Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι παραδοσιακό χωριό του Νομού Κορινθίας που χωρίζεται σε τρεις επιμέρους οικισμούς και ανήκει στον δήμο Ξυλοκάστρου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ομάδα χωριών, καθώς αποτελούνται από τα Άνω Τρίκαλα, τη Μέση Συνοικία Τρικάλων και την Κάτω Συνοικία Τρικάλων, χτισμένα στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη.

Λόγω του όμορφου φυσικού τους περιβάλλοντος και της κοντινής τους απόστασης από την Αθήνα αποτελούν εξαιρετικό χειμερινό προορισμό, σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από το αθλητικό χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας.

Τα Τρίκαλα κτίστηκαν τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην τοποθεσία όπου σύμφωνα με τον Παυσανία βρισκόταν το Αρχαίο Μύσαιον της Πελλήνης. Εδώ λατρευόταν η Θεά Δήμητρα, προστάτης των δασών και του κυνηγιού. Ο Παυσανίας στα “Αχαϊκά” του μας περιγράφει ότι υπήρχε ιερό της Μυσίας Δήμητρας που είχε ιδρύσει κάποιος Αργείος Μύσιος.

Σε μικρή απόσταση βρισκόταν και Ιερό του Ασκληπιού με το όνομα “Κύρος”, όπου προσέρχονταν νοσούντες πιστοί για να γιατρευτούν. Το Ασκληπιείο “Κύρος” ήταν από τα αρχαιότερα Ιερά του Θεού τον 5ου αιώνα π.Χ. και από τα μεγαλύτερα στην αρχαία Ελλάδα. Η λέξη “Κύρος” είχε την έννοια της ισχύος για τους Αρχαίους Έλληνες και ο χώρος του μπορεί να παραλληλιστεί με τα σημερινά σανατόρια. Σε νομίσματα των Αρχαίων Πελληνέων απεικονίζεται ένα άγαλμα του Ασκληπιού που πιθανότατα να ήταν αυτό του Ιερού στο Μύσαιον.

Το τοπωνύμιο Μύσαιον με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε Νύσαιον ή Νύσαικον και Νύσακας. Κοντά στην πηγή Τραγανιστή σώζεται τμήμα αρχαίου πολυγωνικού οικοδομήματος με λείες πέτρες που εκτιμάται πριν από το 1.000 μ.Χ. Ο οικισμός γνώρισε ιδιαίτερη ακμή μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έλαβε μέρος σε όλα τα επαναστατικά κινήματα κατά των Τούρκων, ενώ την εποχή της Ελληνικής Εξέγερσης το 1770, την γνωστή περίοδο των Ορλοφικών, η περιοχή υπέστη σημαντική καταστροφή από τις Οθωμανικές Δυνάμεις.

Τα Τρίκαλα υπήρξαν πατρίδα των Νοταραίων, μιας αρχαίας και επιφανούς βυζαντινής οικογένειας, που αρκετά μέλη της υπήρξαν σημαντικοί οικονομικοί και διοικητικοί παράγοντες της περιοχής. Από την οικογένεια αυτή προήλθαν αξιόλογα μέλη που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στο ρου της ιστορίας, όπως: Ο Μητροπολίτης Κορίνθου και Γενάρχης του Φιλοκαλισμού Άγιος Μακάριος ο Νοταράς (1731-1805). Οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Δοσίθεος (1641-1707) και Χρύσανθος (1707-1731), ο οπλαρχηγός Παναγιώτης Νοταράς. Επίσης ο Πανούτσος Νοταράς διετέλεσε μετά την επανάσταση πρόεδρος των Εθνοσυνελεύσεων.

Τα Άνω Τρίκαλα ήταν η έδρα της αρχοντικής οικογένειας, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στα Ορλωφικά το 1770, στην Επανάσταση του 1821 και στον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο. Ακόμα και σήμερα σώζεται ο Πύργος των Νοταραίων, που γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος Νοταράς.

Η συμβολή της οικογένειας των Νοταράδων ήταν τόσο μεγάλη, όπου ο τάφος του Ανδρέα Νοταρά βρίσκεται έξω ακριβώς από την εκκλησία του πολιούχου των Άνω Τρικάλων, του Αγίου Νικολάου.

Άνω Τρίκαλα

Τα Άνω Τρίκαλα, το πιο ορεινό από τα τρία χωριά, ένας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 1100 μέτρων, μέσα σε πυκνό.

Ο αέρας λόγω του υψομέτρου θα σας αναζωογονήσει ενώ θα βρείτε και πολλές πηγές με καθαρό νερό. Γύρω από την πέτρινη πλατεία υπάρχουν πολλά όμορφα παραδοσιακά καφενεία για να απολαύσετε τον καφέ σας ή κάποιο ρόφημα.

Στο χωριό σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο  αιώνα, το Αρχοντικό των Νοταράδων και το σπίτι γεννήσεως του Αγίου Γερασίμου.

Βγαίνοντας από τα Άνω Τρίκαλα, ο δρόμος οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Βλασίου, χτισμένο γύρω στο 1400 στον τόπο που  βρέθηκε κοντά η θαυματουργή εικόνα του. Από την αυλή του, θα αντικρίσετε τη μαγευτική θέα της Κορινθίας, που «κόβει» κυριολεκτικά την ανάσα!

Μέση Συνοικία Τρικάλων

Η Μέση Συνοικία Τρικάλων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1050 μέτρων και βρίσκεται και αυτή μέσα σε πυκνό ελατοδάσος. Είναι ένας οικισμός που διατηρεί το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο  σε συνδυασμό με νέα κτίσματα φτιαγμένα με μεράκι, από πέτρα και ξύλο. Έχει εξαιρετική υποδομή σε ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ  που δίνουν τη δυνατότητα στον  επισκέπτη να απολαύσει κάθε λογής  τοπικά παραδοσιακά φαγητά και να ξεκουραστεί στους υπέροχους ξενώνες του χωριού.

Εδώ βρίσκεται η Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου, Γρηγόριο Νοταρά και να περιηγηθεί στη Ζήρεια και τα ορειβατικά περιπατητικά μονοπάτια.

Κάτω Συνοικία Τρικάλων

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες.  Ονομαστή είναι  η υπέροχη πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπερ-αιωνόβια πλατάνια που σε συνδυασμό με  τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφέ συνθέτουν ένα εξαιρετικά μοναδικό σκηνικό. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει  κάθε λογής συνταγές στις ταβέρνες του χωριού.