Τα Καλάβρυτα με οδηγό την ιστορία περιμένουν τους επισκέπτες προσφέροντας αμέτρητες επιλογές χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς, γνώσης, αξιοθέατων, για χειμωνιάτικες αποδράσεις.

Είναι μια μικρή ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας, χτισμένα στα Αροάνια Όρη (Χελμό) σε υψόμετρο 735 μέτρων.

Το όνομα Καλάβρυτα, που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει «καλές βρύσες», φαίνεται να το απέκτησε την εποχή της Φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα μ.Χ., όταν αποτέλεσε έδρα μιας από τις 12 Βαρωνίες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας με πρώτο Βαρώνο τον Όθωνα ντε Τουρναί που έκτισε το κάστρο του πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Κύναιθας.

Πέρα από τη φυσική ομορφιά της, η πόλη των Καλαβρύτων είναι ιστορικός τόπος, χάρη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, αλλά και ένας μαρτυρικός τόπος με τη μνήμη του ολοκαυτώματος της Κατοχής. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 όταν ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό καίγοντας εν συνεχεία το χωριό, για να καταγραφεί το γεγονός ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, κρατώντας ως αξίες την ιστορική βαρύτητα και τη φυσική ομορφιά της, η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό. Τα Καλάβρυτα αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τις χειμερινές διακοπές, τη φύση, την ιστορία και τα σπορ βουνού.

Πλαγιές γεμάτες έλατα, το απόκρημνο φαράγγι του Βουραϊκού, ο περίφημος οδοντωτός να το διασχίζει «ατρόμητος», το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, η μονή της Αγίας Λαύρας και το εντυπωσιακό Μέγα Σπήλαιο , προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.

Το αρχοντικό της Παλαιολογίνας

Tο αρχοντικό της Παλαιολογίνας βρίσκεται στην πόλη των Καλαβρύτων, πολύ κοντά στο μητροπολιτικό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, στη διασταύρωση των οδών Αγίου Αλεξίου και Κομμένου. 

Είναι λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, τριώροφο κτίριο 530 τ.μ., βυζαντινού ρυθμού με ολόισιες αγκωναροχτισμένες γωνιές. Διαθέτει καταχύστρα στην είσοδο, πολεμίστρες στο ισόγειο και μικρά τοξωτά ανοίγματα στα πλάγια πυργοειδή τμήματα. Ο όροφος του κεντρικού τμήματός του διαθέτει περισσότερα ανοίγματα ενώ στους κύριους χώρους υπάρχουνε τζάκια τούρκικης τεχνοτροπίας.

Το πιθανότερο είναι να χτίστηκε από το βυζαντινό πρίγκιπα Θωμά Παλαιολόγο (1409-1465) στη θέση του φράγκικου φρουρίου του Geoffroy de Tournay. Το 1440 πέρασε στην ιδιοκτησία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, αδελφού του Θωμά, ο οποίος κατόπιν το δώρισε στην Αικατερίνη Παλαιολόγου, κόρη βαρόνου της Χαλανδρίτσας και συγγενή της οικογένειας των Παλαιολόγων, η οποία το 1460 αυτοκτόνησε για να μην παραδοθεί στους Οθωμανούς όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν τα Καλάβρυτα.  

Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του, Βασίλης Τσαπάρας, το δώρισε στο Δήμο Καλαβρύτων με τον όρο να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς. Σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.λπ. και φιλοξενεί τα γραφεία της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Καλαβρύτων.

Ο οδοντωτός

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος είναι έργο του Χαρίλαου Τρικούπη.

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε «δόντια» και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.

Η σύμβαση της κατασκευής της γραμμής υπογράφηκε το 1889 και η κατασκευή της τελείωσε επτά χρόνια μετά. Ο σχεδιασμός της γραμμής έγινε από Γάλλους τεχνικούς. Το έργο ήταν πολύ δύσκολο λόγω του δύσβατου του εδάφους. Στις 10 Μαρτίου 1896 το τρένο πραγματοποίησε το πρώτο του δρομολόγιο.

Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το Φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 περίπου χιλιομέτρων.

Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Στη μιας ώρας διαδρομή, θα απολαύσετε την άγρια ομορφιά του φαραγγιού, θα περάσετε πλάι στο ποτάμι και θα θαυμάσετε τις θέσεις που λέγονται «Δικαστήρια», «Πόρτες», «Καταρράκτης» και «Μετέωρα της Ζαχλωρούς».

Επίσης κάθε χρόνο, την Άνοιξη, διοργανώνεται από τον «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.

Το φαράγγι

Από το Φαράγγι του Βουραϊκού περνά ο μύθος που θέλει τον Ηρακλή να τραβά μια μαχαιριά με το σπαθί του στη θέση «Πόρτες» κόβοντας στα δύο το βράχο που του έκλεινε το πέρασμα για να φτάσει κατ’ άλλους στον Ευρυσθέα, κατ’ άλλους στην αγαπημένη του Βούρα, την κόρη της Ελίκης. Από τη Βούρα, πήρε το όνομά του ο Βουραϊκός, που οι αρχαίοι τον έλεγαν «Ερασίνο».

