Κύθηρα – Σοφιστικέ, όμορφα και εναλλακτικά

Τα Κύθηρα ή, με την παλαιότερη ενετική ονομασία τους, Τσιρίγο, βρίσκονται στα νότια της Πελοποννήσου, στο σημείο που συναντώνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, και ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό νησί της Ελλάδας με πανέμορφες παραλίες, υπέροχα φυσικά τοπία, πλούσιο ιστορικό παρελθόν και εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Συνδυάζει τα τυπικά νησιωτικά τοπία στα οποία κυριαρχούν βράχοι και τιρκουάζ νερά με την πυκνή βλάστηση και τους καταρράκτες!

Τα Κύθηρα είναι ιδανικός προορισμός για ξεκούραστες διακοπές. Παράλληλα, θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις δραστηριότητες στη φύση το πρωί και να διασκεδάσεις το βράδυ. Επίσης, αν σου αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί, θα περάσεις σίγουρα όμορφα στα μεγάλα πανηγύρια που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού!

Κύθηρα - Βικιπαίδεια

Η Χώρα των Κυθήρων

Η Χώρα των Κυθήρων, η οποία αποτελεί φυσικά και την πρωτεύουσά τους, χαρακτηρίζεται από στενά σοκάκια και κάτασπρα σπιτάκια. Είναι γεμάτη από παλαιά αρχοντικά και πολλά ακόμη που χτίστηκαν επί Ενετοκρατίας, ενώ το Ενετικό Κάστρο, κερδίζει τις εντυπώσεις! Στην ήσυχη κεντρική πλατεία της Χώρας θα βρεις το δημαρχείο, τράπεζες και άλλες υπηρεσίες.

ΚΥΘΗΡΑ (ΧΩΡΑ) | Χωριά στα Κύθηρα | Αναλυτικά όλοι οι Οικισμοί των Κυθήρων

Ο Καραβάς

Πρόκειται για ένα καταπράσινο χωριό γεμάτο από πηγές από τις οποίες τρέχει ασταμάτητα άφθονο νερό. Εδώ θα συναντήσεις υπέροχα σπίτια και κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες, ο σύλλογος του χωριού διοργανώνει πολλές αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Καραβάς Κυθήρων | Mapio.net

Το Ενετικό Κάστρο στη Χώρα των Κυθήρων

Το πιο χαρακτηριστικό μνημείο των Κυθήρων είναι το Κάστρο της Χώρας! Το μεγαλύτερο και κυριότερο τμήμα του κατασκευάστηκε το 1503 από Ενετούς, όταν το νησί βρισκόταν υπό ενετική κυριαρχία. Το ονόμαζαν «Μάτι της Κρήτης» λόγω της στρατηγικής του θέσης, αφού από το κάστρο μπορούσαν να παρατηρούν και να εντοπίζουν τα καράβια στο Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος.

ΚΑΣΤΡΟ ΧΩΡΑΣ
Ενετικό Κάστρο (Κύθηρα, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Η Καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας

Ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά αξιοθέατα του νησιού είναι η Παλαιόχωρα με το κατεστραμμένο φρούριο και τα μεσαιωνικά ερείπια, η οποία αποτελούσε κάποτε τη βυζαντινή πρωτεύουσα των Κυθήρων.

ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Χτίστηκε το 12ο αιώνα από Μονεμβασίτες. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού ανάμεσα σε ένα φυσικό οχυρό, σε ένα άγριο βαθύ φαράγγι καλυπτόμενο από τεράστια βράχια. Το φαράγγι καταλήγει στην παραλία της Κακιάς Λαγκάδας. Εκεί προστατευόντουσαν οι κάτοικοι από τις επιδρομές των πειρατών.

ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ | Κάστρα στα Κύθηρα

Η πολιτεία της Παλαιόχωρας καταστράφηκε το 1537 από τον ελληνικής καταγωγής αρχιναύαρχο του τουρκικού στόλου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ο οποίος σκότωσε πολλούς κατοίκους, πυρπόλησε και ρήμαξε την άλλοτε ζωντανή πρωτεύουσα. Η τελευταία από τότε δεν έχει κατοικηθεί. Σύμφωνα με έναν μύθο, αργά τη νύχτα ακούγονται στην Παλαιόχωρα οι φωνές των γυναικών την ώρα της σφαγής!

Παλαιοχώρα Κυθήρων - Ελληνικά Κάστρα

Αν ξεναγηθείς μέσα στο φρούριο, θα παρατηρήσεις μερικές εκκλησίες, εκ των οποίων μία είναι ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Μονεμβασιάς.

ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ | Κάστρα στα Κύθηρα

Η Ιερά Μονή των Μυρτιδιών ή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας

Είναι η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων και είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Μυρτυδιώτισσα, η οποία θεωρείται προστάτιδα των Κυθηραίων. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και είναι χτισμένη σε πευκόφυτη περιοχή, αρκετά κοντά στη θάλασσα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ - ΚΥΘΗΡΑ - Μοναστήρια της Ελλάδος

Η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι το πολυτιμότερο κειμήλιο του νησιού και, σύμφωνα με την παράδοση, την βρήκε τον 12ο αιώνα ένας βοσκός στο χωριό Μυρτίδια.

Λέγεται ότι ο βοσκός είδε στον ύπνο του έναν άγγελο να του υποδεικνύει ένα σημείο στην περιοχή που είχε τα πρόβατά του. Εκεί, μέσα σε μια μυρτιά υπήρχε μία εικόνα με την Παναγία. Το πρωί, μόλις ο βοσκός ξύπνησε, πήγε στο σημείο που του έδειξε ο άγγελος και, πράγματι, βρήκε μέσα στην μυρτιά την εικόνα!

Στη θέση που εντόπισε την εικόνα έχτισε ένα εκκλησάκι. Αφού πέθανε, ένας μοναχός ανέλαβε την περιποίηση της μικρής εκκλησίας. Όμως, το πλήθος των πιστών δημιούργησε την ανάγκη κατασκευής ενός μεγαλύτερου ναού. Ο νεότερος ναός, στη μορφή που είναι σήμερα, χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον ιερομόναχο Αγαθάγγελο Καλλίγερο.

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που βρέθηκε η εικόνα. Προσκυνητές από διάφορα μέρη φτάνουν εκείνη την ημέρα στο ναό.

Παναγία Μυρτιδιώτισσα, ένα Ιερό Θαύμα στα Κύθηρα | Troodos Travel

Ο Φάρος Μουδαρίου

Ο φάρος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί, και έχει ύψος 25 μέτρα. Αξίζει να τον επισκεφθείς, διότι έχει εκπληκτική θέα στην Πελοπόννησο!

Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας, το 1857, και είναι ο μεγαλύτερος που έχτισαν οι Άγγλοι στην Ελλάδα.

Φάρος Μουδαρίου (Ακρωτήρι Σπαθί) | Κύθηρα Αξιοθέατα, Όλα τα αξιοθέατα στα  Κύθηρα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων

Ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων - Aftodioikisi.gr

Βρίσκεται στη Χώρα του νησιού. Περιλαμβάνει πέτρινα εργαλεία από τους πρώτους κάτοικους των Κυθήρων (9η-8η χιλιετία π.Χ) και ευρήματα από την μινωική αποικία στην Παλαιόπολη. Επιπλέον, παρουσιάζει τα ειδώλια και κοσμήματα από το ιερό της Αθηνάς στο Παλαιόκαστρο, το μαρμάρινο λιοντάρι των Κυθήρων του 6ου αιώνα π.Χ. και τα νομίσματα από το ιερό του Ποσειδώνα στην βραχονησίδα Αντιδραγονέρα. Τα νομίσματα αυτά άφηναν για το θεό Ποσειδώνα περαστικοί ναυτικοί, προερχόμενοι από διάφορα μέρη. Επίσης, σε ξεχωριστή ενότητα του μουσείου εκθέτονται αντικείμενα, τα οποία έφεραν στο φως ανασκαφές στα Αντικύθηρα.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων βιώνεις ένα ταξίδι στον χρόνο (με αφετηρία  την 9η χιλιετία π.Χ.!) | LiFO
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων άνοιξε τις πύλες του για το κοινό

Το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων Κυθήρων

Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Κάτω Λιβάδι και στεγάζεται στο Ναό της Αναλήψεως. Περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών των Κυθήρων, τα οποία χρονολογούνται  από την παλαιοχριστιανική έως την μεταβυζαντινή περίοδο. Κάποια από τα εκθέματα του μουσείου είναι τοιχογραφίες προερχόμενες από ναούς των Κυθήρων, κομμάτια παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών δαπέδων, μεταβυζαντινές εικόνες, αντικείμενα αργυροχοΐας, μεταλλοτεχνίας και κεραμικής.

Μουσείο Βυζαντινών εικόνων Κυθήρων

Παραλίες για όλα τα γούστα

Τα Κύθηρα έχουν περισσότερες από σαράντα παραλίες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι προσβάσιμες οδικώς. Στις υπόλοιπες, όμως, θα φτάσεις περνώντας από φαράγγια και μονοπάτια ή με κάποιο σκάφος διά θαλάσσης. Επιπλέον, κάποιες παραλίες του νησιού έχουν βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία, μία διεθνή πιστοποίηση που εξασφαλίζει την ποιότητα και καθαρότητα των νερών και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στην ακτή.

Οι 12 καλύτερες παραλίες στα Κύθηρα για το καλοκαίρι! | Skyscanner Greece

Αναμφίβολα, κάθε παραλία των Κυθήρων έχει τη δική της ιδιαιτερότητα! Πολλές, μάλιστα, αποκτούν φανατικούς επισκέπτες σε καθημερινή βάση! Πήγαινε σε όσες περισσότερες προλάβεις και δεν θα το μετανιώσεις.

Το Καλαδί

Πρόκειται για μία βοτσαλωτή παραλία μικρού μήκους με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στην Παλαιόπολη. Αποτελεί μία από τις διασημότερες των Κηθύρων, ενώ πολλοί θεωρούν ότι είναι η καλύτερη σε όλο το νησί! Για να φτάσεις σε αυτήν θα χρειαστεί, αφού οδηγήσεις ή περπατήσεις μερικά μέτρα σε χωματόδρομο, να κατέβεις ένα μονοπάτι με περίπου 120 πέτρινα σκαλοπάτια.

ΚΑΛΑΔΙ | Παραλίες στα Κύθηρα

Η παραλία Καλαδί αποτελείται ουσιαστικά από δύο παραλίες με ψιλό βότσαλο, τις οποίες χωρίζει ένας τεράστιος βράχος. Ωστόσο, υπάρχει μία σπηλιά, η οποία οδηγεί και σε μία τρίτη μικρότερη παραλία.

ΚΑΛΑΔΙ | Παραλίες στα Κύθηρα

Καμία, όμως, από τις τρεις δεν διαθέτει παροχές για τους λουόμενους. Για αυτό, φρόντισε να προμηθευτείς τα απαραίτητα, δηλαδή νερό, σάντουιτς ή φρούτα και μία ομπρέλα για σκιά.

ΚΑΛΑΔΙ | Παραλίες στα Κύθηρα

Το Διακόφτι

Αν και βρίσκεται δίπλα από το βασικό λιμάνι των Κυθήρων, είναι μία εξωτική παραλία με κατάλευκη άμμο και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά. Λόγω του μικρού βάθους της ενδείκνυται για μικρά παιδιά.

ERIFILI ROOMS (Διακόφτι, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Ακόμη, στις ταβέρνες πάνω από την ακτή θα απολαύσεις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες.

Διακόφτι

Το Μελιδόνι

Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Δρυμώνα. Αποτελεί μία μικρή πανέμορφη παραλία με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά! Εδώ θα βρεις μία καντίνα, ενώ διατίθενται ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Μελιδόνι - Athens Attica
Παραλία Μελιδόνι (Κύθηρα, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Στο Μελιδόνι θα φτάσεις είτε από χωματόδρομο από τον οικισμό του Δρυμώνα είτε με καραβάκι από το λιμάνι του Καψαλίου.

Παραλία Μελιδόνι - Kythira Hotels

Το Καλάμι

Κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος θα συναντήσεις το Καλάμι, μία παραλία με καταγάλανα βαθιά νερά. Για να φτάσεις σε αυτήν θα χρειαστεί, αφού αφήσεις το όχημά σου στο σημείο που τελειώνει ο δρόμος, να περπατήσεις περίπου 15 λεπτά και να κάνεις μία σύντομη καταρρίχηση σε απότομους βράχους.

# 2

Παρόλο που, όπως καταλαβαίνεις, είναι σχετικά δύσκολα προσβάσιμη, το μαγευτικό τοπίο με την άγρια φυσική ομορφιά θα σε ανταμείψει για τον κόπο σου! Επίσης, αν θέλεις να χαλαρώσεις και να αποφύγεις την πολυκοσμία, η παραλία Καλάμι είναι η ιδανική για εσένα!

# 3

Ο Χαλκός

Λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό Κάλαμος θα συναντήσεις τον Χαλκό, μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες των Κυθήρων. Πρόκειται για μία όμορφη παραλία με βότσαλο, καταγάλανα νερά και βράχια ιδανικά για βουτιές!

Παραλία Χαλκός (Κύθηρα, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Στην ακτή υπάρχει καντίνα για να αγοράσεις ένα καφέ ή κάποιο snack, ξαπλώστρες για να χαλαρώσεις και ομπρέλες για να προστατευθείς από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Παραλία Χαλκός Κύθηρα | Mapio.net

Η Φυρή Άμμος κοντά στον Κάλαμο

Στα Κύθηρα θα βρεις δύο παραλίες με το όνομα Φυρή Άμμος. Η πιο δημοφιλής από τις δύο βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού, πολύ κοντά στο χωριό του Καλάμου. Είναι μεγάλη σε έκταση με καθαρά νερά. Η άμμος και τα βότσαλά της κοκκινίζουν.

Φυρή Άμμος - Athens Attica

Η παραλία είναι πλέον οργανωμένη με καντίνα και ομπρέλες, πράγμα σημαντικό, αφού ο “πολιτισμός” απέχει αρκετά χιλιόμετρα!

Παραλία Φυρή Άμμος (Κάλαμος, Ελλάδα) - Κριτικές

Η Φυρή Άμμος κοντά στην Αγία Πελαγία

Την άλλη παραλία στο νησί με το όνομα Φυρή Άμμος θα την βρεις κοντά χωριό της Αγίας Πελαγίας. Καλύπτεται από κόκκινη άμμο και βότσαλα.  

Fyri Ammos, Αγία Πελαγία Κύθηρα – Ενημερωμένες τιμές για το 2020

Η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη, αφού λίγο πριν την είσοδο του χωριού, θα στρίψεις δεξιά και μετά από περίπου 1 χιλιόμετρο ασφάλτινου και χωμάτινου δρόμου, θα αντικρίσεις την όμορφη ακτή.

Fyri Ammos, Αγία Πελαγία Κύθηρα – Ενημερωμένες τιμές για το 2020
Fyri Ammos, Αγία Πελαγία Κύθηρα – Ενημερωμένες τιμές για το 2020

Ο Λορέντζος

Κοιτώντας την θάλασσα από το χωριό της Αγίας Πελαγίας, υπάρχουν αρκετές παραλίες, μία από αυτές είναι η μεγάλη παραλία του Λορέντζου. Βρίσκεται ανάμεσα στην Φυρή Άμμο και την Κακιά Λαγκάδα. Σε αυτήν θα ευχαριστηθείς πεντακάθαρα νερά, άμμο και βότσαλο!

ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ | Παραλίες στα Κύθηρα
Παραλία Λορέντζος Κυθήρων

Η Κακιά Λαγκάδα (ή απλώς Η Λαγκάδα)

Σε μικρή απόσταση από το χωριό Αγία Πελαγία και ακριβώς δίπλα από την παραλία του Λορέντζου, θα βρεις την Κακιά Λαγκάδα με τα πεντακάθαρα νερά!

Στην παραλία λειτουργεί καντίνα, διατίθενται ομπρέλες-ξαπλώστρες, διοργανώνονται τουρνουά Beach Volley και βραδιές με ζωντανή μουσική και συγκροτήματα!

