Αλόννησος – Ο καταπράσινος παράδεισος των Σποράδων

Η Αλόννησος είναι πανέμορφο νησί των Σποράδων και ένας από τους καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα για χαλάρωση και ξεκούραστες διακοπές! Αποτελεί έναν παράδεισο πρασίνου με πανέμορφες παραλίες και κολπίσκους με πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα!

Το Πατητήρι

Νικολέτα Βαλτά - Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Πατητήρι Αλόνησσος

Το γραφικό Πατητήρι είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού. Οφείλει το όνομά του στα πατητήρια του κρασιού, όταν η βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία.

Νικολέτα Βαλτά - Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Πατητήρι Αλόνησσος

Το Πατητήρι διαθέτει πολυάριθμες καφετέριες και ταβέρνες όπου μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις την ατμόσφαιρα του λιμανιού με τις ψαρόβαρκες και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Στο Πατητήρι Αλοννήσου ο μεγάλος τυχερός των 9.2εκ. του τζόκερ! | Έθνος

Η Αλόννησος και οι Πανέμορφες Ακτές της

Οι παραλίες της Αλοννήσου συνδυάζουν κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση. Αρκετές από αυτές είναι οργανωμένες, με ομπρέλες ή και ξαπλώστρες. Υπάρχουν, όμως, και απομονωμένες ακτές, στις οποίες φτάνεις από μονοπάτια και μικρά δρομάκια ή με βαρκάκι και ιστιοπλοϊκό.

Κοκκινόκαστρο

Είναι μία εντυπωσιακή παραλία με τιρκουάζ νερά, κόκκινη άμμο και πεύκα. Επίσης, διαθέτει ξαπλώστρες και καντίνα.

Κοκκινόκαστρο: Η παραλία των 5 χρωμάτων

Λεφτός Γιαλός

Πρόκειται για μία παραλία εξωτικής ομορφιάς με λευκά βότσαλα και γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά που θυμίζουν πισίνα. Είναι οργανωμένη και διαθέτει ταβέρνες.

Αλόννησος - Λεφτός Γιαλός | Hellas Beach

Τζώρτζη Γιαλός

Τα τιρκουάζ νερά και η πυκνή βλάστηση συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό της παραλίας. Επιπλέον, σε αυτήν θα βρεις ομπρέλες, ξαπλώστρες και ένα ταβερνάκι.

Alonissos Tzortzi Gialos beach - Alonissos Beaches | Greeka.com

Χρυσή Μηλιά

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Αλοννήσου με χρυσή ψιλή άμμο και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, ενώ περιβάλλεται από πεύκα. Η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη.

Χρυσή Μηλιά Αλόννησος. | AlonnisosTV.com-Alonnisos TV -Alonnisos News

Μεγάλος Μουρτιάς

Πρόκειται για μία υπέροχη παραλία με ψιλό βότσαλο και καταγάλανα νερά.

Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και είναι εύκολα προσβάσιμη.

Alonissos Megalos Mourtias beach - Alonissos Beaches | Greeka.com

Γλυφά

Είναι μία μεγάλη οργανωμένη παραλία, γεμάτη με λευκά βότσαλα. Βρίσκεται κοντά στο λιμανάκι της Στενηβάλας, όπου μπορείς να πας για φαγητό μετά τις βουτιές.

Άγιος Πέτρος

Πρόκειται για έναν πανέμορφο κόλπο με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, άμμο και πυκνή βλάστηση.

Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτόν είναι σχετικά δύσκολη. Πρώτα θα περάσεις έναν χωματόδρομο και μετά θα διασχίσεις ένα μονοπάτι.

The beachof Agios Petros on the island of Alonissos in Greece, information  and pictures.

Άγιος Δημήτριος

Ίσως είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Αλοννήσου χάρη στη μοναδική εξωτική ομορφιά της. Προσφέρει μαγευτικά γαλαζοπράσινα νερά και έχει ψιλό βότσαλο. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, έχει αρκετό ελεύθερο χώρο.

Γυάλια

Πρόκειται για μία μικρή και απόμερη παραλία με βότσαλο. Η πρόσβαση γίνεται από βατό χωματόδρομο.

