Μέτσοβο – Σαν σε παραμύθι

Αν και αποτελεί κατ’εξοχήν χειμερινό προορισμό, η ομορφιά του Μετσόβου δεν μπαίνει σε καλούπια και εντυπωσιάζει όλον τον χρόνο, με την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα.

Πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα, με χαρακτήρα που μένει αναλλοίωτος. Το Μέτσοβο είναι ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).

Αυτός ο παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδς, της Πίνδου.

Οι κάτοικοί του είναι κυρίως Βλάχικης καταγωγής και μάλιστα, κάποιοι μεγαλύτεροι συνεχίζουν να φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και να μιλούν τη βλάχικη.

Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα Βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι).

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (Αρχοντικό Τοσίτσα)

Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, γνωστό και ως «Αρχοντικό» λειτουργεί από το 1955. Στεγάζεται στο ανοικοδομημένο Αρχοντικό Τοσίτσα το πατρογονικό της γνωστής οικογένειας ευεργετών, που κτίστηκε αρχικά το 1661. Η περιήγηση στους χώρους του μουσείου ζωντανεύει την ατμόσφαιρα περασμένων αιώνων.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ό,τι θα μπορούσε να υπάρχει σ’ ένα αρχοντικό την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής του Μετσόβου αλλά και αντικείμενα που αποτελούν για το έθνος ιστορική μνήμη: Συλλογές όπλων και σπαθιών από τον αγώνα του 1821, χάλκινα και ξύλινα σκεύη μαγειρικής, κοσμήματα, ενδυμασίες, διακοσμητικά πιάτα και ασημικά, χρυσοκέντητες σέλες, σεντούκια, αγροτικά εργαλεία, αργαλειοί και περίτεχνα υφαντά.

Στο μουσείο εκτίθεται επίσης μια σημαντική συλλογή 66 εικόνων που χρονολογούνται από τον 15ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και συλλογή αντικειμένων βυζαντινής μεταλλοτεχνίας που καλύπτουν μια χρονική περίοδο από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια έως την υστεροβυζαντινή εποχή.

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

Ο Αβερώφειος Κήπος πρέπει οπωσδήποτε να φιλοξενήσει τη βόλτα σας, αφού πρόκειται για ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου.

Αν είστε της πεζοπορίας, θα βρείτε διάφορα μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα και στο όρος Μαυροβούνι ένα ορειβατικό καταφύγιο 30 ατόμων για να διανυκτερεύσετε.

Σημαντικό βιότοπος της περιοχής είναι η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, όπου αν ασχολείστε με το ψάρεμα μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή, σε ένα τοπίο που θα σας μαγέψει.

Μια στάση χρειάζεται να κάνετε και στο Νερόμυλο Γκίνα που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου και για χρόνια χρησιμοποιούσε τη δύναμη των νερών του ποταμού, μετατρέποντάς τη σε μηχανική ενέργεια που αξιοποιούσαν στο άλεσμα των δημητριακών.

Το χειμώνα υπάρχουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές) τα οποία σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.