Λίμνη Πλαστήρα – Το στολίδι της Θεσσαλίας

Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και, παρόλο που είναι τεχνητή, έχει «δέσει» τέλεια με το φυσικό περιβάλλον γύρω της. Δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες της το φθινόπωρο και την άνοιξη, καθώς εκείνη την εποχή το τοπίο της είναι παραμυθένιο! Ωστόσο, έντονη κίνηση υπάρχει και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Εννοείται, βέβαια, ότι εσύ μπορείς να την επισκεφτείς όποια εποχή θέλεις, αφού η λίμνη είναι μαγευτική και όμορφη καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κάθε χρόνο!

Να σε ενημερώσω πως το κλίμα της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρας είναι ηπειρωτικό και το θερμόμετρο πέφτει συχνά κάτω από το μηδέν. Τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι υπάρχουν βροχοπτώσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες έχει ζέστη, αλλά υποφερτή.

Οδοιπορικό στη Λίμνη Πλαστήρα - ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen  in Europa.

Πληροφορίες για τη Λίμνη Πλαστήρα – Κατασκευή και Χαρακτηριστικά

Η Λίμνη Πλαστήρα, η οποία ονομάζεται και διαφορετικά Λίμνη Ταυρωπού, κατασκευάστηκε  το 1960. Την ιδέα για τη δημιουργία της την είχε ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας. Παρόλο που πέθανε χωρίς να προλάβει να δει το έργο που σκέφτηκε να υλοποιείται και να ολοκληρώνεται,  δόθηκε τιμητικά στη λίμνη το όνομά του. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ιταλία και, συγκεκριμένα, από κάποια χρήματα που χρωστούσε στην Ελλάδα, ενώ την κατασκευή του ανέλαβε μία γαλλική εταιρεία.

Λίμνη Πλαστήρα: 87 Φωτο-Προτάσεις

Η λίμνη, με μέγιστο βάθος 60 μέτρα, περιέχει 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, τα οποία χρησιμοποιούνται για το πότισμα των αγρών και για ηλεκτροπαραγωγή. Έχει μέγιστο μήκος 12 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 4 χιλιόμετρα, ενώ η συνολική της επιφάνεια είναι  24 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το ανώτατό υψόμετρό της ανέρχεται στα 750 μέτρα. 

Κέρδισε ένα ταξίδι στη Λίμνη Πλαστήρα - YourTipster.gr

Δραστηριότητες στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρας

Τα τελευταία χρόνια,  ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί σημαντικά στην περιοχή κυρίως χάρη στη λίμνη. Για αυτό, οι δραστηριότητες που μπορείς να επιλέξεις να κάνεις εδώ είναι πλέον πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες. Αρχικά, θα κολυμπήσεις στα δροσερά νερά της λίμνης και, αν θέλεις, θα την γυρίσεις με υδροποδήλατο.  Παράλληλα, θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ποδηλασία ή πεζοπορία μέσα σε πανέμορφα δάση.  Άλλες δραστηριότητες που θα βρεις να κάνεις είναι ορειβασία, αναρρίχηση, κανό και ιππασία! Ακόμη, αν είσαι πιο τολμηρός και σου αρέσει η αδρεναλίνη, θα ζήσεις την εμπειρία του παραπέντε και του ανεμόπτερου!

Δραστηριότητες
Αρχείο:Δραστηριότητες στη λίμνη Πλαστήρα.jpg - Βικιπαίδεια
Λίμνη Πλαστήρα: Η «Μικρή Ελβετία» της Ελλάδας | The Travellers
O σκίουρος της λίμνης - Δραστηριότητες στη Λίμνη Πλαστήρα - Λίμνη Πλαστήρα

Τα εδέσματα της Λίμνης Πλαστήρας

Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής θα απολαύσεις απλά και νόστιμα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Δοκίμασε ψητά και μαγειρεμένα κρέατα, πέστροφα στη σχάρα, κεφτεδάκια βουτηγμένα σε κόκκινη σάλτσα, χωριάτικο λουκάνικο και φρέσκιες χειροποίητες πίτες.

Ιστορικός Κωστούλας - Παραδοσιακό Φαγητό Καστανιά Λίμνη Πλαστήρα

Η Ιερά Μονή της Πελεκητής

Η Ιερά Μονή της Πελεκητής είναι χτισμένη εδώ και περίπου 500 χρόνια πάνω σε βράχο, χαρίζοντας ένα μαγικό σκηνικό σε κάθε επισκέπτη. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Λίμνης Πλαστήρας και από το 1939 έχει αναγνωρισθεί ως διατηρητέο φυσικό μνημείο. Αποτελείται από δύο πανέμορφους ναούς, το Ναό της Αναλήψεως του Χριστού και το Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης. Η μονή αποτελεί, εκτός από χώρο προσευχής, ένα μνημείο της ορθόδοξης κληρονομιάς που αδιαμφισβήτητα θα σε εντυπωσιάσει!

Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής | Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής | Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής | Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Η Λίμνη Πλαστήρα περιστοιχίζεται από πανέμορφα και γραφικά χωριουδάκια, τα οποία αξίζει να επισκεφθείς! Παρακάτω σου παρουσιάζω κάποια από αυτά.

Το Νεοχώρι

Το Νεοχώρι, όπως και τα Καλύβια Πεζούλας, είναι τα πιο αναπτυγμένα τουριστικά χωριά της περιοχής και διαθέτουν υποδομές για υπαίθριες δραστηριότητες. Το Νεοχώρι προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη. Σε αυτό βρίσκεται, επίσης, ο Βοτανικός Κήπος 10 στρεμμάτων. Αν τον εξερευνήσεις,  θα μάθεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου.

Νεοχώρι | Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Νεοχώρι | Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Νεοχώρι | Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Νεοχώρι | Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Βοτανικός Κήπος Λίμνης Πλαστήρα (Νεοχώρι, Ελλάδα) - Κριτικές
Βοτανικός Κήπος Λίμνης Πλαστήρα (Νεοχώρι, Ελλάδα) - Κριτικές

Τα Καλύβια Πεζούλας

Βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη. Καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου οργανώνονται υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ιππασία και τοξοβολία, ενώ υπάρχουν αρκετές καφετέριες, αλλά και ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό.

Πεζούλα | Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Επιπλέον, κατηφορίζοντας από το χωριό, θα φτάσεις στη διάσημη Πλαζ Πεζούλας, η οποία είναι η μία από τις δύο οργανωμένες παραλίες της Λίμνης Πλαστήρας. Σε αυτήν το καλοκαίρι θα απολαύσεις το μπάνιο σου και θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις διάφορα αθλήματα νερού.

Βασίλης Αργύρης: Η λίμνη Πλαστήρα από τα Καλύβια Πεζούλας Νο 3
Βασίλης Αργύρης: Η λίμνη Πλαστήρα από τα Καλύβια Πεζούλας Νο 1

Η Καστανιά

Αυτό το χωριό αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της κατασκήνωσης, αφού είναι γεμάτο από έλατα και έχει οργανωμένο κάμπινγκ.  Αν δεν είσαι τύπος του κάμπινγκ, μην ανησυχείς, θα βρεις αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μην φύγεις, όμως, από εδώ αν πρώτα δεν δεις από κοντά μία από τρεις εναπομείνασες βιοτεχνίες τσαρουχιών στην Ελλάδα.

Λίμνη Πλαστήρα και Καστανιά - Ιστορικός Κωστούλας
Καστανιά Καρδίτσας - Άγραφα | Χωριό - Λίμνη Πλαστήρα - Σύλλογος Καστανιάς  Μούχας -Δήμος Ιτάμου - Νομός Καρδίτσας | Σύλλογος Καστανιάς - Μούχας:  Ζωντανεύουμε την Καστανιά των Αγράφων, το πανέμορφο κεφαλοχώρι μας στη Λίμνη  Πλαστήρα
Καστανιά Καρδίτσας - Άγραφα | Χωριό - Λίμνη Πλαστήρα - Σύλλογος Καστανιάς  Μούχας -Δήμος Ιτάμου - Νομός Καρδίτσας | Σύλλογος Καστανιάς - Μούχας:  Ζωντανεύουμε την Καστανιά των Αγράφων, το πανέμορφο κεφαλοχώρι μας στη Λίμνη  Πλαστήρα
Καστανιά Καρδίτσας - Άγραφα | Χωριό - Λίμνη Πλαστήρα - Σύλλογος Καστανιάς  Μούχας -Δήμος Ιτάμου - Νομός Καρδίτσας | Σύλλογος Καστανιάς - Μούχας:  Ζωντανεύουμε την Καστανιά των Αγράφων, το πανέμορφο κεφαλοχώρι μας στη Λίμνη  Πλαστήρα

Η Νεράιδα

Η Νεράιδα  -όνομα και πράγμα-  είναι ένα χωριό μέσα στα έλατα. Η ιδιαίτερη φυσική της ομορφιά ελκύει πολλούς επισκέπτες. Καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.120 μέτρα, έχει μία θέα στη λίμνη που θα σου κόψει την ανάσα!

limni plastira Photo from Neraida in Karditsa | Greece.com

Η Λίμνη Πλαστήρα καλύπτει όλα τα γούστα…

Λίμνη Πλαστήρα ξενοδοχεία σπα δωμάτια τζάκι

Αναμφίβολα, η Λίμνη Πλαστήρα είναι ένας καταπληκτικός ορεινός προορισμός, αφού…τα έχει όλα!  Τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι φυσιολάτρες και όσοι αγαπούν τα εναλλακτικά σπορ την επιλέγουν, για να την εξερευνήσουν, να θαυμάσουν τη φύση και να αποφορτιστούν από το άγχος της καθημερινότητας, κάνοντας αθλήματα νερού, υπαίθρου και βουνού. Επίσης, το μέρος ενδείκνυται για οικογένειες, καθώς θα γευθούν νοστιμότατα φαγητά στις ταβέρνες, απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα στη λίμνη και θα περπατήσουν σε καταπράσινα δάση, αναπνέοντας καθαρό φυσικό αέρα! Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν ανέμελα στο φυσικό περιβάλλον και να δουν τοπία ξεχωριστής ομορφιάς, τα οποία δεν έχουν ξαναδεί. Αν πάλι είσαι ερωτευμένος και σε σχέση, σου προτείνω να επισκεφθείς μαζί με το ταίρι σου την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρας το χειμώνα,  αφού το άραγμα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με θέα στη λίμνη και τα χιονισμένα γύρω βουνά είναι σίγουρα ένα ρομαντικό σκηνικό που θα αυξήσει την ερωτική σας επιθυμία!

Τα 10 Καλύτερα Ξενοδοχεία σε Λίμνη Πλαστήρα και Κορυφαίες Πόλεις |  Booking.com
Λίμνη Πλαστήρα, Ξενοδοχείο Ναιάδες: Λίμνη Πλαστήρα ξενοδοχεία δωμάτια τζάκι  Νεοχώρι Καρδίτσα
Η λίμνη Πλαστήρα στις φθινοπωρινές αποχρώσεις - dailythess | Ειδήσεις από  τη Θεσσαλονίκη
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ - Domotel Hotel Resorts