Aλεξανδρούπολη – Κόμβος διαφορετικών κόσμων και πολιτισμών

Αποτελεί σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας. Κατέχει στρατηγική γεωγραφική θέση συνδέοντας την Ευρώπη με την Ασία.

Είναι μία από τις νεότερες πόλεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ιδρύθηκε ως ένα απλό ψαροχώρι στα μέσα του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στα αρχαία χρόνια στη θέση της υπήρχε η αρχαία πόλη Σάλη που ιδρύθηκε από αποίκους από το νησί της Σαμοθράκης και αποτελούσε μέρος της τότε Σαμοθρακικής Περαίας.

Η ζώνη της Αλεξανδρούπολης, όπως και όλη η έκταση από το Δέλτα του Έβρου μέχρι τη Βιστωνίδα λίμνη και τους πρόποδες της Ροδόπης, κατοικούνταν από τους Κίκονες, τον θρακικό λαό, με τον οποίο συγκρούστηκε σύμφωνα με την μυθολογία ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του στην επιστροφή από την Τροία.

Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από αλιείς από την Αίνο και τα χωριά Μάκρη και Μαρώνεια κάνοντάς την γνωστή ως Δεδέαγατς. Η συγκεκριμένη ονομασία στα τουρκικά σημαίνει δέντρο του παππού και βασιζόταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομα της από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία (ντεντέ-αγατσλάρ).

Το 1885 η πόλη προσαρτήθηκε στη Βουλγαρία και τότε κατασκευάστηκαν πολλά από τα νεοκλασικά κτίρια της, ενώ το 1897 έφτασε εδώ το θρυλικό Όριαν Εξπρές που ένωνε τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη.

Από τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης της πόλης (14 Μαΐου 1920) οι αρμόδιες τοπικές Αρχές καθώς και η Ιερά Μητρόπολη, ζητώντας τη γνώμη και του ιατρού Αχιλλέα Σαμοθράκη, έλαβαν την απόφαση να μετονομάσουν την πόλη από Δεδέαγατς σε Νεάπολη, καθώς αποτελούσε ως τότε την νεότερη Ελληνική πόλη.

Το 1920 όμως, ο βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α΄, επισκέφθηκε την πόλη και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του.

Αποτελεί σημαντικό κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου και προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής με περιβαλλοντική ισορροπία και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

Σε μια ακτογραμμή δεκάδων χιλιομέτρων συνωστίζεται όλη η ιστορία της Θράκης. Αρχαιολογικοί χώροι συνυπάρχουν πλάι σε οργανωμένες παραλίες, σπήλαια και κάστρα βυζαντινά βρέχονται από το κύμα.

Ο ολόλευκος φάρος που χτίστηκε το 1880 ξεχωρίζει στην προκυμαία, σαν να καλωσορίζει τους επισκέπτες και τα πλοία που πιάνουν το ασφαλές λιμάνι.

Η πόλη προσφέρεται για διακοπές ολόκληρο τον χρόνο. Τα καταπράσινα βουνά της προσφέρονται για πεζοπορία και οι δασικοί δρόμοι τους για ποδηλασία, ενώ τα θρακιώτικα παράλια της πόλης κρύβουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας.

Πηγαίνοντας στην Αλεξανδρούπολη, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές της, όπου σίγουρα θα αναγνωρίσετε σημάδια του παρελθόντος, κυρίως κτίσματα του 19ου αιώνα, όπως είναι η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία, η Λεονταρίδειος Σχολή, που σήμερα στεγάζει το εκκλησιαστικό μουσείο και η εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου.

Φάρος

Αξιοθέατο και σύμβολο της πόλης είναι ο Φάρος, αναγνωρισμένο ω μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατασκευάστηκε το 1850 και άρχισε να λειτουργεί το 1880, χτισμένος στη δυτική πλευρά του λιμανιού της πόλης, για τη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας των ντόπιων ναυτικών που ταξίδευαν στην περιοχή του Ελλήσποντου.

Εδράζεται πάνω σε ένα κυλινδρικό βάθρο και απέχει 27 μέτρα από το θαλάσσιο πυθμένα και 18 μέτρα από το έδαφος, αποτελώντας έναν από τους ψηλότερους φάρους της Ελλάδας. Λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και ξεχωριστό χαρακτηριστικό του είναι η φωτεινή του δέσμη που φτάνει σε ακτίνα 24 ναυτικών μιλίων (44 χλμ περίπου) και σημειώνει τρεις λευκές αναλαμπές κάθε 15 δευτερόλεπτα.

Μουσεία

Όσοι αγαπούν την ιστορία μέσα από τα εκθέματα στα Μουσεία, σίγουρα δεν θα βαρεθούν στην Αλεξανδρούπολη με τα πολλά μουσεία.Ιδιαίτερη εμπειρία στους επισκέπτες δίνει το  Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, που στεγάζεται, σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτήριο του 1899 επί της οδού 14ης Μαΐου 63, διατηρώντας την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης.

Περιλαμβάνει εκθέματα σχετικά με την παράδοση της Θράκης και καλύπτει τις παρακάτω θεματικές ενότητες: ενδυματολογία, μουσική και λατρεία, ζαχαροπλαστική, χάλκινα και πήλινα, υφάνσιμες ύλες, καλλιέργεια γης.

Επίσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως και περιλαμβάνει σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια και άμφια. Το Ιστορικό Μουσείο βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 335, το Λαογραφικό Μουσείο Συλλόγου Καππαδοκών Αλεξανδρούπολης (Μητροπούλου 1), το ,Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λεωφ. Μάκρης 44), το Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας (Θερμοπυλών 8, Νέα Χηλή) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Πλατανότοπος Μαΐστρου)

Στο Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας που βρίσκεται στην οδό 14ης Μαΐου εκτίθενται σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας της Θράκης, ενώ υπάρχει και έντυπο κατατοπιστικό υλικό που αφορά τους βιότοπους στα οικοσυστήματα του Έβρου και της Δαδιάς.

Μοναδική είναι η περιήγηση στην παραλιακή περιοχή ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσημβρίας Ζώνης και της Μαρώνειας, μέχρι το λιμανάκι του Αγίου Χαράλαμπου. Το πέρασμα των αιώνων στην περιοχή της Θράκης καταγράφεται γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Ισμάρας. Φυσικά η περιπλάνηση στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης δεν τελειώνει εδώ.  Άξια αναφοράς είναι οι αρχαιολογικοί χώροι της Τραϊανούπολης, Βίλα της Κίρκης,το χωριό, τα μεταλλεία, αλλά και την περίφημη Βίλα της Κίρκης,  ο υδροβιότοπος του Έβρου και η κωμόπολη των Φερών.

Δέλτα του Έβρου

Σε απόσταση μόλις 22 χιλιομέτρων από την πόλη, στις εκβολές του ποταμού Έβρου βρίσκεται το Δέλτα του Έβρου, ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης, έκτασης 200.000 στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών και σπάνιων ειδών χλωρίδας (πάνω από 300 είδη φυτών), πανίδας (40 είδη θηλαστικών, 28 είδη ερπετών και 46 είδη ψαριών) και ιδιαίτερα ορνιθοπανίδας (320 είδη πουλιών), που φιλοξενεί.

Ένα μέρος του Δέλτα έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.

Σπηλιά του Κύκλωπα

Βρίσκεται στη Μάκρη και είναι κατά την τοπική λαϊκή παράδοση γνωστό σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου. Έχει ίχνη χρήσης από τη Νεολιθική περίοδο (περίπου 4.500 π.Χ.) και σήμερα έχει αποκαλυφθεί ο νεολιθικός οικισμός, ένας από τους σημαντικότερους της Βαλκανικής.

Μεσημβρία-Ζώνη

Είναι αρχαιολογικός χώρος, 20 χιλιόμετρα μακριά από την Αλεξανδρούπολη. Σε αυτόν βρίσκονται πλήθος νομισμάτων και ερείπια αρχαιοελληνικής πόλης της Θράκης που ταυτίζεται με τη Ζώνη, μία από τις αποικίες-φρούρια της Σαμοθράκης που ο Ηρόδοτος αναφέρει ως «Σαμοθρηΐκεα τείχεα» και γνώρισε ακμή τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Τα κυριότερα κτίσματα είναι: το ιερό της Δήμητρας, ο ναός του Απόλλωνα, το οχυρωματικό τείχος, ο περιτειχισμένος οικισμός των ελληνιστικών χρόνων, το νεκροταφείο και οι Κατοικίες.

Τα οθωμανικά λουτρά Τραϊανούπολης (Χάνα Τραϊανούπολης)

Οι ιαματικές πηγές Τραϊανούπολης απέχουν 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Αλεξανδρούπολης και είναι από τις γνωστότερες θερμές πηγές της περιοχής, από τα αρχαία χρόνια ακόμη. Η Χάνα ήταν οθωμανικό Χάνι, δηλαδή ξενώνας (αποτέλεσε οδικό σταθμό) και πίσω από αυτήν κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρχαν λουτρώνες (χαμάμ), σήμερα ερείπια τα οποία χρονολογούνται από το 16ο αιώνα. Το 1964 στον αρχαιολογικό χώρο ανοικοδομήθηκαν σύγχρονες εγκαταστάσεις για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία οι οποίες είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το ελληνικό κράτος για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και θεωρούνται από τις σημαντικότερες του ελλαδικού χώρου.

Το Δάσος της Δαδιάς

Σε απόσταση 65 χλμ. (περίπου 50 λεπτά) από την Αλεξανδρούπολη βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Παραλίες

Η πλούσια ακτογραμμή της, μήκους 35 χλμ. προσφέρεται για βουτιές στα πεντακάθαρα νερά του Θρακικού Πελάγους. Κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει την ιδανική παραλία για εκείνον, βραχώδη ή αμμουδερή, με ελαιώνες να φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, με δυνατότητα θαλάσσιων σπορ, πολυσύχναστη ή μη.

Παραλίες Ν. Χιλής 

Αγία Παρασκευή

Παραλία Δημοτική Πλάζ Αλεξ/πολης

Παραλία Κυανή Ακτή

Παραλία Δικκέλων-Μεσημβρίας

Παραλία ΕΟΤ