Κισάμου.

Η  λιμνοθάλασσα βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο της Γραμβούσας με τον ορεινό όγκο του Γεροσκίνου και τη βραχώδη χερσόνησο Τηγάνι.

Χαρακτηρίζεται από αβαθή νερά και λευκή άμμο, η οποία κατά σημεία είναι ροζ,  λόγω των θρυμματισμένων οστράκων και κοραλλιών.

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός και για μικρά παιδιά.

Το ροζ χρώμα των νερών και η σουρεαλιστική ομορφιά τους μαγεύουν όποιον επισκέπτεται τον Μπάλο.

Η χερσόνησος της Γραμβούσας χαρακτηρίζεται από τις κρημνώδεις πλαγιές της.

Γεωλογικά, αποτελείται από βραχώδη ανθρακικά πετρώματα.

 Στις δυτικές ακτές της χερσονήσου βρίσκεται η βραχώδης χερσόνησος Τηγάνι, η οποία συνδέεται με την υπόλοιπη Κρήτη με μια λεπτή λωρίδα γης.

Στο ακρωτήριο Τηγάνι μπορείτε να επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, αλλά και το σπηλαιοβάραθρο στη βόρεια πλευρά.

Εκεί βρήκαν τραγικό θάνατο πολλά γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει για να κρυφτούν από τους Οθωμανούς που το 1825 είχαν αρχίσει σφαγές στην περιοχή και όταν οι Οθωμανοί ανακάλυψαν την κρυψώνα τυχαία, κατέσφαξαν όλους τους Χριστιανούς.

Αν και ο πετρόκτιστος ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο έχει καθιερωθεί και γιορτάζει κάθε χρόνο την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Έτσι συνδυάζεται και με το μνημόσυνο των  σφαγιασθέντων χριστιανών από τους Οθωμανούς, το 1925, σε παρακείμενο σπηλαιοβάραθρο.

 Σήμερα υπάρχει αναμνηστική πλάκα στη θέση που βρέθηκαν τα οστά των θυμάτων.

Επίσης, βόρεια από το Μπάλο, στο ακρωτήρι Κώρυκον, υπάρχουν τα ερείπια της μικρής Ρωμαϊκής πόλης του Αγνείου με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Σήμερα εκεί υπάρχει το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Σώστη.

Η λιμνοθάλασσα είναι ανοικτή στη νοτιοδυτική της πλευρά. Σχηματίζει φυσικό λιμάνι, το οποίο προστατεύεται από την  Ήμερα Γραμβούσα.

Στην ανατολική πλευρά της λιμνοθάλασσας υπάρχουν αμμοθίνες στις οποίες αναπτύσσονται τα φυτά ρείκι (Erica manipuliflora) και σχίνος (Pistacia lentiscus), σε έρπουσα μορφή.

Η βλάστηση είναι κυρίως φρυγανική, με κυρίαρχα τα είδη τα αστοιβή, κεφαλοθύμαρο, ασπάλαθος, λαδανιά και ψευδοδίκταμος. Στη χερσόνησο Τηγάνι φύεται επίσης το γαϊδουράγκαθο Lamyropsis cynaroides.

 Στον Μπάλο απαντάται το είδος σαύρας Podarcis cretensis, ενδημικό της δυτικής Κρήτης.

 Η λιμνοθάλασσα είναι σημαντικός τόπος αναπαραγωγής για θαλάσσια ασπόνδυλα και σπονδυλωτά. Στα νερά της λιμνοθάλασσας συχνά αναπτύσσονται μικροοργανισμοί.

Η περιοχή της χερσονήσου της Γραμβούσας είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Πρόσβαση

Η λιμνοθάλασσα είναι προσβάσιμη ακτοπλοϊκώς, οδικώς και με πεζοπορία.

 Υπάρχει οργανωμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Καστέλι Κισάμου, με πλοιάρια τα οποία επισκέπτονται επίσης την  Ήμερη Γραμβούσα.

Τη χερσόνησο της Γραμβούσας διασχίζει κατά μήκος χωματόδρομος, που αρχίζει από την Καλυβιανή  Χανίων και μετά από δέκα χιλιόμετρα φτάνει σε χώρο στάθμευσης.

 Στη συνέχεια η πρόσβαση στην παραλία γίνεται με κατηφορικό μονοπάτι το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα της λιμνοθάλασσας. Η κατάβαση διαρκεί 10 με 20 λεπτά.

Στην αρχή του υπάρχει φυλάκιο, όπου γίνεται η καταβολή εισιτηρίου για τη συντήρηση του δρόμου και την προστασία της περιοχής.

Η παραλία δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

 Έρευνα που διενεργήθηκε από το ΜΑΙΧ και το Πολυτεχνείο Κρήτης για τον τουρισμό στην Κρήτη έδειξε ότι ένας στους τρεις αλλοδαπούς επισκέπτες της Κρήτης που χρησιμοποίησαν ως πύλη εξόδου το αεροδρόμιο των Χανίων είχαν επισκεφτεί τον Μπάλο.