 Άλλο όμως ο μύθος και άλλο ο νόμος της φύσης που δίνει στο μοναδικό αυτό φαινόμενο αξεπέραστη ομορφιά και στην περιοχή χιλιάδες τουρίστες καθώς έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή της Ευρώπης.

Η κοιλάδα του Βουραϊκού ήταν λίμνη όπως και όλη η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα. Τα νερά της «αναζήτησαν» διέξοδο προς τη θάλασσα και «έπλασαν» το μεγαλόπρεπο αυτό φαράγγι το οποίο αργότερα παραδόθηκε στην ορμή του ομώνυμου ποταμού που το βαθαίνει χρόνια τώρα με τρόπο που θα ζήλευε και ο μεγαλύτερος γλύπτης.

Το φαράγγι του Βουραϊκού ξεκινά 3 χλμ. βόρεια του χωριού Κάτω Ζαχλωρού σε υψόμετρο 730 μέτρων και συνεχίζει παράλληλα με το ποτάμι διανύοντας απόσταση 20 χιλιομέτρων για να καταλήξει στο χωριό Διακοπτό (Δήμου Αιγιαλείας).

Καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες φτιάχνουν ένα πρωτόγονης ομορφιάς τοπίο μοναδικό στην Ελλάδα.

Η χλωρίδα του φαραγγιού είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετά ενδημικά είδη ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, σπάνια και προστατευόμενα, όπως η καμπανούλα των βράχων (Campanula rupestris), ο άγριος στάχυς (Stachys parolinii), η αουρίνια του Μωριά (Aurinia moreana) κ.ά.Το ίδιο και η πανίδα της περιοχής που βρίσκει καταφύγιο στους απότομους δασωμένους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν το φαράγγι.

Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (Αγίας Λαύρας)

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων. Η Μονή άρχίσε να οικοδομείται το 961.

Το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Στη Μονή φυλάσεται το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821.

Το εντυπωσιακό οκταώροφο συγκρότημα του Μεγάλου Σπηλαίου είναι κτισμένο πάνω στα κατακόρυφα, «μετεωρικά» βράχια.

Κατά την παράδοση ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα. Οι προσκυνητές έρχονται, για να δουν την ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας (ή Σπηλαιώτισσας), φτιαγμένη κυρίως από κερί και μαστίχα.

Το Σπήλαιο των Λιμνών

Και εδώ το Σπήλαιο θα σας δώσει μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες με υπέροχα σχήματα λάμπουν γύρω σας, καθώς περνάτε από την «αίθουσα των νυχτερίδων» και φτάνετε στην πρώτη λίμνη.

Υπάρχουν άλλες 12 κλιμακωτές λίμνες στους τρεις ορόφους αυτού του μαγικού κόσμου, που αποτελούν την κοίτη του υπόγειου ποταμού. Τα ευρήματα και τα απολιθωμένα οστά –ανάμεσα στα οποία και ενός ιπποπόταμου- αποδεικνύουν ότι κατοικήθηκε από την 6η χιλιετία π.Χ.

Μουσείο ολοκαυτώματος

Στο δημοτικό μουσείο Ολοκαυτώματος θα μάθετε για την τραγική ιστορία των εκτελέσεων και των καταστροφών που προκάλεσαν στα Καλάβρυτα οι Γερμανοί κατακτητές.Eίναι ένα από τα πλέον ιστορικά Μνημεία της πόλης. Ο ιστορικός και μαρτυρικός τούτος χώρος συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943, της Μαύρης Δευτέρας των Καλαβρύτων που συγκίνησε και θα συγκλονίζει όλη την ανθρωπότητα.

Ο ιστορικός πύργος των Πετμεζαίων

Από τα πιο όμορφα αξιοθέατα των Καλαβρύτων. Βρίσκεται στους Κάτω Λουσσούς και είναι άριστα διατηρημένος. Είναι από τους παλαιότερους πύργους της Πελοποννήσου, κτισμένος τον 17ο αιώνα.

Τα υπεραιωνόβια πλατάνια του Πλανητέρο

Πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, στο δρόμο προς την κωμόπολη Κλειτορία.Το πλατανόδασος του Πλανητέρου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία αναψυχής στην περιοχή,

Στα εστιατόρια, που βρίσκονται στο δάσος, θα δοκιμάσετε πέστροφα.

Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος

Έχει πάρει το όνομά του από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, σημαντική προσωπικότητα της αστρονομίας στην αρχαία Ελλάδα. Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Βρίσκεται στην κορυφή «Νεραϊδόραχη» του Χελμού, σε υψόμετρο 2.340μ

Χιονοδρομικό κέντρο

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. περίπου από την πόλη των Καλαβρύτων, στη ΒΔ πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700 μ. (Ξερόκαμπος), έως 2340 μ. (Νεραϊδόραχη).

Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις με 8 αναβατήρες και 13 πίστες όλων των κατηγοριών. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1988 και έδωσε μεγάλη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Λειτουργεί καθημερινά, κατά την χειμερινή περίοδο.

Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν χώροι στάθμευσης, καφετέριες και εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού χιονοδρομίας, κτλ. Χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν εκεί και έπειτα στο χωριό.