Παραλία Λαγκάδα (Αγία Πελαγία, Ελλάδα) - Κριτικές

Ο Αβλέμονας

Στο γραφικό ψαροχώρι του Αβλέμονα θα ευχαριστηθείς κολύμπι στο μικρό κολπίσκο, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Τα τιρκουάζ νερά και οι φοίνικες της παραλίας θυμίζουν μέρη εξωτικά! Ακόμη, μπορείς να κάνεις βουτιές από τους βράχους που περιτριγυρίζουν τον μικρό κόλπο, ενώ πάνω από αυτόν θα βρεις ταβερνάκια και καφέ.

Kythira Avlemonas beach - Kythira Beaches | Greeka.com

Το Καψάλι

Πρόκειται για μία οργανωμένη παραλία μπροστά από τον κοσμοπολίτικο οικισμό Καψάλι, η οποία προσφέρει υπέροχη θέα στο Κάστρο της Χώρας. Η μία πλευρά της καλύπτεται από άμμο και η άλλη από βότσαλο, οπότε διαλέγεις και παίρνεις!

Greek Beaches Guide: Κύθηρα - Καψάλι, Kythira - Kapsali

Ενδείκνυται για άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού έχει ειδική ράμπα για να εισέλθουν ασφαλείς στη θάλασσα. Επίσης, διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ! Όταν τελειώσεις το μπάνιο σου, αξίζει να περάσεις μία βόλτα από τα εστιατόρια και τις καφετέριες που βρίσκονται πάνω από την ακτή.

Παραλία Καψάλι (Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Το Σπαραγαρίο

Ακριβώς δίπλα από το Καψάλι θα συναντήσεις την «κρυμμένη» παραλία Σπαραγαρίο. Μοιάζει σαν μικρό φαράγγι, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε δύο απότομες πλαγιές.

Σπαραγαρίο - Athens Attica

Θα φτάσεις σε αυτήν από το χωριό του Καψαλιού είτε περπατώντας ένα μονοπάτι είτε μέσω θαλάσσης με κάποιο θαλάσσιο ποδήλατο ή σκάφος. Επίσης, πολλοί γυμνιστές επισκέπτονται το Σπαραγαρίο.

Ο Ρούτσουνας

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το καταπράσινο χωριό Γερακάρι βρίσκεται ο Ρούτσουνας, μία μικρού μήκους παραλία με άμμο, πετραδάκια και βότσαλα. Θα φτάσεις σε αυτήν μέσω ενός δύσκολου χωματόδρομου.

Παραλία Ρούτσουνας στα Κύθηρα

Αποτελεί μία ερημική, απομονωμένη και βραχώδης παραλία με εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα! Επομένως, αν θέλεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη φύση, επισκέψου την!

Παραλία Ρούτσουνας στα Κύθηρα

Η Βραχονησίδα Χύτρα

Σε μικρή απόσταση από το λιμανάκι Καψάλι θα δεις ένα από εντυπωσιακότερα μέρη του νησιού, τη βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό.

Θαλάσσια σπηλιά, βραχονησίδα Χύτρα

Διαθέτει μια σπηλιά με καταγάλανα νερά. Ωστόσο, ανεβαίνοντας πάνω στην βραχονησίδα, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, καθώς το έδαφος είναι απότομο και βραχώδες. Σε αυτά τα βράχια έχουν χτίσει τις φωλιές τους Μαυροπετρίτες, ένα σπάνιο είδος γερακιού. Επίσης, στο δύσβατο έδαφος της Χύτρας είναι παντού ανθισμένο το χρυσαφί και τοπικό λουλούδι του νησιού, η Σεμπρεβίβα. Στη βραχονησίδα θα συναντήσεις εκτός από πουλιά και λουλούλια, και φώκιες!

Μπορείς να επισκεφτείς την Χύτρα είτε με δικό σου σκάφος είτε με καραβάκι που αναχωρεί από το Καψάλι.

Χύτρα: Η βραχονησίδα στα Κύθηρα με τη θαλάσσια σπηλιά που θυμίζει.. πισίνα!  - Weekly News
Τα Κύθηρα κρύβουν ένα μυστικό... που ονομάζεται «Χύτρα» - Newsbomb

To Φαράγγι του Τσάκωνα

# 3

Το φαράγγι βρίσκεται ανάμεσα σε δυο χωριά, τα Μητάτα και τα Βιαράδικα. Σε αυτό θα συναντήσεις εντυπωσιακή πυκνή βλάστηση, βάθρες και εκκλησάκια μέσα σε σπήλαια! Αν αγαπάς την πεζοπορία, το Φαράγγι του Τσάκωνα σε καλεί να το εξερευνήσεις!

