Θάσος – Το Σμαράγδι του Αιγαίου

Η ασύγκριτη γοητεία του βορειότερου νησιού του Αιγαίου αποδίδεται χαρακτηριστικά στην προσωνυμία του: το Σμαράγδι!

Όμως, δεν είναι μόνο η φυσική του ομορφιά που το καθιστά αξιόλογο και τόσο ελκυστικό! Είναι και οι διάσπαρτοι αρχαιολογικοί του χώροι, που προσφέρουν ένα ξεχωριστό ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον στη διασκέδαση και τη γλυκιά ραστώνη των διακοπών!

Η μικρή εξωτική παραλία της Θάσου – Newsbeast

Η Θάσος βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, απέναντι από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας. Η επιφάνεια του εδάφους της απλώνεται σε 378,84 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Διοικητικά, η Θάσος υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ εμπεριέχεται, μαζί με τις νησίδες που την περιβάλλουν, στον ομώνυμο δήμο και στην ομώνυμη περιφερειακή ενότητα. Έδρα του νησιού είναι ο Λιμένας, ο οποίος συχνά συγχέεται με τα Λιμενάρια, τη δεύτερη κωμόπολη του νησιού.

Τα εισοδήματα των κατοίκων του νησιού προέρχονται από την ξυλεία, την εξόρυξη μαρμάρου, το λάδι, τις ελιές, το μέλι και τον τουρισμό.

Η Θάσος είναι ορεινή και κατάφυτη, με έναν περιφερειακό παραλιακό δρόμο – περί τα 100 χλμ. – , ο οποίος στολίζεται από θαυμάσιες παραλίες. Πρόκειται για μια ονειρική διαδρομή, ανάμεσα στα πεύκα, τις ελιές, τα πλατάνια, τα έλατα, τις φλαμουριές, τα κέδρα, τις κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δέντρα από τη μια και το απέραντο γαλάζιο από την άλλη.

Πού θα πάτε

Τα όμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα στον ορεινό όγκο της Θάσου, χαρακτηρίζονται από θρακομακεδονική αρχιτεκτονικής. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τη θεσπέσια τοπική κουζίνα, προκαλεί για ημερήσιες εκδρομές στην ενδοχώρα του νησιού. Ωστόσο, το σαγηνευτικό τοπίο των παραλιών και των γραφικών όρμων, ιδιαίτερα όταν λούζονται από τα χρώματα του δειλινού, αποδεικνύεται πολύ δύσκολος αντίπαλος για την τελική σας επιλογή.

Πρωτεύουσα και βασικό λιμάνι του νησιού είναι ο Λιμένας. Η μακραίωνη ιστορία της Θάσου έχει αφήσει αξιόλογα σημάδια στην ευρύτερη περιοχή του Λιμένα. Περπατήστε στα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο και το αρχαίο θέατρο ή παρακολουθήστε κάποια από τις παραστάσεις που φιλοξενεί κατά τους θερινούς μήνες.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου εδρεύει στη ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται κοντά στην αρχαία αγορά, σχεδόν στο κέντρο του Λιμένα. Αξίζει να το επισκεφτείτε, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα επαρχιακά μουσεία λόγω των ευρημάτων που παρουσιάζει από την παλαιολιθική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Ο αύλειος χώρος του μουσείου αποτελεί μέρος της περιήγησης σας, αφού είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί συνέχεια του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου μπορείτε να δείτε μοναδικές συλλογές γλυπτικής, κεραμικής, μικροπλαστικής και νομισμάτων από τον 7ο αι π.Χ. έως τον 7ο αι. μ.Χ. Παράλληλα, έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στη λεγόμενη «Αίθουσα του Κούρου», όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον «Κριοφόρο Κούρο» των 3.5 μέτρων, ο οποίος είχε δημιουργηθεί για τον ιερό ναό του Απόλλωνα. Στην επόμενη αίθουσα θα παρακολουθήσετε ένα φιλμ, μικρής διάρκειας, με το οποίο θα κατατοπιστείτε για την ιστορία της πλαστικής του νησιού. Τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε και ένα ακόμα φιλμ, το οποία αφορά τις αρχαιότητες της Θάσου.

Το Αρχαίο Θέατρο

Κατασκευασμένο σε μία φυσική κοιλότητα του λόφου στο Λιμένα βρίσκεται το αρχαίο θέατρο Θάσου. Το 1921, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανασκαφή από τη γαλλική αρχαιολογική σχολή και αποκαλύφθηκαν το κοίλο του θεάτρου, η ορχήστρα, οι πάροδοι και ένα τμήμα της σκηνής.

Στις αρχές του 3ου πΧ αιώνα χτίστηκε η σκηνή με μαρμάρινη πρόσοψη και το προσκήνιο αφιερώθηκε στον Διόνυσο. Τον 1ο αιώνα μΧ το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για μονομαχίες, η ορχήστρα μετατράπηκε σε αρένα και πόρτες έκλεισαν τις παρόδους. Εκείνη την εποχή, ανακαινίστηκαν τα εδώλια σε πολλά από τα οποία είναι χαραγμένα ονόματα ανθρώπων.

Σήμερα, το αρχαίο θέατρο χρησιμοποιείται από το φεστιβάλ Θάσου και φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες. Έχει πανοραμική θέα και δέχεται μέχρι 2000 θεατές.

Το χωριό «Παναγία»

Το μέρος που παρουσιάζει την πιο αναλλοίωτη εικόνα στο χρόνο είναι, χωρίς αμφιβολία, η Παναγιά, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού.

Η Παναγία είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό σε υψόμετρο 300μ. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και απέχει από το Λιμένα 8χλμ. Έγινε πρωτεύουσα του νησιού μετά την επανάσταση του 1821 και πήρε το όνομα της από το όνομα της εκκλησίας της. Οργανώθηκε τα τελευταία 300 χρόνια, όταν οι κάτοικοι του Λιμένα αναγκάστηκαν λόγω της πειρατείας να εγκαταλείψουν τα παράλια και να κρυφτούν στα ορεινά. Παλαιότερα, είχε δικό της νόμισμα, τις μπακίρες, τις οποίες μπορείτε να δείτε στην εκκλησία του χωριού.

Η Παναγία Θάσου είναι πυκνοκατοικημένη με στενούς λιθόστρωτους δρόμους. Χαρακτηριστική είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών με σχιστόλιθους στη στέγη, μικρά ξύλινα μπαλκόνια, σκεπαστούς εξώστες και ξύλινη επένδυση. Το χωριό διασχίζεται από κανάλια με τρεχούμενο νερό. Περπατώντας το, θα συναντήσετε πολλές βρύσες και πλατάνια!

Η Παναγία ξεχωρίζει για την απλότητα της ζωής των κατοίκων της, οι οποίοι είναι και ιδιαίτερα θρησκευόμενοι. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν, εκτός από την εκκλησία της Παναγίας, άλλα 11 εξωκλήσια.

Η εκκλησία της Παναγίας γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και μαζί της όλο το χωριό. Οι γυναίκες του χωριού, διατηρώντας τις παραδόσεις, στον αυλόγυρο της εκκλησίας, ετοιμάζουν το κουρμπάνι, κρέας με σιτάρι, ρύζι ή πατάτες, και το μοιράζουν μετά τη Θεία Λειτουργία.

Την Καθαρά Δευτέρα, πρώτη μέρα της σαρακοστής και τελευταία της αποκριάς, διοργανώνεται μεγάλη γιορτή στους δρόμους του χωριού. Οι κάτοικοι, ντυμένοι με αποκριάτικα κουστούμια, παρελαύνουν με άρματα, σατιρίζοντας την επικαιρότητα και την πολιτική σκηνή του τόπου.

Η παραλία Χρυσή Αμμουδιά

Η μεγαλύτερη παραλία της Θάσου, η Χρυσή Αμμουδιά, βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, απέχει 12 χλμ από το Λιμένα και μόλις 4 χλμ από την Παναγία.

Η ακτή στη Χρυσή Αμμουδιά είναι βραβευμένη με μπλε σημαία τόσο για την καθαρότητα των νερών της όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους επισκέπτες της. Η πολύ δημοφιλής παραλία είναι οργανωμένη, με εύκολη πρόσβαση και στάθμευση.

Θάσος - Χρυσή Αμμουδιά | Hellas Beach

Η μαγευτική αυτή παραλία οφείλει το όνομά της στην εκτυφλωτική, χρυσή αντανάκλαση του ήλιου στην πολύ ψιλή, ξανθή άμμο. Τα ρηχά, πεντακάθαρα νερά της, καθιστούν τη Χρυσή Αμμουδιά ιδανική και για τα μικρά παιδιά. Η τοποθεσία της είναι ιδανική και για περιπάτους, ιδίως προς το άλλο άκρο της παραλίας, τη Χρυσή Ακτή ή Σκάλα Ποταμιάς.

Στην πανέμορφη παραλία παρέχονται υπηρεσίες και δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ, όπως βόλλεϋ, καταδύσεις, τζετ σκι, βάρκα μπανάνα, καγιάκ κι άλλα πολλά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ένα θαλάσσιο ταξί κάνει δρομολόγια δύο φορές την ημέρα ανάμεσα στη Σκάλα Ποταμιάς, τη Σκάλα Παναγίας, τη Μακρύαμμο και την πόλη της Θάσου.

Στην πολυσύχναστη τοποθεσία της Χρυσής Αμμουδιάς η διαμονή σας είναι εύκολη υπόθεση. Θα βρείτε πληθώρα από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ.

Το εντυπωσιακό σπήλαιο «Δρακότρυπα»

Στη Δρακότρυπα μπορεί κανείς να θαυμάσει σταλαγμίτες και σταλακτίτες ηλικίας χιλιάδων ετών, που σχηματίζουν περίτεχνα γλυπτά, εξαιρετικά εντυπωσιακά, που αφήνουν την φαντασία να οργιάσει. Στο υπόγειο σπήλαιο με τη φυσική δροσιά, οι επισκέπτες νιώθουν δέος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης που κρύβει τέτοιας ομορφιάς μυστικά. Η λαϊκή παράδοση λέει πως ένα τέτοιο περίεργο γλυπτό, που μοιάζει με φοβερό δράκο, ήταν που έδωσε και το όνομα Δρακότρυπα στην σπηλιά…

Δρακότρυπα" - Το μαγευτικό υπόγειο παλάτι της Ορεινής Ναυπακτίας (Φωτο)

Μέχρι σήμερα το σπήλαιο δεν έχει εξερευνηθεί σε όλο του το μήκος και βάθος. Ωστόσο, ο επισκέπτης που αποφασίζει να το δει από κοντά μπορεί να πάρει μια πολύ καλή εικόνα του μεγαλείου του. Για να φτάσει κανείς στην Δρακότρυπα, αρκεί να περπατήσει περίπου 15 λεπτά από την Παναγία, υπό τις σαφείς οδηγίες ή και καλύτερα την συνοδεία ενός ντόπιου, που γνωρίζει την περιοχή και τις κακοτοπιές, καθώς δεν έχει οργανωθεί για τους επισκέπτες μονοπάτι και είσοδος.

Δρακότρυπα" - Το μαγευτικό υπόγειο παλάτι της Ορεινής Ναυπακτίας (Φωτο)

Το Υψάριο είναι η ψηλότερη βουνοκορφή της Θάσου, στα 1204 μέτρα. Καλύπτει μεγάλο μέρος του νησιού, σχεδόν το 70% της συνολικής του έκτασης και φιλοξενεί πανέμορφα δάση στην καταπράσινη επιφάνειά του. Είναι το Υψάριο όρος που δίνει στην Θάσο την ξεχωριστή της ταυτότητα, που την κάνει να είναι το «σμαραγδένιο νησί» του Αιγαίου.

Όρος Υψάριο

Χαρακτηριστικό στο Υψάριο είναι τα άπειρα μονοπάτια που το διατρέχουν και που προσφέρουν στους λάτρεις της φύσης μοναδικές εμπειρίες. Στην κορυφή βρίσκεται και το ορειβατικό καταφύγιο που φιλοξενεί τους περιπατητές, αρκεί προηγουμένως να έχουν φροντίσει να προμηθευτούν τα κλειδιά από τον Ορειβατικό Σύλλογο ή το Δήμο Θάσου. Η καταπληκτική θέα από την κορυφή, προς το Άγιο Όρος, τις ακτές της Μακεδονίας, την Λήμνο, την Σαμοθράκη και τα Δαρδανέλια, όταν ο καιρός το επιτρέπει, είναι δέλεαρ για όλους.

Υψάριο - Θάσος | Terrabook

Στο Υψάριο μπορεί κανείς να απολαύσει την ποικιλομορφία της φύσης της Θάσου, καθώς στο βουνό φύονται έλατα, πεύκα (κυρίως μαύρη πεύκη, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου), πλατάνια, καστανιές και στους πρόποδές του  ελαιόδεντρα. Φυσικά, διατρέχεται ολόκληρο από χείμαρρους και πηγές με γάργαρο νερό.

Σκάλα Ραχωνίου

Δύο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία για τον ταξιδιώτη που επισκέπτεται την περιοχή της Σκάλας Ραχωνίου.

Το πρώτο, μια ιδιαίτερα όμορφη ακτογραμμή από πανέμορφους κολπίσκους που τους περιβρέχει μια ολοκάθαρη θάλασσα με ψιλή χρυσοκίτρινη αμμουδιά. Οι ομπρέλες για προφύλαξη από τον ήλιο είναι περιττές εδώ, αφού τα πεύκα φτάνουν μέχρι την θάλασσα και παρέχουν φυσική προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

Και το δεύτερο στοιχείο ο κάμπος με τα ελαιόδεντρα. Ο απρόσεκτος ή αφηρημένος επισκέπτης θα δυσκολευτεί, αν δεν ακολουθήσει τις πολυάριθμες απαραίτητες πινακίδες. Δεκάδες δαιδαλώδεις γραφικοί αγροτικοί δρόμοι οδηγούν είτε σε μικρές προσεγμένες κατοικίες των ντόπιων που προσφέρονται για ενοικίαση είτε σε γραφικά ταβερνάκια με οργανωμένες καθαρές παραλίες με ψιλή μαλακή αμμουδιά.

Πρίνος

Ο Πρίνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Θάσου. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της και απέχει από τον Λιμένα 16χλμ. Η θέση του είναι πολύ σημαντική, καθώς βρίσκεται στη μέση της διαδρομής Λιμένας- Λιμενάρια. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο υγείας του νησιού.

Οι κάτοικοί του(1800 περίπου), εκτός από τον τουρισμό, ασχολούνται και με τη γεωργία, αφού η πεδιάδα του Πρίνου είναι γεμάτη με ελαιόδεντρα. Λέγεται, μάλιστα, ότι πολλοί ελαιώνες αγγίζουν τα 900 χρόνια.

Prinos, Thasos, Greece Photo from Prinos in Thassos | Greece.com

Στον Πρίνο παράγεται η ελιά, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το βιολογικό ελαιόλαδο “Καρδιόφυλλο”. Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την παραγωγή εξαιρετικού μελιού.

Όλα αυτά τα προϊόντα και ακόμα περισσότερα, μπορείτε να τα βρείτε στη λαϊκή αγορά, που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στο χωριό του Πρίνου.

Σκάλα Μαριών

Η Σκάλα Μαριών επεκτείνεται σε τρεις ουσιαστικά παραλίες, καθώς το χωριό αγκαλιάζουν τρεις μικροί κολπίσκοι.

Πλατανές - Θάσος, Βορειοανατολικό Αιγαίο

Ο πρώτος και μεγαλύτερος κόλπος στην είσοδο του χωριού είναι η οργανωμένη παραλία Πλάτανες, με θέα το Αιγαίο και λεπτό χαλικάκι. Ανηφορίζοντας το δρόμο που διατρέχει κατά μήκος ολόκληρο το χωριό, φτάνουμε στο μικρό λιμανάκι και στη παραλία της Σκάλας Μαριών. Εδώ υπάρχει ο δεύτερος μικρός κολπίσκος που δέχεται κάθε λογής πλεούμενα των ντόπιων, τα οποία χρησιμοποιούν για να ψαρέψουν ολόφρεσκα ψάρια που μπορούμε να απολαύσουμε στις ταβέρνες της περιοχής. Συνεχίζοντας τον ίδιο δρόμο που γίνεται πάλι ανηφορικός, βρισκόμαστε στην τρίτη πανέμορφη παραλία της περιοχής, τον Ατσπά.

Maries Sea View House - Skala Maries | Thassos accommodation | Nikana.gr

Ο κολπίσκος που σχηματίζεται εδώ με την λεπτή χρυσαφένια άμμο και τα πεντακάθαρα νερά, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη για μια βουτιά σε μια πλαζ όχι ιδιαίτερα οργανωμένη και κοσμοπολίτικη όμως τόσο όμορφη και με ένα απίθανο ηλιοβασίλεμα στην έξοδο του χωριού.

Τι θα δείτε

Αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία ναών, αγορών, κατοικιών και φρουρίων στολίζουν τους παραδοσιακούς οικισμούς με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Πλατείες, σοκάκια και πηγές συμπληρώνουν το σκηνικό.

Αρχαιολογικός χώρος Αλυκής - Θάσος | Terrabook

Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Ποτό θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής, με τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, το ιερό των Διόσκουρων και τις δυο τρίκλιτες παλαιοχριστιανικές βασιλικές (4ου – 7ου αι.). Στην άκρη της ομώνυμης χερσονήσου υπάρχει ένα βυθισμένο λατομείο, του οποίου οι λαξεμένες πέτρες φαίνονται με μια απλή μάσκα θαλάσσης!

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναρίθμητες εκκλησίες και τα μοναστήρια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (11ου ή 13ου αι.), στον Ποτό, που μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα, καθώς είναι θεμελιωμένο στην απόκρημνη πλαγιά του βουνού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Θεολόγο, όπου θα θαυμάσετε την εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από κερί και μαστίχα. Το έργο εικάζεται ότι ανήκει στον Ευαγγελιστή Λουκά.

Αρχαία Αλυκή | Αρχαιολογικοί Χώροι | Πολιτισμός | Θάσος | Περιοχές |  WonderGreece.gr

Το ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ Καβάλας – Θάσου, ένα από τα ωραιότερα στην Ελλάδα, φιλοξενεί σημαντικές παραστάσεις αλλά και αξιόλογες συναυλίες.

Τι θα κάνετε

Δεν υπάρχει τύπος παραλίας που να μην φιλοξενείται στη μοναδική ακτογραμμή της Θάσου. Θα απολαύσετε ολόχρυσες αμμουδιές με νερά ρηχά η βαθιά. Ακόμη, θα δείτε αρωματικά πεύκα που «χαϊδεύουν» παραλίες δυσπρόσιτες με πεντακάθαρους βυθούς. Επίσης, στο νησί υπάρχουν παραλίες περισσότερο ή λιγότερο οργανωμένες για απλό κολύμπι ή κάμπινγκ. Η διαφοροποίηση καλύπτει όλες τις προτιμήσεις και εξασφαλίζει εξαίσιες επιλογές όχι μόνο για οικογενειακές διακοπές, αλλά και για μοναχικές, ήσυχες στιγμές.

Όλες οι παραλίες της Θάσου με ένα... κλικ - KAVALA POST

Δραστηριότητες

Το μορφολογικό ανάγλυφο και η φυσική ομορφιά του νησιού δίνουν τη δυνατότητα για μια αστείρευτη σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες. Τα πεύκα, οι βελανιδιές, τα έλατα και τα πλατάνια, που καλύπτουν τους ορεινούς όγκους και τα δασωμένα μονοπάτια, προσφέρουν αξέχαστες συγκινήσεις μέσα από αναζωογονητικές πεζοπορίες. Ο μεγάλος πλούτος σε είδη άγριων πτηνών έχει καθιερώσει τη Θάσο σε αγαπημένο επιστημονικό προορισμό και για ορνιθολόγους. Ζήστε την περιπέτεια, κάνοντας ορειβασία, ποδήλατο βουνού, μότο κρος, εξερεύνηση σπηλαίων… Παράλληλα, οι θαλάσσιες ομορφιές προσφέρονται για κολύμπι, θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, εκδρομές με πλεούμενο και ψάρεμα.

Τι θα φάτε

Τοπικά προϊόντα | Travel Tripolis

Η υπέροχη τοπική κουζίνα περιλαμβάνει εξαίσια ντόπια προϊόντα, όπως το φρέσκο ψάρι, το κρασί, το περίφημο θασίτικο μέλι και ελαιόλαδο.

Πώς θα φτάσετε

Ακτοπλοϊκώς:

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Καβάλα και την Κεραμωτή.

Αεροπορικώς:

Από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη Καβάλας

Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης