Σκόπελος – Πράσινο σε γαλάζιο φόντο

Όταν το πράσινο από τα πυκνά δάση σμίγει με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και το μπλε του ουρανού, δημιουργείται μια εικόνα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και ο επισκέπτης βρίσκεται σε ένα μικρό παράδεισο, στην καρδιά της Ελλάδας.

Αυτή είναι η Σκόπελος, η ειδυλλιακή γη, που δικαίως θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, αφού σχεδόν το 80% της έκτασής της καλύπτεται από πυκνά δάση.

Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, το δεύτερο νησί στη σειρά μετά τη Σκιάθο, που διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, το νησί όπου η ιστορία είναι ζωντανή και «παντρεύει» το χθες με το σήμερα.

Τα περίφημα πευκοδάση του νησιού γίνονται όαση για τον επισκέπτη που γυρεύει την ομορφιά σε κάθε του βήμα.

Έχει δύο βουνά, τη Δέλφη (680 μ. ύψος) και το Παλούκι (565 μ. ύψος), που ακόμη και αυτά, με τα πεύκα τους και τις πολλές πηγές, αποτελούν στολίδια για το νησί, όπως οι γραφικοί κόλποι, οι υπέροχες παραλίες και τα μοναδικά τοπία.

Στη Σκόπελο, ακόμη και οι μοναχικοί βράχοι που ακουμπούν στη θάλασσα φιλοξενούν στην επιφάνειά τους κάποιο δέντρο ή θάμνο.

Τα πυκνά της δάση και το γαλάζιο της θάλασσας ήταν ο λόγος που τον νησί το 1997 ανακηρύχτηκε επίσημα ως  πράσινο και γαλάζιο από τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής.

Τις διαφορετικές επικράτειες της θάλασσας και του πεύκου οριοθετούν οι λευκές και βοτσαλωτές παραλίες και αμμουδιές με τα σκούρα βράχια, ενώ την παντοκρατορία του πράσινου διακόπτουν οι λευκοί παραδοσιακοί οικισμοί, όπως η Χώρα και το Παλιό Κλήμα.

Η Χώρα της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, ένα μείγμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών και όμορφα καλντερίμια, που χαρακτηριστικά που δίνουν στην πρωτεύουσα του νησιού μια ιδιαίτερα αρχοντική όψη.

Η Χώρα, από το 1978, χαρακτηρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα, παραδοσιακός οικισμός και είναι γεμάτη, όπως και ολόκληρο το νησί, από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια.

Ο επισκέπτης του νησιού θα εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα από την διαφορετικότητα του τοπίου του, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, καθώς η γεωγραφική του θέση «βλέπει» όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Έτσι, μπορεί κάποιος να θαυμάσει όλες τις μαγευτικές γωνίες, την ανατολή του ήλιου από το Κάστρο της Χώρας, ή το ηλιοβασίλεμα από το γραφικό λιμανάκι του Λουτρακίου.

Η Σκόπελος μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για τον επισκέπτη, ώστε να γνωρίσει το θαλάσσιο πάρκο των Βορείων Σποράδων, την προστατευμένη περιοχή που φιλοξενεί ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά, τη μεσογειακή φώκια.

Οι μύθοι και οι θρύλοι με θεούς, ημίθεους, μυθικούς βασιλιάδες, πειρατές και δράκοντες, προσδίδουν στην όμορφη εικόνα του νησιού τη μυστηριακή της διάσταση.

Στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Πεπάρηθος, όνομα που πήρε από τον Πεπάρηθο, γιο τη Αριάδνης και του Διονύσου και εγγονό του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα.

Λένε ότι το νησί κατοικήθηκε πρώτα από Κρήτες, με αρχηγό τον Στάφυλο, αδελφό του Πεπάρηθου, στα χρόνια της μινωικής θαλασσοκρατίας, τότε που ο Διόνυσος κυριαρχούσε στον πολιτισμό και την παράδοση του Πεπάρηθου, τόσο που για την οικοδόμηση των σπιτιών χρησιμοποιούσαν κρασί, τον διάσημο πεπαρήθιο οίνο.

Στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε απόσταση από τη θάλασσα μόλις 10-15 μέτρων. Εκεί οι ανασκαφές αποκάλυψαν μία ενεπίγραφη βάση αναθήματος που είχε αφιερωθεί στον Ασκληπιό, μία στοά κλασικών χρόνων με επιμελημένη τοιχοδομία που περιέβαλλε το ιερό και αρκετά μαρμάρινα αναθήματα, όπως ένας κορμός αγάλματος αγοριού, κεφάλι αγάλματος κοριτσιού και μία στήλη με ανάγλυφη παράσταση ανθρώπινων μορφών. Το ιερό, όπου πιθανόν λατρεύονταν επίσης ο Απόλλων και η Άρτεμις, αποτελούσε δημοφιλή τόπο λατρείας, θεραπείας και αναψυχής για ασθενείς και μη.

Η μετονομασία του νησιού στο σημερινό της όνομα, Σκόπελος, έγινε στους ελληνιστικούς χρόνους.

Δρακοντόσχισμα

Τον 4ο αιώνα επίσκοπος Σκοπέλου ήταν ο Άγιος Ρηγίνος, έσωσε τη Σκόπελο από έναν δράκοντα που τη δυνάστευε για 400 χρόνια.  Όπως όλες οι ιστορίες του νησιού, έτσι και του Αγίου Ρηγίνου, προστάτη και πολιούχου Αγίου, αποτυπώνεται στο Δρακοντόσχιμα, που βρίσκεται μεταξύ Στάφυλου και Αμάραντου. Πρόκειται για τον εντυπωσιακό βράχο, που μοιάζει να τον έχει κόψει ανθρώπινο χέρι.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, στη Σκόπελο εμφανίστηκε ένας δράκος που σκότωνε και έτρωγε τους κατοίκους. Κανείς δεν μπορούσε να μείνει στο νησί και, μάλιστα, από τα γειτονικά νησιά έστελναν εκεί όσους είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, για να τους φάει το θεριό. Αυτό, κράτησε για περίπου 400 χρόνια, μέχρι που το έμαθε ο Άγιος Ρηγίνος και αποφάσισε να εξολοθρεύσει τον δράκο.

Μπαρκάρισε λοιπόν σα ναύτης σε ένα από τα πλοία που πήγαιναν τους καταδίκους στο νησί. Εκεί που βγήκε, ρώτησε «Πού στο έλεος του Θεού είναι το θεριό» κι έτσι η περιοχή εκείνη πήρε το όνομα «Έλιος». Προχωρώντας, ο Άγιος συνάντησε το φοβερό θεριό, που όταν τον είδε τράπηκε σε φυγή.

Ο  Άγιος κυνήγησε τον δράκο μέχρι τη ανάμεσα σε Στάφυλο και Αμάραντο. Τότε ο δράκος πήδησε στη θάλασσα, αφού δεν είχε τρόπο διαφυγής.

Εκεί που πήδησε το θεριό, ο βράχος σκίστηκε και έτσι η περιοχή ονομάστηκε Δρακοντόσχισμα. Στο σημείο μπορείτε να ανάψετε ένα κεράκι στο εικονοστάσι και να ευχηθείτε υγεία και αγάπη.

Όμως, να προσέξετε, κυρίως αν έχετε παιδιά μαζί σας, γιατί ο γκρεμός είναι επικίνδυνος. Θα διαπιστώσετε πως η πρόσβαση στην ακτή είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα, οπότε αν δεν διαθέτετε σκάφος, θα αρκεστείτε να θαυμάσετε το τοπίο από ψηλά.

Άγιος Ρηγίνος και Μονή

Αυτά λέει ο θρύλος. Όμως, η πραγματική ιστορία, που συμπίπτει με το γεγονός ότι ο Άγιος  Ρηγίνος έζησε τον 4ο αιώνα μ. Χ., ήταν ελληνικής καταγωγής και έλαβε με την συνδρομή των γονέων του την παιδεία της εποχής του.

Παράλληλα όμως είχε τον πόθο να έλθει κοντά στον Χριστό και να ζήσει σύμφωνα με το θέλημά του.

Η φήμη της αγιότητας του φτάνει μέχρι το νησί της Σκοπέλου και οι κάτοικοι επιθυμούν και καταφέρνουν να γίνει επίσκοπος του νησιού και πνευματικός τους οδηγός.

Σαν επίσκοπος Σκοπέλου συμμετείχε στη Σαρδική σύνοδο και μαζί με περισσότερους από 300 άλλους αρχιερείς καταδίκασαν την αίρεση του Αρείου.

Όταν ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο «παραβάτης» κατεδίωξε τους χριστιανούς, ο Άγιος Ρηγίνος πολέμησε για την πίστη του και την πίστη των Σκοπελιτών, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα με την προσωπική του θυσία και μαρτυρία.

