Ήσυχο περιβάλλον, παραδοσιακό τοπικό χρώμα, φυσικό κάλλος και πεντακάθαρα νερά συνθέτουν την ομορφιά στο άγνωστο νησάκι του Κορινθιακού κόλπου. Είναι το καταπράσινο νησί  που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα και  «ερωτεύτηκε» ο Ωνάσης, αλλά δεν κατάφερε να αποκτήσει.

Τα Τριζόνια ανήκουν στον νομό της Φωκίδας και υπάγεται στην τοπική Κοινότητα Τριζονίων του δήμου Δωρίδας (παλαιότερα δήμος Τολοφώνος).

Το νησί, αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος που περιλαμβάνει άλλα τρία μικρότερα ακατοίκητα νησάκια, τον Άγιο Ιωάννη, το Πλανέμι και το Πρασούδι.

Είναι το μεγαλύτερο του Κορινθιακού, έκτασης μόλις 2,5 χλμ. και το μόνο κατοικήσιμο, με μόνιμους κατοίκους περίπου 64.

Η καταπράσινη φύση του νησιού περιλαμβάνει ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνούς σχίνους, πουρνάρια και ευκαλύπτους.

Απέχει μόλις 500 μέτρα από το απέναντι χωριό της Φωκίδας, τα Χάνια, απόσταση που διανύεται σε μόλις πέντε λεπτά με το καραβάκι.

Από Πάτρα, απέχει 50 χλμ και η διαδρομή είναι προς Ναύπακτο και Χάνια.

Από Αθήνα, απέχει 276 χλμ και η διαδρομή είναι προς Θήβα – Αλίατρο – Λιβαδειά – Δελφοί – Ιτέα – Γαλαξίδι – Ερατεινή – Χάνια

Για την προέλευση της ονομασίας κυριαρχούν δύο απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη, το νησί πήρε το όνομά του από το ομώνυμο έντομο.

Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη το όνομα αποτελεί παραφθορά του «τριονήσια», όνομα που περιέγραφε το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά (Τριζόνια, Άγιος Ιωάννης και Πρασούδι).

Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει το γραφικό και άριστα προφυλαγμένο φυσικό λιμάνι, διαμορφωμένο τα τελευταία χρόνια σε μαρίνα σκαφών αναψυχής, που πλέουν στον Κορινθιακό.

Το ψηλότερο σημείο του νησιού, η Aετόραχη, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 106 περίπου μέτρων από τη θάλασσα.

Ιστορία

Στη θέση «Παλιόκαστρο», σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. από το λιμάνι, υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού πύργου. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξε στο νησί λοιμοκαθαρτήριο. Τον Αύγουστο του 1828 έγινε μάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων με επικεφαλής τους Γιαννάκη Στράτο, Κίτσο Τζαβέλα και Νικόλαο Τζαβέλα..

Τα Τριζόνια διαθέτουν τρεις παραλίες.

Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι.

Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στη νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο.