Σίφνος – «Κόρη καλής οικογενείας»

Το νησί του μέτρου και της αρμονίας, που διαχέεται από την αύρα του Αιγαίου, φημίζεται για την πρωτοτυπία της κυκλαδίτικης ομορφιάς, την αρχιτεκτονική του και τα περίφημα φαγητά του με γεύση Τσελεμεντέ

Η Σίφνος είναι νησί μεσαίου μεγέθους στις δυτικές Κυκλάδες βρίσκεται ανάμεσα σε Σέριφο και Κίμωλο και απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα ή 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.

Το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και στη μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, του κορυφαίου Έλληνα σεφ του 20ού αιώνα.

Διασχίζεται από τέσσερις παράλληλες οροσειρές με κυριότερες κορυφές,αυτή του Προφήτη Ηλία (682 μ.), στο κέντρο, και του Αγίου Συμεών (463 μ.) στα βόρεια.

Στα βορειοδυτικά του νησιού υπάρχει το ακρωτήριο του Αγίου Φιλίππου, στα ανατολικά του το ακρωτήριο Νάπος και στα νότια το Κοντό.

Οι ακτές του νησιού σχηματίζουν τους όρμους του Αγίου Γεωργίου στα βορειοδυτικά, των Καμαρών στα δυτικά, τον όρμο Βαθύ στα νοτιοδυτικά, τη Φυκιάδα στα νότια, τον Πλατύ Γιαλό στα νοτιοανατολικά, τον Φάρο και τη Φασολού στα ανατολικά και τον όρμμο Σεράλια στα βορειοανατολικά.

Νότια της Σίφνου βρίσκεται η μικρή νησίδα Κιτριανή.

Το έδαφος της Σίφνου αποτελείται από πετρώματα γρανίτη, αργιλώδη ψαμμίτη λίθο ή σχιστόλιθους, ασβεστόλιθους κ.λπ.

Έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο, όπως σίδηρο, χαλκό, μόλυβδο, μαγγάνιο, γαληνίτη, μαγνήσιο κλπ.

Στην αρχαιότητα διέθετε και μεταλλεία χρυσού και αργύρου καθώς και λατομεία «Σιφναίου Λίθου» από τα οποία κατασκευάζονταν τα περίφημα επιτραπέζια είδη όπως τα «σίφνια ποτήρια» κ.ά.

Ηρεμία, μέτρο, αρμονία

Η Σίφνος είναι νησί για ποιοτικές διακοπές, καθώς η ηρεμία, το μέτρο και η αρμονία που τα διέπουν, συμπληρώνουν την κυκλαδίτικη ομορφιά του.

Είναι «η κόρη καλής οικογενείας», γνωστή για την αισθητική της και το κυκλαδίτικο chic ύφος της, που διατηρεί χαμηλό προφίλ, χωρίς εκκεντρικότητες και υπερβολές που γαληνεύει τον επισκέπτη.

Συνδυάζει γραφικότητα, γαστρονομία, λαϊκή τέχνη και παράδοση.

Η Σίφνος προσφέρεται για πεζοπορία, για να γνωρίσετε τα όμορφα σοκάκια του Αρτεμώνα με τα νεοκλασικά κτίρια.

Τα μονοπάτια της Σίφνου, άλλα φροντισμένα και άλλα ξεχασμένα και χορταριασμένα, αποτελούν ένα δίκτυο χωμάτινων ή λιθόστρωτων διαδρομών περίπου 200 χιλιομέτρων, που ενώνουν μεταξύ τους, τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Τα χωριά της είναι πραγματικά στολίδια, με τα σπιτάκια και τις ασπρισμένες αυλές, τις μπουκαμβίλιες και τους περίτεχνους κεραμικούς φλάρους που στολίζουν τις καπνοδόχους.

Η πρωτεύουσα, από το 1836, του νησιού είναι η Απολλωνία, που πήρε το όνομά της από τον Θεό Απόλλωνα.

Μια επίσκεψη αξίζει και στα άλλα χωριά της Σίφνου,  Άνω Πετάλι, Εξάμπελα, Κάτω Πετάλι, Καταβατή και Αρτεμώνα, το μεγαλύτερο χωριό που πήρε το όνομά του από τη θεά Άρτεμη.

Στη Σίφνο, θα γευτείτε τις σφινέικες παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές, όπως τη ρεβυθάδα στο πήλινο, το μαστέλο και την καπαροσάλατα, ενώ στο όμορφο αρχαίο λιμανάκι Σεράλια θα γευτείτε τους περίφημους ψαρομεζέδες.

Μάλιστα, αν επισκεφθείτε το νησί τον Σεπτέμβρη, θα πετύχετε και το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Στο νησί υπάρχουν διάσπαρτοι 76 κυκλικοί πύργοι, που χρησίμευαν ως παρατηρητήρια ή φυλάκια ή απλά ως αποθηκευτικοί χώροι. Κυρίως, όμως, χρησίμευαν ως φρυκτωρίες, δηλαδή ένα σύστημα συνεννόησης στην αρχαία Ελλάδα με τη χρήση πυρσών και σήματα καπνού.

Απολλωνία

Η Απολλωνία σφύζει από επιλογές για διασκέδαση.

Ό,τι κι αν κάνετε, θα περάσετε από το διάσημο Στενό της Απολλωνίας. Μπαράκια, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα, εκκλησάκια, νησιώτικα σπίτια με αυλές θα δώσουν στις διακοπές σας αέρα διαφορετικό και θα απολαύσετε το ποτό σας σε ένα σκηνικό μοναδικό.

Εκεί θα βρείτε μαγαζιά για όλα τα γούστα, ροκ, εναλλακτικά, lounge και afte, αλλά και μεζεδοπωλεία και ρακομελάδικα.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε, επίσης, του λουκουμάδες και παγωτό μηχανής από τους 3 Ξανθούς Αγγέλους.

Το χωριό θα σας συνεπάρει και με την παράδοσή του, με τα πανηγύρια, τα τραπεζώματα και τις μουσικές. Εκεί θα γνωρίσετε και το έθιμο των «πανηγυράδων».

Στη κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται το μουσείο Λαϊκής Τέχνης Σίφνου, με εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού μιας άλλης εποχής.

Κάστρο

Όποιος επισκέπτεται τη Σίφνο δεν πρέπει να χάσει τα ηλιοβασιλέματα από τον μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου με τις ενετικές λότζιες.

To βενετικό χωριό Κάστρο βρίσκεται στον κωνικό λόφο και ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Δίπλα στον οικισμό βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων στην κορυφή ενός βράχου.

Η επίσκεψη στο Κάστρο, με την υπέροχη θέα, θα σας εξάψει τη φαντασία με τις θολωτές στοές και το μυστήριο που εκπέμπουν, τα σφιχταγκαλιασμένα σπιτάκια που σχηματίζουν ένα αμυντικό απροσπέλαστο κτίριο και τα γραφικά εκκλησάκια.

Το Κάστρο αξίζει να το περπατήσετε λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα και να χαθείτε στα σοκάκια του με τις πέτρινες αψίδες. Η ιστορία θα περάσει από μπροστά σας, με τους ηλικιωμένους ντόπιους να τη διηγούνται καλύτερα κι από έναν ιστορικό.

Στο Κάστρο λειτουργεί αρχαιολογικό μουσείο.

Οι Άγιοι Επτά Παίδες

«Έμορφα που εκφράζεται το συναξάριον: ενώ δε συνωμίλει ο βασιλεύς” με τους αγίους “κ’ οι επίσκοποι και άλλοι πολλοί άρχοντες, “ενύσταξαν ολίγο οι άγιοι” και τες ψυχές των στον θεό παρέδωσαν…»

Απόσπασμα από το ποίημα του Καβάφη για τους Αγίους Επτά Παίδες. To γραφικό τους εκκλησάκι στη Σίφνο, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Κάστρου, χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου και μοιάζει να αναδύεται από τους αφρούς της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον συναξαριστή, επτά παιδιά κατηγορήθηκαν επί αυτοκράτορα Δεκίου (251) για τη χριστιανική τους πίστη. Προκειμένου να αποφύγουν τον διωγμό, μοίρασαν όλα τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς και αποσύρθηκαν σε σπήλαιο της Εφέσου, κοιμήθηκαν και ξύπνησαν έπειτα από σχεδόν 200 χρόνια, επί βασιλείας του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ του Μικρού (445).

Την ίδια εποχή έκανε την εμφάνισή της στην Έφεσο κάποια αίρεση που δίδασκε κατά της ανάστασης νεκρών. Τότε, ένα από τα παιδιά στην αγορά της Εφέσου αγόρασε ψωμί με το νόμισμα της εποχής του Δεκίου , γεγονός ανεξήγητο. Ανέκριναν το παιδί, που ήταν ο Iάμβλιχος και τους οδήγησε στη σπηλιά όπου βρήκαν ζωντανά και τα υπόλοιπα παιδιά. Ήταν θαύμα Θεού που αποδείκνυε το αληθές της Αναστάσεως των νεκρών.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Σίφνου, μαζί με το Κάστρο, είναι η Χρυσοπηγή.

Το μοναστήρι της Χρυσοπηγής χτίστηκε, το 1650, στο σχισμένο βράχο και η ανατολή του ήλιου πίσω από το καμπαναριό της τα βάφει όλα ροζ και πορτοκαλί.

Η ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα

Στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα, όπου θα δείτε την ομώνυμη εκκλησία και τα ερείπια της οχυρωμένης ακρόπολης από τη μυκηναϊκή εποχή.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Προφήτη Ηλία τον αψηλό, τον Άγιο Συμεών, με θέα προς τις Καμάρες και το Μοναστήρι της πολιούχου της Σίφνου, Παναγίας Χρυσοπηγής που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στον βράχο.

Οι εκκλησίες της Σίφνου

Η Σίφνος μετρά συνολικά 235 μοναστήρια και εκκλησιές, κάποιες από τις οποίες, μάλιστα, έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία.

Βρίσκονται σκαρφαλωμένες πάνω σε δύσβατες πλαγιές και κορυφές λόφων, με περίεργα ονόματα, όπως «Παναγιά το Τόσο Νέρο», ή «Παναγιά τα Σκαλάκια», ή «Άγιος Ιωάννης ο Σιδερός», η κάθε μία τη δική της ιστορία.

Παραλίες

Στη Σίφνο θα βρείτε παραλίες για όλες τις προτιμήσεις. Οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες, χρυσαφένιες αμμουδιές, μικρά γραφικά κολπάκια, παραλίες με βότσαλο αλλά και απόκρημνες ακτές για τους πιο απομονωμένους.

Στις περισσότερες παραλίες η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο ενώ σε κάποιες άλλες μπορείτε να πάτε ακολουθώντας κάποιο μονοπάτι ή με σκάφος.

Καμάρες

Η παραλία των Καμαρών είναι η πρώτη που θα συναντήσετε βγαίνοντας από το καράβι. Αν και είναι απέναντι από το λιμάνι είναι πεντακάθαρη. Αμουδερή, με ρηχά νερά, είναι ιδανική για οικογένειες αλλά και για νέους, καθώς είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και beach bar.

Σπηλιά

Ένα μικρό κολπάκι με βότσαλα σχεδόν δίπλα στις Καμάρες. Πρόκειται για μία απομονωμένη παραλία στην οποία σπάνια θα βρείτε πολύ κόσμο.

Βρουλίδια

Ένα πανέμορφο μέρος με υπέροχα σμαραγδένια νερά και βότσαλο. Στη είσοδο της  θάλασσας υπάρχουν βράχια, αλλά και αμμώδεις «διάδρομοι» που σας οδηγούν σε αμμώδη βυθό, με το βάθος των νερών να αυξάνει σταδιακά. Είναι οργανωμένη και υπάρχει οδική πρόσβαση αν και το τελευταίο κομμάτι είναι λιγο δύσκολο.

Φάρος

Είναι η κεντρική παραλία του ομώνυμου οικισμού. Μικρή, με σκιά από τα αρμυρίκια και με ρηχά νερά που την κάνουν κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι προστατευμένη από τους ανέμους, ενώ υπάρχουν ταβερνάκια και καταστήματα. Η παραλία προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο βράχο της Χρυσοπηγής που είναι ακριβώς απέναντι.

Φασσολού

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία από τις τρεις παραλίες του Φάρου. Παλαιότερα εδώ έκαναν γυμνισμό, ωστόσο τώρα έχει απαγορευτεί. Στη δυτική πλευρά του κόλπου δεσπόζει το μοναστήρι Σταυρός του Φάρου, ενώ μπροστά στον κόλπο φαίνεται ο βράχος της Χρυσοπηγής. Η παραλία έχει άμμο και λίγα βότσαλα, με πλούσιες συστάδες από αλμυρίκια. Ο βυθός έχει αρκετά φύκια αλλά υπάρχουν διαμορφωμένοι διάδρομοι ώστε να τα αποφεύγετε. Η θάλασσα βαθαίνει σταδιακά.

Γλυφό

Δίπλα στο Φάρο είναι η παραλία Γλυφό, που θεωρείται από τις κορυφαίες του νησιού. Καλύπτεται από λεπτή χρυσαφένια άμμο, με πλούσια σκιά από τα αρμυρίκια. Δεν είναι οργανωμένη και είναι πιο ήσυχη από το Φάρο. Από το Γλυφό αντικρύζετε απέναντι τα βράχια της Χρυσοπηγής.

Αποκοφτό

Είναι η περιοχή που διαθέτει ένα από τα πιο γνωστά σημεία της Σίφνου, τα βράχια της Χρυσοπηγής. Η παραλία είναι αμμουδερή, με πεντακάθαρα νερά και σκιά από τα αρμυρίκια. Θα πρέπει να προσέξετε τις γλιστερές πέτρες που υπάρχουν μέσα στη θάλασσα. Στο δεξί άκρο της παραλίας είναι το μικρό βραχώδες ακρωτήρι με το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής.

Πλατύς Γιαλός

Είναι η μεγαλύτερη και πιο κοσμική της Σίφνου. Τεράστια αμμουδιά, πεντακάθαρα ρηχά νερά και παιχνίδια με το νερό. Είναι οργανωμένη και πίσω από την παραλία υπάρχουν καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια.

Λαζάρου

Μικρός όρμος με βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά στη νότια πλευρά της Σίφνου. Μετά το τέλος της παραλίας του Πλατύ Γιαλού συνεχίζετε στο δρόμο για 350μ. και στρίβετε αριστερά Σε 100μ. φτάνετε στην ακτή.

Βαθύ

Αμμουδερή ακτή και καθαρά νερά. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και αρκετά καταστήματα. Αντίθετα με το όνομα της παραλίας η θάλασσα είναι ρηχή. Χαρακτηριστική εικόνα από το Βαθύ είναι το εκκλησάκι των Ταξιαρχών.

Τσώπος

Μικρός κολπίσκος με χρυσαφένια αμμουδιά και καταγάλανα νερά, στην αριστερή πλευρά του κόλπου του Βαθιού. Εδώ λειτουργεί και ένα από τα πιο παλιά αγγειοπλαστεία του νησιού. Ψιλή χρυσαφένια άμμος καλύπτει όλη την παραλία. Στον βυθό υπάρχουν μικρές συστάδες από φύκια.

Σεράλια

Πρόκειται για την παραλία του Κάστρου, στην ανατολική πλευρά της Σίφνου, απέναντι από την Πάρο και την Αντίπαρο. Εδώ ήταν και το λιμάνι της πρωτεύουσας στην αρχαία Σίφνο. Η παραλία είναι μικρή αλλά προσφέρεται για όσους θέλουν να είναι μακριά από τις πολύβουες παραλίες του νησιού. Στην αρχή ο βυθός έχει βότσαλα αλλά μετά υπάρχει χρυσαφένια άμμος. Το βάθος αυξάνει σταδιακά. Μπορείτε να βουτήξετε και από το μικρό μολαράκι, στην άλλη πλευρά του κόλπου.

Πουλάτη

Βραχώδης παραλία που βρίσκεται κοντά στο Κάστρο. Τα νερά είναι πεντακάθαρα με σμαραγδένιο χρώμα ενώ το βάθος είναι αρκετό από την αρχή και ο βυθός επίσης βραχώδης. Θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο με τα πόδια για να φτάσετε και βέβαια να έχετε τα απαραίτητα μαζί σας.

Φυκιάδα

Η Φυκιάδα είναι μια μικρή αμμώδης παραλία, εξαιρετικής ομορφιάς στο νοτιότερο άκρο της Σίφνου. Δεν μπορείτε να φτάσετε οδικώς παρά μόνο μετά από πεζοπορία ξεκινώντας από τον Πλατύ Γιαλό. Τους λάτρεις της φύσης τόσο η διαδρομή όσο και παραλία θα τους αποζημιώσουν.

Σαούρες

Μικρό κολπάκι με μοναδική θέα προς τη Χρυσοπηγή και υπέροχα κρυστάλλινα νερά. Στις Σαούρες καταλήγει ένα μικρό χωμάτινο μονοπάτι 150 μ. που αρχίζει από τη Χρυσοπηγή. καταλήγει εδώ. Έχει βότσαλα με χρυσαφένια άμμο και προτιμάται από όσους θέλουν να χαρούν τη θάλασσα απομονωμένοι.

Χερρόνησος

Είναι το μικρό γραφικό ψαροχώρι στο βορειότερο άκρο της Σίφνου που δεν πρέπει να φύγετε, αν δεν το δείτε. Πρόκειται για κόλπο, που χωρίζεται στη μέση από το βουνό, με  μια άγρια ομορφιά, που θα σας συνεπάρει.

Η παραλία έχει χρυσή αμμουδιά και είναι απάνεμη, με πεντακάθαρα και δροσερά νερά. Από την άλλη η ανοιχτή θάλασσα σας προκαλεί για φωτογραφίες από μακριά! Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ένα εκκλησάκι για όσους θέλουν φωτογραφίες με θέα από ψηλά.