Νάξος – Η Αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η Νάξος ενδείκνυται για όσους θέλουν να περάσουν ξεκούραστες διακοπές. Παράλληλα, όμως, προσφέρει πολλές δραστηριότητες και έχει έντονη νυχτερινή ζωή! Είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο τους, ενώ ανήκει στη νότια πλευρά του Αιγαίου Πελάγους. Προσφέρει ένα πλούτο διαφορετικών εμπειριών, συνδυάζοντας παραδοσιακά στοιχεία και σύγχρονες ανέσεις, ήσυχες αποδράσεις και βραδινή διασκέδαση, μαγευτικές παραλίες και εκπληκτικό φαγητό!

Νάξος: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση | Athens Voice

Η Χώρα της Νάξου, η οποία αποτελεί την πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού, είναι μία πανέμορφη κυκλαδίτικη πολιτεία! Εκεί, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι θα βρεις όλες τις σύγχρονες ανέσεις και υπηρεσίες, όπως τράπεζες, κέντρο υγείας, ταχυδρομείο. Επίσης, η Χώρα έχει πολύ καλή αγορά, όπου μπορείς να δεις ή και να αγοράσεις τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, ρούχα και κοσμήματα!

Η Χώρα της Νάξου αποτελεί αδιαμφισβήτητα ιδανική αφετηρία για τις περιπλανήσεις σου! Τις απογευματινές ώρες βόλταρε στα γραφικά  καλντερίμια, ενώ τις νυχτερινές διασκέδασε στα πολυάριθμα μπαρ και κλαμπ.

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια Νάξος - Δρομολόγια Νάξος - Online... - Hellenic  Seaways - Έτσι κι αλλιώς, Αιγαίο!

Επίσης, πολλά είναι τα μνημεία μέσα στη Χώρα που μαρτυρούν το παρελθόν του νησιού, όπως η «Πορτάρα», μία τεράστια μαρμάρινη πύλη του ναού του Απόλλωνα από τον 6ο αιώνα π.Χ., το Ενετικό Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το Ενετικό Κάστρο της Νάξου

Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας της Νάξου. Κατασκευάστηκε εκεί, μακριά από τη θάλασσα, για λόγους προστασίας.

Μόλις μπεις από το «Παραπόρτι», την κύρια πύλη του κάστρου, θα γυρίσεις πίσω στο χρόνο!

Κάστρο Χώρας Νάξου - GTP

Θα περπατήσεις σε στενά δρομάκια, θα δεις αρχοντικά σπίτια με εσωτερικές αυλές γεμάτες λουλούδια και υπέροχη αρχιτεκτονική!

Ξεχωρίζει ο πύργος Della Rocca Barozzi, ένα παλιό αρχοντικό που σήμερα λειτουργεί ως Ενετικό και Λαογραφικό Μουσείο με παλιά έπιπλα, κειμήλια, χρηστικά αντικείμενα, όπλα και φορεσιές, τα οποία μαρτυρούν πολλά για τον καιρό της Ενετοκρατίας στη Νάξο. Επίσης, φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

Naxos Studios Rena Valetta, accommodation in Naxos Island Greece, Naxos  rooms

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ένας από τους δώδεκα μεσαιωνικούς πύργους, ο μόνος που διασώθηκε από το χώρο του κάστρου. Αυτός ο πύργος ονομάζεται ο Πύργος των Κρίσπι ή ο Πύργος του Γλέζου και λειτουργεί ως Βυζαντινό Μουσείο.

Λίγο πιο κάτω, θα δεις ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό κτίσμα με μαρμάρινο δάπεδο, τη Μητρόπολη των Καθολικών. Πίσω από αυτήν υπάρχει ακόμα ένας ναός, η Παναγία η Θεοσκέπαστη, η οποία –πιθανολογείται-  ότι αποτελεί το παλαιότερο μνημείο που σώζεται στο κάστρο.

Ενετικό Κάστρο Νάξου: Τα μυστικά μιας ζωντανής Καστροπολιτείας...

Ανεβαίνοντας πιο ψηλά, θα αντικρίσεις το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου. Ακριβώς απέναντι από αυτό τοποθετείται η Σχολή και Μονή Ουρσουλίνων που λειτουργούσε από το 1739, ενώ σήμερα αποτελεί πολιτιστικό κέντρο της καθολικής αρχιεπισκοπής.

