Γαύδος – Το στολίδι του Λιβυκού Πελάγους

Η Γαύδος είναι ένα μικρό νησί με μόλις 150 μόνιμους κατοίκους, αλλά εντυπωσιακή εξωτική ομορφιά! Βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα νότια της Κρήτης και είναι το νοτιότερο νησί της Ευρώπης.

Το λεγόμενο και «νησί της Καλυψώς» στολίζει το Λιβυκό Πέλαγος, προσφέροντας  ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς! Το σήμα κατατεθέν της Γαύδου είναι, φυσικά, οι πανέμορφες παρθένες παραλίες, όπου μπορείς να ξεκουραστείς και να νιώσεις μία απόλυτη ελευθερία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αφεθείς στους χαλαρούς ρυθμούς του νησιού και να απολαύσεις τη μαγευτική φύση! Αν είσαι, λοιπόν, λάτρης της φύσης και αναζητάς την ηρεμία και τη χαλάρωση στις διακοπές σου, η Γαύδος είναι ο ιδανικός προορισμός για εσένα!

Βασικές παροχές και μαγαζάκια για φαγητό και κρασί θα βρεις στην πρωτεύουσα της Γαύδου, το Καστρί, αλλά και στους οικισμούς Άμπελος, Ξενάκι και Βατσιανά. Στις ταβέρνες θα απολαύσεις τοπική ρακή και θα δοκιμάσεις γεύσεις της κρητικής κουζίνας. Τα βράδια μπορείς να διασκεδάσεις στα bar στο Σαρακήνικο ή στον Άι – Γιάννη, κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα!

Καστρί - Γαύδος, Κρήτη

Όσον αφορά τη διαμονή, αν και υπάρχουν κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι επισκέπτες, κατά κύριο λόγο, πρoτιμούν το camping, καθώς η Γαύδος είναι ένα από τα λίγα νησιά στην Ελλάδα που επιτρέπουν την ελεύθερη κατασκήνωση. Επίσης, στο όμορφο νησάκι υπάρχει ένα τοπικό λεωφορείο που μεταφέρει τους επισκέπτες στους οικισμούς και τις παραλίες.

Προς τους επισκέπτες επισκέπτες ⋆ NEWS & STUDIO IN GAVDOS ISLAND

Χρυσαφένιες ακτές

Σε μια έκταση μόλις 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα βρεις κάποιες από τις πιο μαγευτικές παραλίες της Ελλάδας! Στη Γαύδο θα βουτήξεις στα γαλαζοπράσινα νερά του Λιβυκού Πελάγους και θα απολαύσεις τον κρητικό ήλιο πάνω σε χρυσές αμμουδιές.

Γαύδος | Athens Voice

Σαρακήνικο

Βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο από το κεντρικό λιμάνι, στο Καραβέ. Πρόκειται για την πιο οργανωμένη παραλία της Γαύδου με μαγαζάκια και μίνι μάρκετ. Έχει ρηχά νερά, χρυσή άμμο και πολλούς κέδρους που προσφέρουν σκιά στους λουόμενους.

Gavdos sarakiniko | Mapio.net

 Άι – Γιάννης

Θεωρείται από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου, με άγριο αμμώδες τοπίο που θυμίζει μέρη εξωτικά. Ιδιαίτεροι γεωλογικοί σχηματισμοί, κέδροι και τιρκουάζ νερά συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό.

Αγιάννης - Γαύδος, Κρήτη

Στην παραλία πιθανό να συναντήσεις κατασκηνωτές και γυμνιστές. Ο μικρός οικισμός κοντά στον Αγιάννη έχει κάποιες βασικές παροχές, όπως μίνι μάρκετ.

Παραλία Άγιος Ιωάννης (Γαύδος, Ελλάδα) - Κριτικές

Ποταμός

Αγαπημένη αμμώδης παραλία της Γαύδου με κρυστάλλινα νερά.

Η πρόσβαση γίνεται από τον οικισμό της Αμπέλου μέσω ενός εύκολου μονοπατιού, το οποίο δεν θα σε δυσκολέψει, ακόμα και αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στην πεζοπορία.

POTAMOS GAVDOS Photo from Potamos in Chania | Greece.com

Μην παραλείψεις να κάνεις λασποθεραπεία με τη θεραπευτική άργιλο που θα βρεις στην παραλία!

Τρυπητή

Είναι η νοτιότερη παραλία όχι μόνο της Γαύδου, αλλά και της Ευρώπης. Η παραλία έχει πάρει το όνομά της από τις τρεις εντυπωσιακές βραχώδεις καμάρες, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η γνωστή «Καρέκλα της Γαύδου».

Tripiti Beach (Γαύδος, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Λακούδι

Η παραλία στο Λακούδι είναι από τις πιο απομονωμένες της Γαύδου, κυρίως λόγω της δύσκολης πρόσβασης από δύσβατο μονοπάτι.

Αξίζει, όμως, να επισκεφτείς αυτήν την πανέμορφη, ανέγγιχτη παραλία με τα βότσαλα και τα πεντακάθαρα νερά.

Λαυρακάς

Παραλία Λαυρακά (Γαύδος, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Είναι μία από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού και βρίσκεται κοντά στον Αγιάννη.

Εκεί, θα απολαύσεις χρυσή αμμουδιά και εντυπωσιακά γαλάζια νερά. Γύρω από την παραλία θα βρεις ολόκληρο δάσος από πεύκα και κέδρους!

Μάλλον θα συναντήσεις κατασκηνωτές και γυμνιστές.

Πύργος

Ανάμεσα στις παραλίες του Ποταμού και του Λαυρακά βρίσκεται ο Πύργος.

Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει σκιά.

Παραλία Πύργος - Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης

Κόρφος

Η παραλία του Κόρφου είναι κοντά στο Καραβέ και έχει ψιλά βότσαλα. Δίπλα σε αυτήν, θα βρεις ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Την προτιμούν συνήθως οικογένειες.

Παραλία Κόρφος - Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης

Tip: Στις παραλίες του νησιού δεν υπάρχουν πολλές υποδομές για τους επισκέπτες. Για αυτό, να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα εφόδια, όπως νερό, φαγητό κ.τλ.

Λαογραφικό Μουσείο Γαύδου

Gavdos folklore museum

Βρίσκεται στο Μετόχι (Σγουδιανά), κοντά στον Κόρφο της Γαύδου. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης του είναι ο ιερέας Εμμανουήλ Μπικογιαννάκης, ο οποίος με μεράκι έχει μαζέψει και εκθέτει όλα τα είδη λαϊκής Γαυδιώτικης τέχνης, τα οποία,  χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι κάτοικοι στις καθημερινές στους ασχολίες.

Gavdos folklore museum

Στο μουσείο θα δεις ακόμα παραδοσιακά υφαντά, μπατανίες (είδος υφαντής κουβέρτας), σεντόνια και πετσέτες με πολλά αυτοσχέδια σχέδια. Επίσης, υπάρχουν όλα τα οικιακά σκεύη της παλαιότερης εποχής, τα περισσότερα πήλινα, κουτάλες, λεκανίδες, τεντζέρηδες (χάλκινες κατσαρόλες) και αλλά πολλά.

Gavdos folklore museum

Η καρέκλα της Γαύδου και η Ιστορία της

Γαύδος : Η ζωή όπως θα 'πρεπε να είναι... | Travelstories

Μετά το Τσέρνομπιλ, τον Απρίλιο του 1986, έφτασαν στην Γαύδο έξι ή επτά Ρώσοι. Ένας από αυτούς ήταν χτυπημένος με ραδιενέργεια και για αυτό είχε λάβει αποζημίωση από το Σοβιετικό καθεστώς.

Οι Ρώσοι επέλεξαν την Γαύδο, επειδή είχαν ανάγκη από καθαρό αέρα. Για τον καθαρό της αέρα και περιβάλλον, λοιπόν, αποφάσισαν να ζήσουν μόνιμα στο νησί.

Οι Ρώσοι, οι οποίοι είχαν βιώσει τον εφιάλτη του Τσέρνομπιλ, ασχολήθηκαν με διάφορες δουλειές στην Γαύδο, μακριά από την ατμοσφαιρική ρύπανση των αστικών κέντρων. Τελικά, έμειναν τέσσερεις Ρώσοι στο νησάκι και έκαναν το εξής: Τοποθέτησαν μία καρέκλα πάνω στον βράχο της Τρυπητής, προκειμένου να χαλαρώνουν, καθήμενοι,  και να γεμίζουν τους πνεύμονες τους με καθαρό αέρα.

Γαύδος: Το καρνάγιο των ψυχών, το άγνωστο νησί και η αξία του

Σήμερα, αυτή η καρέκλα των Ρώσων δείχνει και την επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για καθαρό και υγιές φυσικό περιβάλλον. Αυτή η καρέκλα – σύμβολο υπάρχει ακόμα στην Τρυπητή, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του Λιβυκού Πελάγους και αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, θυμίζοντας το δράμα του Τσέρνομπιλ και κάθε Τσέρνομπιλ.

Ο Φάρος της Γαύδου

7

Είναι κτισμένος μερικά μέτρα νότια του οικισμού Άμπελος, σε υψόμετρο 368 μέτρα, στις δυτικές ακτές της Γαύδου.

Κατασκευάστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και ήταν ορατός σε απόσταση 42 μιλίων -η δεύτερη μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο μετά το φάρο της Γης του Πυρός-. Αποτελεί έναν από τους ομορφότερους φάρους της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας. Το 1942 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς. Τώρα, όμως, έχει αναστηλωθεί και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση!

Ο φάρος λειτουργούσε με πετρέλαιο και φιτίλι και ήταν περιστρεφόμενος, ώστε να είναι ορατός από όλες τις πλευρές της Γαύδου. Γύρω από αυτόν υπάρχουν ακόμη ίχνη από τα κτίρια που λειτουργούσαν ως οικίες για τους φαροφύλακες και από τις αποθήκες. Σήμερα, στο εσωτερικό του υπάρχει μικρή έκθεση με θέμα το φάρο και την ιστορία του.

2
1

Επίσης, αν βρεθείς στη Γαύδο, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Βενετσιάνικο Κάστρο και τους λαξευτούς τάφους στον Λαυρακά.

Ιδανικό Νησί για Πεζοπορία

Εντυπωσιακές εκτάσεις με κέδρους και μονοπάτια που καταλήγουν σε ονειρικές παραλίες σε περιμένουν! Το μαγιό μπορεί να μην είναι απαραίτητο, αλλά τα παπούτσια είναι σίγουρα! Αν έχεις διάθεση για εξερεύνηση, πραγματοποίησε τις παρακάτω πεζοπορικές διαδρομές:

  • Καστρί – Άμπελος
  • Άμπελος – Ποταμός – Πύργος
  • Σαρακήνικο – Αγιάννης – Λαυρακάς
  • Σαρακήνικο – Βατσιανά
  • Βατσιανά – Κόρφος – Τρυπητή
Γαύδος: Νοίκιαζε… lux σκηνές μέσω Airbnb - Χανιά - Νέα Κρήτη