Μαρώνεια

To γραφικό  χωριό της Ροδόπης, βρίσκεται μόλις 29 χλμ. νοτιοανατολικά της Κομοτηνής, από όπου αρχίζουν μοναδικής ομορφιάς διαδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, φυσιολατρικά τοπία και λίμνες.

Αυτό το χωριό που έχει ζήσει  τις δόξες αρχαίας πόλης της Θράκης, μας δίνει τη σιγουριά του βουνού και τον φυσικό αέρα της καλής διάθεσης. Μπορείτε να το συνδυάσετε με διαμονή σε ένα από τα πιο πλουσιοπάροχα μακεδονίτικα στέκια του χειμώνα, καθώς και η λιμνοθάλασσα της  Πτελέας, μία από τις πέντε της Ροδόπης, κλέβει την παράσταση.

Η Μαρώνεια κοιτάζει τη θάλασσα και σας καλοσωρίζει  με τους ντόπιους παλαίμαχους που θα σας μιλήσουν  στα χειμωνιάτικα ηλιόλουστα τραπεζάκια του «Πειρατή» για τα μικράτα τους και τις αμπελοκαλλιέργειες που την έκαναν διάσημη, στους πρόποδες του Ίσμαρου, με θέα το Θρακικό πέλαγος. Στον Ίσμαρο σώζονται αρχαίοι λινοί (πατητήρια σταφυλιών), λαξευμένοι σε βράχους.

Η Μαρώνεια την εποχή του Ομήρου ήταν η πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα.  Υπήρξε η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ’ όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες των παραλίων της Δυτικής Θράκης, με συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Το χωριό αυτό είναι η κατάφυτη φωλιά της ιππασίας , που οι λάτρεις του σπορ μπορούν να απολαύσουν με ενδεικτική αφετηρία το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, με τα μοναδικά κόκκινα βράχια.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το  αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας ή το Σπήλαιο, όπου θα νιώσετε  τη μοναδική λάμψη του παρελθόντος και να συνεχίσετε με τον  Ρωμαϊκό Πρόπυλο, πιθανότατα έργο του Αδριανού και τον Άγιο Χαράλαμπο, για να θαυμάσετε  το ψηφιδωτό ελληνιστικής εποχής. Το Οδύσσειο Ρείθρο, επίσης, είναι ένα σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που αξίζει να επισκεφτείτε.

Περιηγηθείτε στις γύρω περιοχές με την τεράστια περιβαλλοντική αξία στους ήρεμους ρυθμούς της φύσης και συνδυάστε την περιήγησή σας με το νόστιμο παραδοσιακό φαγητό σε παραδοσιακούς οικισμούς με κεραμοσκεπές, στους πρόποδες του βουνού Ίσμαρος. Ένας από αυτούς τους οικισμούς  είναι και ο Πλατανίτης.

Λιμνοθάλασσα Πτελέας

Στη λιμνοθάλασσα της Πτελέας, έχει παρατηρηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός πουλιών από όλους τους υγροβιότοπους της Ελλάδας.  Ολοκληρώνοντας την περιήγησή σας, αφουγκραστείτε τους σπάνιους ήχους σε μια ωραία βόλτα κοντά στο χωριό Μέση.

Μία διαδρομή που θα λατρέψετε είναι αυτή από την  παραλία της Μέσης, από όπου θα ακολουθήσετε τον πλακόστρωτο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο  δύο χιλιομέτρων, που περνά ανάμεσα από τη λιμνοθάλασσα Καρατζά και τη θάλασσα (πάνω από ξύλινες γέφυρες), για να φτάσετε στην παραλία της Αρωγής και στο Φανάρι.

Από τη Μαρώνεια στη Μεσημβρία, μία άλλη από τις πιο γενναιόδωρες περιοχές της Θράκης, θα δείτε ψηφιδωτά, πρόπυλα, κολόνες, βάσεις κιόνων πεσσούς, αλλά και βυζαντινά φρούρια. Περνάτε από το αρχαίο θέατρο και ο χωματόδρομος σας ταξιδεύει μέσα από ελαιώνες και εντυπωσιακά βουνίσια τοπία, δίπλα σε θεόρατους γρανιτένιους βράχους.

 Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας βρίσκεται στα νότια του ομώνυμου χωριού, στην τοποθεσία «Καμπάνα» του νομού Ροδόπης. Βρίσκεται μέσα στον οχυρωματικό περίβολο της αρχαίας Μαρώνειας και έχει τρεις οικοδομικές φάσεις. Το θέατρο κτίστηκε στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο. Στην πρώτη ρωμαϊκή φάση οικοδομήθηκε η σκηνή και το προσκήνιο και καλύφθηκαν οι αποχετευτικοί αγωγοί. Στην τελευταία υστερορωμαϊκή φάση, η ορχήστρα μετατράπηκε σε αρένα. Η χωρητικότητά του έφθανε τους 1200 – 1300 θεατές.

Σπηλιά του Κύκλωπα

Η Σπηλιά του Κύκλωπα, κατά την τοπική παράδοση αποτελούσε το λατρευτικό κέντρο των Ελληνικών Θεοτήτων της Θράκης. Σήμερα έχει αποκαλυφθεί ο νεολιθικός οικισμός που είναι από τους σημαντικότερους της Βαλκανικής. Είναι το κατά την τοπική λαϊκή παράδοση γνωστό σπήλαιο του κύκλωπα Πολύφημου που ο Οδυσσέας τον τύφλωσε με ένα παλούκι, αφού πρώτα τον μέθυσε με μαρώνειο οίνο.

Το σπήλαιο βρίσκεται στην παραλία της Μάκρης με ίχνη χρήσης από τη Νεολιθική Περίοδο χρονολογίας περ. 4.500 π.Χ., εντός του βράχου. Ο χώρος του αποτελείται από τρεις θαλάμους με λαξευμένες κόγχες και σκαλοπάτια. Επίσης το εσωτερικό του περιλαμβάνει πήλινες κατασκευές, αγαλματίδια και ειδώλια ζώων. Στο σπήλαιο το οποίο έχει δύο χώρους, διακρίνονται σκαλοπάτια, δεξαμενές και παρατηρητήριο.

Μαρμαρίτσα – Σύναξη

Στα 4,4 χλμ από Μαρώνεια προς τα νότια ενδιαφέρουσα διαδρομή σε χωματόδρομο οδηγεί προς Μαρμαρίτσα – Σύναξη. Στα 200 μ. του χωματόδρομου πινακίδα οδηγεί σε ένα χώρο, όπου έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια ολόκληρου κτιριακού συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα Ιερό (4ος αι. π.Χ.) και άλλα κτίσματα γύρω του. Στο Ιερό αυτό βρέθηκε πήλινο προσωπείο του Διονύσου, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Η παραλία της Μαρμαρίτσας

Διασχίζοντας ένα χωματόδρομο μετά το χωριό της Μαρώνειας και αφού περάσετε μέσα από μεγάλες εκτάσεις με ελιές θα φτάσετε στην παραλία της Μαρμαρίτσας. Εδώ το πάντρεμα των απότομων ψηλών βράχων και της θάλασσας σας προσφέρει ένα ιδανικό βυθό για καταδύσεις. Είναι μικρή σε μήκος με μικρά βότσαλα και καθόλου οργανωμένη και αρκετά απομονωμένη. Για εσάς όμως που αγαπάτε τις καταδύσεις και το ψαροντούφεκο , ο βυθός της δεν θα σας απογοητεύσει.

Είναι μέρος του ρήγματος Μαρώνειας –Μάκρης, ενώ τα ρηγματωμένα μάρμαρα της παραλίας περιέχουν σιδηρομετάλλευμα. Το ρήγμα έχει διεύθυνση 110-120° και κλίση 60-70° ΝΔ, ορατό ύψος 5μ.  ενώ το υπόλοιπο είναι βυθισμένο μέσα στη θάλασσα.

Άγιος Χαράλαμπος

Επίνειο της Μαρώνειας με λίγους κατοίκους και αρκετή τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, είναι ο Αγιος Χαράλαμπος.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του οικισμού και στον Πλατανίτη.

Ανάμεσά τους ο υγρότοπος της Ισμαρίδας και η Αρχαία Εργάνη.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες του Ιμέρου, της Αλκυόνας, του Πλατανίτη και του Αγίου Χαραλάμπους.

Στους Προσκυνητές και στον Ίμερο κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου αναβιώνει το έθιμο της Μπάμπως – γυναικοκρατία. Εμπορικό κέντρο της περιοχής με μεγάλη και γραφική αγορά είναι η κωμόπολη Σάπες στο δρόμο Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης.