Καλαμπάκα: Tόπος λατρείας

Η Καλαμπάκα είναι πόλη του Νομού Τρικάλων, πρωτεύουσα του Δήμου Μετεώρων και εξαιρετικός προορισμός για όλες τις εποχές του έτους.

Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και εκτείνεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι χτισμένη δίπλα στο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, ενώ κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός.Κάθε χρόνο αποτελεί ορμητήριο για πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μνημεία και τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα και κυρίως των Μετεώρων.

Η Καλαμπάκα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία. Το σπουδαιότερο είναι ο Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Β. Α. τμήμα της πόλης κάτω από τον πανύψηλο βράχο της Αϊάς.

Το 1995 ανακαλύφθηκε στην Καλαμπάκα ένας αρχαίος τάφος που χρονολογείται από το 2.000 περίπου π.Χ. Μια Ελληνική επιγραφή στον τοίχο μιας από τις παλιότερες εκκλησίες της πόλης (Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή) μαρτυρεί την ύπαρξη αρχαιοελληνικού οικισμού με το όνομα Αιγίνιον. Η πόλη χτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης του Αιγινίου. Το 10ο αίωνα μ.Χ. ήταν γνωστή ως Σταγοί, Βυζαντινό φρούριο και επισκοπή.

Στο Β.Α. τμήμα της πόλης βρίσκεται η γραφική συνοικία του Σοπωτού κάτω από τον βράχο της Αγίας Τριάδος (ανατολικά) και τον βράχο του Άλτσου (βόρεια). Στην πόλη υπάρχουν πολλοί μικροί ναοί, εξωκλήσια της μεταβυζαντινής εποχής, σε αρκετά δε από αυτά υπάρχουν αξιόλογες αγιογραφίες.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βησσαρίωνος ανηγέρθη προς τιμήν του Αγίου Μητροπολίτου Λαρίσης που ήταν ιδρυτής και κτίτορας της Μονής Δουσίκου. Ο ναός έχει αγιογραφηθεί εξ ολοκλήρου από τον Ιωάννη Αλμπάνη.

Ο βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι το σπουδαιότερο και επιβλητικότερο μνημείο της Καλαμπάκας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και λατρείας για όλους τους πιστούς.

Ο ναός είναι κτισμένος πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική. Ο πολύ καλά φιλοτεχνημένος άμβωνας, και το σύνθρονο είναι κατάλοιπα αυτής της παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Εικάζεται ότι και το κιβώριο της Αγίας Τράπεζας είναι παλαιοχριστιανικό στοιχείο.

Εκτός από τον Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τους μικρούς ναούς και τα εξωκλήσια, στην Καλαμπάκα υπάρχουν αρκετά κέντρα πολιτισμού και γραμμάτων να επισκεφτεί κανείς όπως το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας.

Η Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας

Το Μουσείο φυσικής ιστορίας και μανιταριών