Εκεί που συνυπάρχουν διαφορετικές παραδόσεις, πολιτισμοί και θρησκείες

Η Κομοτηνή (παλαιότερα και Γκιουμουλτζίνα ή Γκιουμουρτζίνα, Κουμουτζηνά, Κομοτηναί ή Κομοτηνά), στο κέντρο της Θράκης, είναι μια πόλη που αποτελεί ένα πολιτισμικό ψηφιδωτό, γεμάτη αρώματα και μυρωδιές.

Είναι έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Είναι αυτή η πανέμορφη πόλη όπου συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικοί άνθρωποι, πολιτισμοί, ήθη, έθιμα, θρησκείες και μπλέκουν το παρελθόν με το παρόν σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι που προκαλεί τον θαυμασμό του επισκέπτη.

H Κομοτηνή είναι μία από τις γνωστότερες και ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Επιβεβαιώνεται από ευρήματα ότι η πόλη υπάρχει ως οικισμός από το 2ο μ.Χ. αιώνα, αλλά σημαντική άνθηση γνώρισε από τον 4ο αιώνα, εξαιτίας της Εγνατίας οδού. Βρέθηκε να είναι ένα σημαντικό εμπορικό πέρασμα τόσο από το Δυρράχιο προς την Κωνσταντινούπολη, όσο και προς το βορρά, πέρα από τα βουνά της Ροδόπης, στη Φιλιππούπολη.

Κατά τη διάρκεια την επανάστασης ενάντια στους Τούρκους, μέλη της Φιλικής Εταιρείας έδρασαν στην περιοχή, βοηθώντας έτσι πολύ στην απελευθέρωση. Η Κομοτηνή γνώρισε εξαιρετική οικονομική ανάπτυξη εξαιτίας του εμπορίου καπνού.

Εδώ όλα είναι παραμυθένια και μας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο διαφορετικό, από το σαββατιάτικο παζάρι μεταξύ των οδών Αγχιάλου και Δημοκρατίας όπου χριστιανοί, μουσουλμάνοι, Ρομά και Πομάκοι πουλούν από ρούχα μέχρι ζαρζαβατικά και μπαχάρια, από την οδό Μπακαλμπάση με τους καφενέδες, τις πλακοστρωμένες οδούς Ηπείρου και Ερμού του εμπορικού κέντρου με τα παραδοσιακά καφεκοπτεία, από τα τενεκετζίδικα, τα ζαχαροπλαστεία με τα βουτυρένια γλυκίσματα και τα παλαιοπωλεία της παλιάς αγοράς.

Το σύγχρονο πρόσωπο της Κομοτηνής είναι επίσης γοητευτικό, με ωραία στέκια για μεζέ, καλόγουστα μπαράκια και clubs που γεμίζουν φοιτητές.

Αυτοί είναι που δίνουν νεανικό παλμό στην πόλη και πολλές φορές, νωρίς το πρωί, καθώς επιστρέφουν από τη διασκέδαση, οι φωνές τους καλύπτουν τις ψαλμωδίες από το χριστιανικό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου ή τη φωνή του μουεζίνη από το Γενί Τζαμί.

Επισκεφθείτε την Παλαιά Πόλη και την Παλαιά Αγορά, τα Νεοκλασικά, την Αρμένικη Γειτονιά, τον Τενεκέ Μαχαλά, το Ιμαρέτ, το εντυπωσιακό Εσκί Τζαμί, το άλσος με τον Ζωολογικό Κήπο, τον αρχαιολογικό χώρο Μαξιμιανουπόλεως – Μοσυνουπόλεως κοντά στο χωριό Μίσχος, τον Μακεδονικό Τάφο κοντά στο χωριό Σύμβολα, στην ίδια περιοχή το πυκνό δάσος και τον γραφικό Μύλο του Τσάμη, το Νεολιθικό Οικισμό κοντά στο χωριό Παραδημή, το Μεσαιωνικό Γεφύρι κοντά στο χωριό Πατερμά μέσα στο δάσος. Επίσης, το Παπίκιον Όρος, το Τοξωτό Μεσαιωνικό Γεφύρι του Κομτσάτου.

Ιμαρέτ – Εκκλησιαστικό Μουσείο

Το Ιμαρέτ είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης. Χρονολογείται μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1360 και των αρχών του 14ου αιώνα και χτίστηκε από τον Οθωμανό Γαζή Αχμέτ Εβρενό.

Ήταν μέρος των τειχών της πόλης που υπήρχαν εκεί και κατά το 19ο αιώνα, όταν η πόλη κατακτήθηκε από τους Βούλγαρους μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό. Γράμματα του κυριλλικού αλφαβήτου σώζονται ακόμα στην πόρτα πάνω στο τόξο. Ο χώρος έχει αλλάξει χρήσεις ανά τους αιώνες. Το 1924 δημιουργήθηκε στον χώρο συγκρότημα παγοποιείου ενώ κάποιοι χώροι χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1973 από την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού της Κομοτηνής. Σήμερα στο Ιμαρέτ στεγάζεται το Εκκλησιαστικό μουσείο, με εκθέματα όπως εικόνες, άμφια, σκεύη και χειρόγραφα.

Δάσος  «Νυμφαία»

Το δάσος Νυμφαίας είναι ο πνεύμονας οξυγόνου και πηγή πρασίνου της πόλης. Καλύπτεται από πεύκα και είναι ιδανικό για χαλάρωση, γυμναστική και περιπάτους.

Είναι ένα φυσικό μπαλκόνι που προσφέρει μια υπέροχη θέα στην πεδιάδα, τα ποτάμια, την οροσειρά του Ισμάρου, το Θρακικό πέλαγος και το Άγιο Όρος. Μέσα στο δάσος μπορείτε να βρείτε το τουριστικό περίπτερο όπου λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια και σνακ-μπαρ. Επίσης, υπάρχουν βοηθητικοί χώροι για σεμινάρια, διαλέξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κομοτηνής, 4 χιλιόμετρα από το κέντρο.

Πύργος του Ωρολογιού

Ο πύργος του Ωρολογιού βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Το μνημείο αυτό θεωρείται δείγμα του οθωμανικού εκσυγχρονισμού του 1884 και ήταν αφιέρωμα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ.Ο Συμπεριλαμβάνει νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά στοιχεία.

 Γενί Τζαμί

Στον Πύργο του Ωρολογιού εφάπτεται το Γενί Τζαμί, το μαυσωλείο της Φατμά Χανούμ, σύζυγο του βεζύρη Χασάν Πασά, που μεταφράζεται ως το Νέο Τέμενος.

Είναι ένα οθωμανικό μνημείο το οποίο, σύμφωνα με τη μουφτεία, χρονολογείται από το 1585 ή σωστότερα, αν κρίνουμε από το όνομα του ιδρυτή του, λίγο μετά το 1600. Δίπλα του βρίσκεται η Μουφτεία της Ροδόπης. Το Τέμενος έχει τετράγωνη αίθουσα προσευχής και αρχιτεκτονικά έχει επηρεαστεί από την αισθητική του νεοκλασσικισμού.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Κομοτηνής και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται θεωρείται ένα από τα πιο μοντέρνα της πόλης. Τα εκθέματά του καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική έως και τη Βυζαντινή περίοδο και ακολουθούν χρονολογική σειρά αλλά δε διασπούν τα κατά τόπους ανασκαφικά σύνολα. Η κυρίως έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα από τη Νεολιθική εποχή και την εποχή του Σιδήρου, από ελληνικές αποικίες, ιερά, ρωμαϊκούς οικισμούς και νεκροταφεία. Το μουσείο είναι εύκολα προσβάσιμο και για άτομα με αναπηρία.

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής

Το μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά είναι μοναδικό στο είδος του καθώς παρουσιάζει την τέχνη των Ρομά στην πλέξη καλαθιών. Η συλλογή παρουσιάζει διαφορετικές τεχνοτροπίες και καλάθια από τη χερσόνησο του Αίμου, την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, την Αργεντινή, τη Συρία και πολλές χώρες ακόμη, κατασκευασμένα είτε από Ρομά είτε από μη Ρομά πληθυσμούς με ιδιαίτερους τρόπους πλέξης και διαφορετικά υλικά και εργαλεία. Το μουσείο βρίσκεται στο Θρυλόριο, 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Κομοτηνής.

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό Πεϊδη, και λειτουργεί από το 1962. Το κτίριο από μόνο του είναι τέλειο δείγμα τοπικής, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούνται από παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, κατασκευές από χαλκό, ξύλο, πυλό και ασήμι, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων και είδη οικιακής χρήσης που συγκεντρώθηκαν ώστε να δίνουν ανάγλυφα την εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής Θράκης αλλά και από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη καθώς και από περιοχές της Μ. Ασίας.

Πλατεία Ειρήνης

Η πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή θεωρείται η καρδιά της πόλης. Περιμετρικά της πλατείας θα βρείτε πλήθος καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων. Στην πλατεία θα βρείτε ανά πάσα ώρα και στιγμή πλήθος ντόπιων με τους φίλους και τις οικογένειές τους, καθώς επίσης και μεγάλο μέρος των φοιτητών της πόλης.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένα από τα πολύ γνωστά πανεπιστήμια της χώρας. Έχει τμήματα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Στην Κομοτηνή λειτουργούν τα τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας, Νομικής, Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Οικονομικών Επιστημών, Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Το πανεπιστήμιο παρέχει σίτιση, στέγαση και ιατρικοφαρμακευτική ασφάλιση σε όσους φοιτητές πληρούν τα κριτήρια καθώς επίσης βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και γραφείο διασύνδεσης, που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος της πανεπιστημιακής με την παραγωγική κοινότητα.

Παραλία Ίμερου

Αν και η Κομοτηνή δεν είναι παραθαλάσσια, η θάλασσα απέχει από την πόλη από 20 μέχρι 30 χιλιόμετρα και η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς δεν παρεμβάλλεται κάποιο βουνό ή κάποιος μεγάλος κόλπος. Υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα, από ήρεμα φυσικά ησυχαστήρια μέχρι κοσμοπολίτικες παραλίες με πολυκοσμία καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η πιο κοντινή παραλία στην Κομοτηνή είναι η παραλία Ίμερου, που απέχει από την πόλη 20 χλμ. Είναι αμμώδης και διαθέτει δύο χιλιόμετρα ακτογραμμή με καθαρά αβαθή νερά, ενώ το σκηνικό ντύνει ιδανικά ένα μικρό δασάκι. Ο οικισμός απέχει περίπου περίπου 2 χιλιόμετρα.