Βασανίστηκε για να απορρίψει την πίστη στο Χριστό και στο τέλος αποκεφαλίστηκε, πιθανόν μαζί με άλλους σαράντα άγνωστους σε μας σκοπελίτες μάρτυρες της Ορθόδοξης πίστης, όπως αναφέρει ο καθηγητής Νικ. Γεωργάρας.

Η εκκλησία του Αγίου Ρηγίνου βρίσκεται περίπου 4 χλμ. έξω από την πόλη, στα νοτιοδυτικά. Σύμφωνα με επιγραφή κτίστηκε το 1728, μάλλον στα ερείπια παλαιότερης, βυζαντινής μονής. Ο σημερινός ναός κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1960. Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχει η σαρκοφάγος του Αγίου. Υπάρχουν κελιά νοτιοδυτικά της Μονής, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει κρήνη.

Εκκλησιές – Μοναστήρια

Το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Σκοπέλου, μπορεί να το καταλάβει κανείς από το πλήθος των εκκλησιών και των μοναστηριών που έχουν χτιστεί στο νησί.

Μόνο μέσα στην Χώρα υπάρχουν 123 εκκλησίες και μικρά εκκλησάκια- αρκετά από αυτά ιδιωτικά.

Επίσης, γύρω από την Χώρα υπάρχουν 15 μοναστήρια,  σ’ όλο το νησί ξεπερνάνε τα 40.  Σε όλο το νησί λέγεται ότι υπάρχουν  συνολικά 360 ναοί!

Λένε πως αν σημάνουν οι καμπάνες της Σκοπέλου και φυσάει νοτιάς ο ήχος θα φτάσει μέχρι το Άγιο Όρος και αντίστροφα αν φυσάει ο βοριάς.

Στην παλαιότερη συνοικία της πόλης της Σκοπέλου, κάτω από το Κάστρο, βρίσκεται ο ναός της Γεννήσεως του Χριστού, ο οποίος είναι και ο  μητροπολιτικός ναός της πόλης. Ακολουθεί σύνθετο αρχιτεκτονικό τύπο, συνδυάζοντας τον τρουλαίο  σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με την τρίκλιτη βασιλική. Το τέμπλο του ναού χρονολογείται το 1765.

Ανάμεσα στα άλλα κειμήλια που φυλάσσονται στον ναό,  ιδιαίτερη θέση κατέχουν παλιές εικόνες και λείψανα του τέμπλου του Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο, καθώς και τα ιερά λείψανα του Αγίου Ρηγίνου. Στο καμπαναριό της εκκλησίας υπάρχει η καμπάνα που δώρισε ο Αλέξιος Ορλώφ στους Σκοπελίτες για τη συμμετοχή τους στη ναυμαχία του Τσεσμέ (1770), όπου καταστράφηκε ο τουρκικός στόλος.

Ναός Αγίου Αθανασίου

Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου. Πρόκειται για μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική, του 11ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία  του Αγίου Αθανασίου ήταν ο πρώτος μητροπολιτικός ναός του νησιού. Αποτελεί μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σκοπέλου, το γεγονός μάλιστα ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις εκκλησίες που αναφέρεται ότι ίδρυσε ο επίσκοπος Αναστάσιος τον 11ο αι. αποτελεί ισχυρή ένδειξη της παλαιότητας του.

Αϊ Γιάννης

Το γνωστό σε όλους μας εκκλησάκι της ταινίας Mama-Mia, που αρκετά ζευγάρια από Ελλάδα και εξωτερικό επιλέγουν το μέρος αυτό για το γάμο τους. Προορισμός πολλών επισκεπτών για να ανέβουν τα σκαλιά μέχρι το εκκλησάκι και να απολαύσουν τη θέα. Λίγο δίπλα από το βράχο υπάρχει και όμορφη μικρή παραλία για μπάνιο.

Ναός του Ευαγγελισμού

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και είναι χτισμένος σε βράχο που πέφτει απότομα προς τη θάλασσα. Δικίονειος  ναός με τρούλο και με αξιόλογο τέμπλο, που φέρει χρονολογία 1669.