# 5
# 2
# 7

Το Φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας

Φαράγγι Κακιάς Λαγκάδας | Κύθηρα Αξιοθέατα, Όλα τα αξιοθέατα στα Κύθηρα

Αρχίζει από το χωριό Τριφυλλιάνικα, περνάει δίπλα από την κατεστραμμένη βυζαντινή Καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας και καταλήγει στην παραλία της Κακιάς Λαγκάδας.

Διάσχιση φαραγγιού Κακιάς Λαγκάδας - Pyrgos House - Kythira Greece

Ο Καταρράκτης της Νεράιδας και οι Νερόμυλοι στον Μυλοπόταμο

Στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος θα βρεις τον Καταρράκτη της Νεράιδας ή Φόνισσας. Είναι ένα μαγικό μέρος με πλούσια βλάστηση και πλατάνια, πανέμορφα γεφύρια, δρομάκια και ρυάκια!

Ο καταρράκτης Νεράιδα στα Κύθηρα

Ο καταρράκτης βρίσκεται ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια και τα νερά του πέφτουν από ύψος 20 μέτρων, σχηματίζοντας μια μικρή καταπράσινη λιμνούλα ιδανική για κολύμπι, βέβαια μόνο για γενναίους κολυμβητές, αφού τα νερά της είναι πάρα πολύ κρύα!

Αρχείο:Fonisa waterfall.jpg - Βικιπαίδεια

Όταν απολαύσεις τον Καταρράκτη της Νεράιδας, αν συνεχίσεις να περπατάς, θα συναντήσεις 22 εγκαταλειμμένους νερόμυλους. Οι μύλοι αυτοί λειτουργούσαν με το νερό του ποταμού, το οποίο ακόμη και σήμερα ρέει άφθονο. Λίγο παρακάτω θα δεις μικρούς και μεγάλους καταρράκτες και υπέροχες λιμνούλες, όπου μπορείς να κολυμπήσεις. Να είσαι σίγουρος/η ότι η τοποθεσία αυτή θα σε γοητεύσει και θα σου θυμίσει παραμυθένια μέρη με νεράιδες!

Ο καταρράκτης της Φόνισσας: Βρίσκεται σε νησί, είναι πραγματική όαση, αλλά  κουβαλά έναν «βαρύ» μύθο [εικόνες] | TRAVEL | iefimerida.gr

Γαστρονομικό Ταξίδι στα Κύθηρα

Στα Κύθηρα θα γευθείς εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και θα απολαύσεις νοστιμότατα παραδοσιακά πιάτα. Σου προτείνω να δοκιμάσεις:

  • Τα διάσημα λαδοπαξίμαδα.
  • Θυμαρίσιο μέλι.
  • Ροζέδες – Γλυκό με αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη,  σιμιγδάλι και κανελογαρύφαλλα.
  • Παστιτσέτο – Γλυκό με φρέσκο βούτυρο, βανίλια και μαρμελάδα κυδώνι.
  • Ξεροτήγανα – Γλυκό με λεπτό τραγανιστό φύλλο, θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και κανέλα.
  • Βουτυροτσίκουδο – Πικάντικο αλοιφώδες τυρί.
  • Καλτσούνι – Πίτα με χόρτα και φρέσκο τυρί.
  • Ξινόχοντρο τραχανά με μελιτζάνες – Ξινόχοντρος τραχανάς λέγεται ο σταρένιος με κατσικίσιο γάλα.
  • Τηγανιτά λουβία – Πιάτο με κουκιά.
  • Τσιριγώτικο λουκάνικο – Ένα λεπτό λουκάνικο με καταπληκτική γεύση, το οποίο ταιριάζει τέλεια με ουζάκι.
  • Φατουράδα – Τσίπουρο ή κρασί με κανελογαρύφαλλα και φρούτα.
Φĩ οπως Φατουραδα | wine commanders
«Η Φατουράδα»