Σύβοτα: Σκηνικό Καραϊβικής

Αυτό το παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νομού Θεσπρωτίας, στη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πλήθος τουριστών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Το 433 π.Χ., στα νερά της ευρύτερης περιοχής έλαβε χώρα η ναυμαχία των Συβότων, στo πλαίσιo του Πελοποννησιακού Πολέμου. Επί τουρκοκρατίας, ο οικισμός ονομαζόταν Βώλια. Το 1927 μετονομάστηκε σε Μούρτο, όνομα που διατηρήθηκε μέχρι το 1940 όταν ο οικισμός έλαβε τη σημερινή του ονομασία. Το λιμάνι των Συβότων χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ως οθωμανική ναυτική βάση.

Τα Σύβοτα, όπως και η υπόλοιπη Θεσπρωτία περιήλθαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 – 1913, ενώ το 1933 ο οικισμός αναφέρεται σε έκθεση του επάρχου Θυάμιδος ως μια από τις αμιγείς μουσουλμανικές κοινότητες. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1940, εμφανιζόταν ως μικτό χωριό με μεγάλη μουσουλμανική πλειοψηφία. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού Πολέμου υπέστη καταστροφές από ομάδες Τσάμηδων ενόπλων που πολεμούσαν στο πλευρό του ιταλικού στρατού. Στις 13 Αυγούστου του 1944 διεξήχθη στην περιοχή συμπλοκή μεταξύ των ανταρτών του ΕΔΕΣ και κατοχικών δυνάμεων που οδήγησε στην κατάληψη δύο γερμανικών βενζινόπλοιων.

Αυτή η εξαιρετικού κάλλους περιοχή που συνδυάζει το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας με το έντονο κάνουν τα Σύβοτα ελκυστικά σε τουρίστες για όλα τα γούστα. Την είσοδο του λιμανιού των Συβότων στολίζουν τα νησάκια Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος, με πετρόχτιστο φάρο και θαλάσσια σπηλιά, Μεγάλο Μουρτεμένο και Μικρό Μουρτεμένο, επίσης με θαλάσσια σπηλιά.

Στο λιμάνι του οικισμού δένουν εκδρομικά σκάφη (συνδέουν τα Σύβοτα με τους Παξούς, τους Αντίπαξους και την Κέρκυρα) και νοικιάζονται βάρκες για μικρές εξορμήσεις. Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ο κατασκευασμένος το 1884 φάρος του νησιού Μαύρο Όρος, όπως και ο αρχαίος οικισμός του Βραχωνά.

Οι πιο φηµισµένες παραλίες εδώ είναι η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα. Η πρώτη βρίσκεται στο Μουρτεµένο, ένα από τα ακατοίκητα – αλλά κατάφυτα και πανέµορφα – νησάκια, απέναντι από τον οικισµό. Για να προσεγγίσει κάποιος το Μουρτεμένο δεν χρειάζεται πλεούμενο, καθώς ουσιαστικά συνδέεται µε την ακτή µέσω µιας υποθαλάσσιας λωρίδας άµµου µε βάθος µερικών εκατοστών, οπότε φτάνει εκεί περπατώντας!

Η Πισίνα βρίσκεται στο νησάκι Μαύρο Όρος, που προσεγγίζεται µε το µικρό σκάφος που κάνει τη σύντομη διαδροµή από το λιµάνι των Συβότων. Τα χρώµατα και η διαφάνεια του νερού, η αµµουδιά, το φυσικό ντεκόρ συνθέτουν πραγµατικά εδώ µια εξωτική εµπειρία! Δεν έχουν άδικο όσοι τη θεωρούν µια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.

Μπέλα Βράκα

Είναι ένα εντυπωσιακό τοπίο με χοντρή άσπρη άμμο και βότσαλο και το πράσινο να φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Δεν είναι οργανωμένη και στις περιόδους αιχμής έχει πολύ κόσμο, ωστόσο είναι ένα εξωτικό τοπίο που πρέπει να δει κανείς.

Πισίνα

Η παραλία ταιριάζει περισσότερο σε ένα εξωτικό προορισμό. Υπέροχα τιρκουάζ χρώματος κρυστάλλινα νερά σε ένα μικρό όρμο, γι’ αυτό και το όνομα πισίνα. Έχει φυσική σκιά μέχρι το μεσημέρι.

Μικρή Άμμος

Η παραλία Μικρή Άμμος είναι ένας πανέμορφος κολπίσκος με καθαρά νερά και ψιλό βότσαλο στην ακτή. Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μουσική από το beach bar χαρακτηριστικά που την κάνουν βασική επιλογή των νέων.

Μέγα Άμμος

Η Μεγάλη Άμμος (Μέγα Άμμος όπως έχει καθιερωθεί) είναι κι αυτή σχετικά μικρή αλλά πήρε το όνομά της σε αντιδιαστολή με τη γειτονική Μικρή Άμμο. Είναι επίσης οργανωμένη αλλά πιο ήσυχη και προτιμάται περισσότερο από οικογένειες.

Ζάβια

Η παραλία Ζάβια είναι ένας μικρός πανέμορφος κόλπος με τα δέντρα να φτάνουν ως τη θάλασσα και να χαρίζουν τη σκιά τους στην παραλία. Τα νερά είναι πάντα κρύα καθώς αναβλύζει νερό από υπόγειες πηγές. Υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια καφετέρια.

Γαλλικός Μώλος

Η παραλία Γαλλικός Μώλος είναι η παραλία του χωριού των Συβότων. Μια πολύ όμορφη παραλία με χοντρή άμμο και βότσαλα. Δεν είναι οργανωμένη αλλά υπάρχει μια ταβέρνα.

Ζέρη

Όμορφη οργανωμένη παραλία με αμμουδιά και ρηχά ζεστά νερά, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά όχι μόνο. Προσφέρει φανταστική θέα στην περιοχή.

Αγία Παρασκευή

Είναι μια γραφική παραλία με βότσαλο μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο που πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα αριστερά της. Είναι οργανωμένη ενώ στη μέση της βρίσκεται ένα μικρό νησάκι στο οποίο φτάνει κάποιος και κολυμπώντας.

Αρίλλας

Κλειστός κόλπος με αμμουδερή ακτή και ρηχά νερά. Είναι προστατευμένη από τον άνεμο και πλήρως οργανωμένη. Αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Καραβοστάσι

Μεγάλη οργανωμένη παραλία με πλατιά ακτή που διαθέτει ψιλή υπόλευκη άμμο. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, δροσερά και η θάλασσα βαθαίνει απότομα.