Ναός της Παναγίας Φανερωμένης

Βρίσκεται κοντό στο λιμάνι της Σκοπέλου. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική του 16ου-17ου αι., που πιθανότατα αντικατέστησε παλιότερο ναό.  Αξιοσημείωτο είναι το τέμπλο  και οι εικόνες του 17ου, 18ου και 19ου αι. Σύμφωνα με την επιγραφή πάνω από τη θύρα της εκκλησίας, υπήρξε μετόχι της μονής Αγίου Διονυσίου του Αγίου Όρους.

Αξιοθέατα

Τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στο νησί της Σκοπέλου είναι αμέτρητα:

Τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας του νησιού με τις πολυάριθμες εκκλησίες του και  τα υπέροχα εκκλησιαστικά μνημεία. Η περιήγηση στα πεντακάθαρα γραφικά σοκάκια της Χώρας αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Ακόμη στην πρωτεύουσα του νησιού, το Ενετικό Κάστρο των Γκύζη, η παλιά Επισκοπή,  το Λαογραφικό Μουσείο, το σπίτι του λογοτέχνη Παύλου  Νιρβάνα.

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί και η επίσκεψη  στα εργαστήρια των  παραδοσιακών  καλλιτεχνών του νησιού, που δουλεύουν αιώνες τον πηλό, το ξύλο, το γυαλί, το μέταλλο.

 Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι το μεσαιωνικό κάστρο το οποίο χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας, το σπίτι-μουσείο του συγγραφέα Παύλου Νιρβάνα, το Λαογραφικό μουσείο στη Χώρα με συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές και χειροποίητα μοντέλα παλιών πλοίων και τέλος τα Σεντούκια,τους τάφους στο όρος Καρυά από την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο.

Λαογραφικό Μουσείο

Βρίσκεται στη Χώρα και θα δείτε στο εσωτερικό του μία μεγάλη συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές, φωτογραφίες και χειροποίητα μοντέλα παλιών πλοίων.

Φάρος στο Γουρούνι

Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους φάρους σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Γλώσσα. Κατασκευάστηκε το 1889 και έχει ύψος περίπου 18 μέτρα. Το 1996 το Υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αν το επισκεφθείτε προσοχή στα φίδια που υπάρχουν στο χώρο του φάρου.

Σπίτι-Μουσείο Παύλου Νιρβάνα

Στο σπίτι του Παύλου Νιρβάνα (πραγματικό όνομα Πέτρος Αποστολίδης) φιλοξενείται το ιστορικό μουσείο του νησιού με στοιχεία από την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Στο σπίτι αυτό πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο νεοέλληνας λογοτέχνης Παύλος Νιρβάνας, ο οποίος καταγόταν από το νησί και το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης. Eίναι χτισμένο στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Σκοπέλου, στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, πλάι στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, με θέα την αμφιθεατρική Χώρα και το γραφικό λιμάνι της Σκοπέλου.

Κέντρο Φωτογραφίας

Στη Χώρα της Σκοπέλου θα βρείτε το κέντρο φωτογραφίας που διοργανώνει διάφορες εκθέσεις όπως και κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Φωτογραφίας και άλλες εκδηλώσεις.

Μεσσαιωνικό – Ενετικό Κάστρο (13ου αιώνα)

Χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της Χώρας πάνω στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας, είναι ορατό από κάθε σημείο της. Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα πολυδαίδαλα σοκάκια του, θα νιώσετε ότι ταξιδεύετε σε άλλους χρόνους βυζαντινούς, σε χρόνια πειρατών.

Παλαιόκαστρο

Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο στον Πάνορμο, όπου θα δείτε τα τείχη της ακρόπολης που ξεχωρίζουν. Ακόμη από τον χώρο της ακρόπολης ξεκινά και μονοπάτι για τη Σπηλιά του Παν. Ο Παν προστάτης των αγροτών ήταν ένας θεός που συμβολίζει τη δύναμη της Γέννησης και της φύσης.

Σεντούκια

Τα σεντούκια είναι τάφοι βασιλιάδων και πειρατών από την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο στο όρος Καρυά. Η πρόσβαση στο σημείο των τάφων γίνεται μέσω μονοπατιού μίας περίπου ώρας. Ο χώρος των Σεντουκιών επίσης αποτελεί και ένα από τα σημεία στη Σκόπελο που χαρίζουν όμορφη θέα προς την Αλόννησο.

Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δανειστική Βιβιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Περσεύς Αθηναίος

Το μουσείο κτίσθηκε  το 1926 και αναπαλαιώθηκε το 2007 από Σκοπελίτες Μαστόρους και βρίσκεται στη Γλώσσα με δωρεάν είσοδο και στο εσωτερικό του θα βρείτε αντικείμενα της καθημερινής ζωής της Σκοπέλου και διάφορα άλλα αντικείμενα. Οι επισκέπτες, είναι ευπρόσδεκτοι να χαρούν τα εκθέματα, να  μελετήσουν στην Βιβλιοθήκη, να χρησιμοποιήσουν  Η/Υ, να διαβάσουν ή και να γεμίσουν γαλάζιο με την θέα από τον «Εξώστη του Αιγαίου» και να απολαύσουν ένα κέρασμα στο αίθριο.

Κατοικία του Βακράτσα

Tο αρχοντικό Βακράτσα ( Το Παλιό Αρχοντικό ) βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας της Σκοπέλου, λίγο πιο πάνω από την παραλία. Αποτελεί ένα τυπικό δείγμα αρχοντικού της Σκοπέλου και ανήκε στην Αντιγόνη Βακράτσα, η οποία το δώρισε στον δήμο Σκοπέλου, με σκοπό να λειτουργήσει ως μουσείο.

Πρόκειται για ένα κτίριο του 18ου αιώνα όπου εκτίθενται τα κειμήλια και τα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Βακράτσα, παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα της καθημερινής ζωής της Σκοπέλου. 

Εκτός αυτών, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν το εσωτερικό ενός τυπικού αρχοντικού της Σκοπέλου.

Στον όμορφο προαύλιο χώρο του αρχοντικού διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες.

Οικισμοί

Εκτός όμως από την Χώρα της Σκοπέλου, αξίζει να επισκεφτεί κανείς και τους  υπόλοιπους γραφικούς οικισμούς του νησιού:

Γλώσσα: Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Σκοπέλου, χτισμένος στον λόφο πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου, με υπέροχη θέα. Είναι το ψηλό χωριό πού αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στο διήγημα του «Η Νοσταλγός», η «Αμπελοφυτευτής περιοχή» κατά τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.

Πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν την ετυμολογία του ονόματος.  Άλλοι το αποδίδουν στο γλωσσοειδές σχήμα του κάβου που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού και άλλοι το συνδέουν με την Κνώσσα, την πόλη που έφτιαξαν σε εκείνο το σημείο, οι πρώτοι οικιστές του νησιού, οι Μινωίτες. Υπάρχει και μια περισσότερο χιουμοριστική εκδοχή για την ονομασία της Γλώσσας, αφού σύμφωνα με τους κατοίκους της , σου βγαίνει η γλώσσα να ανεβείς τα τόσα σκαλιά του χωριού.

Παλιό Κλήμα: Καταπράσινο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, με παλιά πέτρινα σπίτια που βλέπουν τη θάλασσα του Αιγαίου. Το κάτω χωριό, έτσι το λένε οι Κληματιανοί , είναι παλιότερο από το επάνω. Ιδρύθηκε, σύμφωνα με τις πηγές τον 18ο αιώνα από κατοίκους της Γλώσσας, που έστησαν εκεί, κάτι σαν ένα μικρό αγροτικό οικισμό του τύπου Ανανιά και Καλόγερος, που και σήμερα τους συναντούμε στο νησί. Η εκκλησία του χωριού, οι ‘Αγιοι Ανάργυροι, κτίστηκε το 1828.

Έλιος (Νέο Κλήμα): Νέο χωριό, κοντά στο Παλιό Κλήμα, χτισμένο στην πιο πράσινη περιοχή της Σκοπέλου εκεί που το δάσος φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Οι κάτοικοι του παλιού Κλήματος, από το 1980, σταδιακά εγκατέλειπαν το χωριό τους και άρχισαν να εγκαθίστανται στη μαγευτική, πευκόφυτη παραλία του Έλιος.

Το πλούσιο δάσος, οι τεράστιες παραλίες, το μικρό αλλά γραφικό λιμανάκι και τα νεόκτιστα σπίτια του είναι στοιχεία της νέας ταυτότητας του νέου χωριού Νέο Κλήμα (Έλιος).

Στο Νέο Κλήμα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πεντακάθαρη θάλασσα κατά μήκος του χωριού. Οι διαφορετικές αποχρώσεις φυσικού κάλλους που συναντά κανείς στην ίδια περιοχή μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Παραλίες

Χόβολο

Η παραλία Χόβολο με τα ψηλά λευκά βράχια, με τα πεύκα γαντζωμένα πάνω τους και τα τυρκουάζ νερά συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.Παραλία με άμμο και καθαρά νερά, παραλία με βότσαλα μικρά και μεγάλα και φανταστικά διαυγή νερά, η παραλία «Χόβολο» όπου η θάλασσα παίρνει τις πιο παράξενες αποχρώσεις με την ψιλή και χρυσή άμμο.

Άγιος Ιωάννης

Η παραλία αποτελείται από αμμό και πέτρες σε πολλά χρώματα και με καταπλυκτικό βυθό. Μην αμελήσετε να ανέβετε στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη (πάνω από 100 σκαλοπάτια!), γιατί η θέα που θα αντικρύσετε είναι ονειρική.

Αγνώντας

Μία μικρή παραλία με λίγο κόσμο, καταγάλαν νερά, δίπλα σε ένα γραφικό λιμανάκι, όπου μετά το μπανιο σας, έχετε την δυνατότητα τα φάτε φρεσκότατο ψάρι από της ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή.

Αρμενόπετρα

Μία οργανωμένη παραλία δυτικά του νησιου και λίγο μετά το Νέο Κλήμα. Το γνώριμο σημείο είναι ο όρθιος βράχος που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της παραλίας.

Βελανιό

Ψιλό βοτσαλάκι με κρυστάλλινα νερά και απέραντο γαλάζιο. Η παραλία εχει ανακυρηχθεί παραλία γυμνιστών εννοείτε οτι πηγαίνει και κόσμος που δεν γυμνισμό, καθώς είναι μία απο τις πιο όμορφες παραλίες της Σκοπέλου.

Γλυφονέρι

Μία παραλία μόλις 10 λεπτά από την χώρα της Σκοπέλου. Αποτελείται από άμμο και βότσαλο και υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Όταν φυσάει βοριάς ”συκώνει” κυματάκι.

Γλυστέρι

Είναι ένας όμορφος κολπίσκος με ήσυχα νερά και με  βότσαλο. Σε σχετικά κοντινή απόσταση από την χώρα, με προσοχή στο δρόμο, καθότι είναι λίγο στενός. Υπαρχει μία ταβέρνα που σας προσφέρει φρεσκότατο φαγητό.

Έλιος

Η παραλία Έλιος στο Νέο Κλήμα έχει άμμο και ψιλό βότσαλο και είναι οργανωμένη. Βρίσκεται 14 χλμ από την χώρα της Σκοπέλου.

Καστάνι

Πανέμορφη παραλία με πολύ μικρό βοτσαλάκι και άμμο μέσα στο πράσινο με ένα πολύ καλό μπαράκι. Αριστερά της ακτής, μπορείται  να απολαύσετε τη σκιά των πεύκων και τη δροσιά που φέρνουν.

Λιμνονάρι

Μικρή ήσυχη παραλία με άσπρη άμμο με ψιλό πετραδάκι και με μεγαλύτερο προσόν της το απάνεμο της. Διαθέτει και δύο ταβέρνες για φαγητό.

Mηλιά

Μεγάλη σε έκταση και οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα γαλάζια νερά, καταπράσινο τοπίο, με χώρο για ρακέτες και με όμορφη  αμμουδιά.

Πάνορμος

Η παραλία Πάνορμος είναι μια οργανωμένη παραλία με καταγάλανα νερά. Υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια ακριβώς πάνω από την παραλία, αλλά και καταλύματα.

Στάφυλος

Η παραλία είναι πολύ κοντά στη χώρα της Σκοπέλου 5 λεπτά με αυτοκίνητο. Το τοπίο είναι μαγευτικό με άγρια βράχια, αλλά και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Η παραλία έχει ψιλό χαλικακι.

Δίπλα από την παραλία όπου και βρίσκονταν το παλάτι του βασιλιά Στάφυλου θα βρείτε τα συντρίμια του παλατιού που σώζονται μέχρι σήμερα.Εκεί υπάρχει μυκηναϊκός τάφος. Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν όπως το στέμμα, το ένα σπαθί και κοσμήματα θα τα βρείτε στο μουσείο του Βόλου.

Χονδρογιώργη

Η παραλία Χονδρογιώργη αποτελείται από μικρούς κολπίσκους με βράχια στη θάλασσα. Καλό είναι να έχετε μαζί σας νερό και ότι άλλο απαραίτητο, καθότι δεν υπάρχει κάποια καντίνα.