Περπατώντας στο κάστρο, θα δεις πολλές ακόμα εκκλησίες και εντυπωσιακά κτίσματα. Φρόντισε, λοιπόν,  να έχεις αρκετό χρόνο, ώστε να απολαύσεις  την περιήγησή σου!

Χιλιάδες χρόνια ιστορίας της Νάξου - Προορισμοί, ταξιδια στην Ελλάδα

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

Στεγάζεται σε ένα πενταώροφο παλιό αρχοντικό, το οποίο λειτουργούσε κάποτε ως εμπορική σχολή.

Στο Μουσείο εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία έφεραν στο φως οι ανασκαφές που διεξάγονται συνεχώς στη Νάξο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5300 π.Χ. – 5ος αι. μ.Χ.).

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου (Νάξος, Ελλάδα) - Κριτικές

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου περιλαμβάνει σημαντικότατα ευρήματα, ιδιαίτερα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3200 – 2300 π.Χ.), πολλά από τα οποία είναι μοναδικά.

Επιπλέον, μοναδική είναι η συλλογή των πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων και οι πλουσιότατες συλλογές αγγείων της μυκηναϊκής (τέλος 2ης χιλιετίας π.Χ.) και της γεωμετρικής περιόδου (9ος – 8ος αι. π.Χ.).

Επισκέψου το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, ώστε, μέσα από τα ευρήματά του, να γνωρίσεις το νησί και την ιστορία του!

Παραλίες για όλα τα γούστα

Στη Νάξο θα βρεις πολλές παραλίες, αφού έχει μεγάλη ακτογραμμή. Αν θέλεις κόσμο, μουσική και άνεση, θα πας στις οργανωμένες παραλίες του νησιού, στις όποιες υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach-bars με καφέ, φαγητό και ποτό! Αν αναζητάς ηρεμία στις διακοπές σου, θα χαλαρώσεις στις απόμερες και ερημικές παραλίες της Νάξου, ακούγοντας τον υπέροχο ήχο του κύματος! Αν, πάλι, είσαι περιπετειώδης και αθλητικός τύπος, στο νησί θα βρεις παραλίες ιδανικές για θαλάσσια σπορ, όπως κανό, καγιάκ, jet ski, και κέντρα καταδύσεων!

Άγιος Γεώργιος

Είναι ουσιαστικά η παραλία της Χώρας της Νάξου. Χαρακτηρίζεται από ψιλή άμμο και διάφανα ρηχά νερά, τα οποία την καθιστούν ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι, βέβαια, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και προσβάσιμη με τα πόδια από τη Χώρα. Αποτελεί την εύκολη λύση χωρίς, όμως, να υστερεί σε τίποτε από τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού.

7 παραλίες στη Νάξο για δροσιστικές βουτιές! - iTravelling

Άγιος Προκόπιος

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή παραλία της Νάξου. Είναι, φυσικά, οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και αρκετά καταστήματα. Τα νερά της είναι καθαρά και καταγάλανα, ενώ καλύπτεται από χοντρή λευκή άμμο. Επίσης, εδώ μπορείς να κάνεις καταδύσεις και άλλα θαλάσσια σπορ, καθώς και να φας στις ταβέρνες του χωριού. Στην άκρη της παραλίας θα αντικρίσεις το εκκλησάκι του Αγίου Προκοπίου, από το οποίο πήρε το όνομά της.

TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Νάξου

Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη, ενώ υπάρχουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων από τη Νάξο.

Αγία Άννα

Η Αγία Άννα είναι η συνέχεια της παραλίας του Αγίου Προκοπίου. Πρόκειται για μια όμορφη παραλία με στενή αμμουδερή ακτή και πεντακάθαρα, αρκετά δροσερά νερά. Παρέχει στους λουόμενους ξαπλώστρες και ομπρέλες. Σε αυτήν θα βρεις πολλά μαγαζιά, αλλά και κέδρους που προσφέρουν φυσική σκιά. Η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη, ενώ υπάρχει και πάρκινγκ.

TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Νάξου

Πλάκα

H Πλάκα αποτελεί συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας και μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Νάξου. Χαρακτηρίζεται από γαλαζοπράσινα νερά και χρυσαφένια αμμουδιά. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφετέριες και ταβέρνες. Δεδομένου ότι είναι απέραντη, διασφαλίζει άνεση από την πολυκοσμία. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι τεράστιοι αμμόλοφοι στο πίσω μέρος της, οι οποίοι δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό.

TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Νάξου

Μικρή Βίγλα

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο παραλίες, το Λιμανάκι και τη Παρθένο, που χωρίζονται από ένα βράχο, ο οποίος παλαιότερα ήταν παρατηρητήριο, εξού και το όνομα Βίγλα.

TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Νάξου

Το Λιμανάκι είναι μία οργανωμένη παραλία, όπου μπορείς να απολαύσεις το καφέ σου και την ηλιοθεραπεία σου.

Η Παρθένος είναι αμμουδερή με ρηχά νερά, ενώ τα βράχια δημιουργούν ένα πολύ όμορφο σκηνικό. Είναι η αγαπημένη παραλία για όσους προτιμούν τα θαλάσσια σπορ. Λόγω των έντονων ανέμων, ενδείκνυται για windsurfing και kitesurfing.

Μικρή Βίγλα Νάξος - Παραλία Μικρή Βίγλα Καστράκι

Ορκός

Ανάμεσα στην Πλάκα και στη Μικρή Βίγλα θα συναντήσεις την παραλία του Ορκού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά από μικρές παραλίες με χοντρή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Αν θέλεις ησυχία και λίγο κόσμο, τότε ο Ορκός είναι η κορυφαία επιλογή για εσένα! Φρόντισε, όμως, να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα, καθώς αυτές οι μικρές παραλίες δεν είναι οργανωμένες.

TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Νάξου

Καστράκι

Πρόκειται για μια μεγάλη σε μήκος και πλάτος παραλία με λευκή απαλή άμμο. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών της, ονομάζεται και Σαχάρα. Είναι οργανωμένη μόνο στη μία πλευρά της, άρα φρόντισε να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα.

Αν πας σε αυτήν, ούτε θα ενοχληθείς ούτε θα ενοχλήσεις, αφού είναι απέραντη. Η τουριστική ανάπτυξη την έχει αφήσει, ακόμη, αναλλοίωτη. Παραμένει, δηλαδή, μία ήσυχη παραλία, ιδανική για χαλάρωση και περπάτημα!

TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Νάξου

Αλυκό

Ίσως είναι το ομορφότερο σημείο της Νάξου. Πρόκειται για μία μικρή και απόμερη παραλία με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά. Σε αυτήν δεν θα συναντήσεις ούτε ομπρέλες και ξαπλώστρες ούτε μαγαζιά. Ωστόσο, στην πάνω πλευρά της υπάρχει ένα κεδρόδασος, όπου θα βρεις φυσική σκιά, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη με όχημα. Αναμφίβολα αποτελεί ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοπίο που θυμίζει εξωτικό προορισμό!

TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Νάξου

Αγιασσός

Πρόκειται για μία αμμώδης παραλία με πολύ ρηχά καταγάλανα νερά. Είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά και για όσους επιζητούν ηρεμία. Δεν είναι οργανωμένη, θα βρεις, όμως, σκιά σε κάποιο αλμυρίκι (μικρό δέντρο σε παραθαλάσσια περιοχή). Επίσης, ένα ταβερνάκι, δίπλα από την παραλία, παρέχει τα βασικά.

TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Νάξου

Τα Ορεινά Γραφικά Χωριά της Νάξου

Σε αντίθεση με άλλα νησιά του Αιγαίου, η Νάξος διαθέτει ψηλά βουνά και τα ορεινά της χωριά φημίζονται για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική τους. Ρίξε μία ματιά στα παρακάτω.

Απείρανθος

Πρόκειται για ένα γραφικό παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό, γνωστό και ως «Το Μαρμάρινο Χωριό». Θα σε γοητεύσει με τα στενά καλντερίμια και την ενετική αρχιτεκτονική του.

Apiranthos (3) | Naxos | Pictures | Greece in Global-Geography

Στο Λαογραφικό Μουσείο Απειράνθου θα μάθεις την καθημερινότητα των κατοίκων του οικισμού πριν από 100 χρόνια. Επίσης, η Απείρανθος έχει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων και το πιο νόστιμο γλυκό του κουταλιού (σε όλες τις γεύσεις), ενώ από αυτήν καταγόταν ο πολιτικός της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος.

Απείρανθος: Στο χωριό που χτυπάει η «καρδιά» της Νάξου - CNN.gr

Χαλκί

Είναι ένα μικρό χωριό με καταπληκτική αρχιτεκτονική και εξαιρετικό φαγητό! Διατηρεί την παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού και στα μαγαζιά του οικισμού θα βρεις υπέροχα υφαντά.

Chalki/Naxos | Mapio.net

Φιλώτι

Αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζας. Βόλταρε στα πλακόστρωτα δαιδαλώδη σοκάκια του και μη χάσεις το πανηγύρι που πραγματοποιείται σε αυτό τον Δεκαπενταύγουστο.

The village of Filoti is one of the largest of the Naxian villages. Set  amphitheatrically on the slopes of two hills at t… | Visiting greece, Naxos  island, Cyclades
Naxos Filoti - Naxos Villages | Greeka.com

Κόρωνος

Σε υψόμετρο 500 – 600 μέτρα βρίσκεται ο Κόρωνος, ένα γραφικό χωριό με πλακόστρωτα σοκάκια, καμάρες, παραδοσιακά σπίτια και μικρές πλατείες.

Naxos Koronos - Naxos Villages | Greeka.com

Η Πανδαισία Γεύσεων από τη Νάξο

Η Νάξος είναι το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων και τα προϊόντα της είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την εξαιρετική τους ποιότητα!

Είναι διάσημη για το καλό της λάδι, καθώς στο νησί καλλιεργούνται περισσότερα από 400.000 ελαιόδεντρα! Δεν είναι, βέβαια, μόνο τα γεωργικά προϊόντα της Νάξου, που την έχουν κάνει γνωστή στους καλοφαγάδες. Τα κτηνοτροφικά της προϊόντα είναι εξίσου άριστης ποιότητας. Στα βουνά της ορεινής και ημιορεινής Νάξου εκτρέφονται εκατοντάδες κατσίκια, αρνιά και αγελάδες. Από το γάλα τους φτιάχνονται τα περίφημα ναξιώτικα τυριά, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το ξινότυρο και η ξινομυζήθρα. Επιπλέον, αξίζει να πας, έστω και μία φορά, στο «Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου», το οποίο πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη στο νησί, καθώς θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τη δημοφιλή και νοστιμότατη Πατάτα Νάξου μαγειρεμένη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Νάξος: Φεστιβάλ πατάτας για ρεκόρ Γκίνες
Δραγάζης | Αγνά Κρέατα Νάξου Καλλιθέα Αττική - 4ty.gr

Επίσης, οι Ναξιώτες φημίζονται για το κέφι και την μουσική τους παράδοση. Επομένως, δεν θα μπορούσαν παρά να συνοδεύουν τα γλέντια τους, εκτός από το ντόπιο κρασί τους, και με το τοπικό τους λικέρ. Το περίφημο Λικέρ Κίτρο προέρχεται από την απόσταξη των φύλλων της κιτρίας, η οποία καλλιεργείται μόνο στα εύφορα εδάφη της Νάξου.

ΣΕΑΟΠ - Κίτρο Νάξου

Η ναξιώτικη κουζίνα φημίζεται για την απλότητα, την ποικιλία και για τις δυνατές γεύσεις της. Μερικά από τα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις στη Νάξο είναι: κόκορας κρασάτος, λεμονάτο με μοσχάρι, χοιρινό ή κουνέλι, αρνάκι φρικασέ, κολοκυθοκορφάδες, παραδοσιακή τυρόπιτα, χταπόδι κρασάτο, αστακομακαρονάδα, μύδια σαγανάκι, καλαμάρι ψητό και τα τοπικά πιάτα καλόγερος (μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχάρι) και ρόστο (κρέας κοκκινιστό).

Τυρί