Ρουσούμ Γιαλός

Είναι ένας μικρός όρμος με λευκά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει διάφορες επιλογές για φαγητό.

beach Rousoum Gialos in Alonissos | Favorite places, Alonissos, Outdoor

Βότση

Είναι η παραλία του παραθαλάσσιου χωριού Βότση. Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με καταγάλανα νερά, βοτσαλάκι, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Όταν τελειώσεις το μπάνιο σου, απόλαυσε φαγητό σε μία από τις ταβέρνες του οικισμού.

beach-votsi-in-alonissos-at-day-light

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλοννήσου

Το Μουσείο βρίσκεται στα αριστερή πλευρά του λιμανιού Πατητήρι. Κατασκευάστηκε το 2000 από τον Κωνσταντίνο και την Αγγέλα Μαυρίκη και άρχισε να λειτουργεί το 2001. Στεγάζεται σε ένα τετραώροφο παραθαλάσσιο πέτρινο κτήριο και αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο που υπάρχει σε ελληνικό νησί.

Στον πρώτο όροφο θα θαυμάσεις πειρατικά εκθέματα,  αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στα πειρατικά πλοία και τα πολεμικά καράβια του 16ου και 18ου αιώνα. Πιο αναλυτικά, στα εκθέματα περιλαμβάνονται παλιά βιβλία, χάρτες και όπλα κουρσάρων και πειρατών. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα με τμήμα αφιερωμένο στην πειρατεία.

Παράλληλα, στον ίδιο όροφο, εντοπίζονται αρχαιοελληνικά κειμήλια, καθώς και αντικείμενα, νομίσματα και βιβλία της αντίστασης και της επανάστασης του 1821.

Στο ισόγειο του Μουσείου υπάρχουν φωτογραφίες, φωτογραφικές μηχανές και φιλμ.

Στον υπόγειο χώρο τοποθετείται το Λαογραφικό μουσείο.  Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό κειμηλίων και παλαιών παραδοσιακών αντικειμένων καθημερινής χρήσης της Αλοννήσου, όπως το ξυράφι του κουρέα, η παλιά πρέσα του ελαιοτριβείου, ο εξοπλισμός για την παραγωγή κρασιού, εργαλεία αρτοποιών και παραδοσιακές φορεσιές.

Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου

Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του την 1η  Αυγούστου 2020 και είναι το πρώτο υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδας.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας ανοίγει στην Αλόννησο (video)

Αν το επισκεφθείς, θα έχεις τη δυνατότητα να θαυμάσεις στον βυθό της θάλασσας τα εκθέματα από το περίφημο ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ.

Αυτό το ναυάγιο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας. Το ανακάλυψε το 1985 ένας ψαράς από την Αλόννησο, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων. Πρόκειται για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι βυθίστηκε εκεί περίπου το 425 π.Χ. εξαιτίας έντονης κακοκαιρίας. Φαίνεται πως μετέφερε χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο) και τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής), δύο περιοχές δημοφιλείς στην αρχαιότητα για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 21 και 28 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων.

Η πρόσβαση στον υπέροχο, θαυμαστό και μυστηριώδη κόσμο του βυθού δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου. Κάθε επισκέπτης μπορεί να καταδυθεί εικονικά στον βυθό και να περιηγηθεί στο ναυάγιο σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Φυσικά, θα συνοδεύεται από τους επαγγελματίες δύτες του Μουσείου.

Στην Αλόννησο το πρώτο υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων

Το Πάρκο ιδρύθηκε στις 16 Μαΐου 1992. Είναι το πρώτο φυσικό θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

my magazine: Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο « Αλοννήσου Βορείων Σποράδων ».

Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) και 22 βραχονησίδες.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ – Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου
ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ – Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Περιλαμβάνει χερσαίους και θαλάσσιους βιότοπους με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων. Στη θαλάσσια περιοχή του Πάρκου υπάρχουν φώκιες, δελφίνια και μερικά είδη φαλαινών. Τα πιο συνηθισμένα είδη δελφινιών είναι το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba) και το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus). Ακόμη, συναντώνται η φάλαινα φυσητήρας (Physeter macrocephalus), ο ζιφιός (Ziphius cavirostris) και οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα – Καρέτα (Caretta-Caretta).

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου | Blog | Ενοικιαζόμενες βίλες Μούσες  στην Αλόννησο

Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Γύρω από το Πάρκο υπάρχουν ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο, όπως ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες.

Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου - Βικιπαίδεια

Δραστηριότητες στην Αλόννησο

Αν είσαι αθλητικός τύπος και αναζητάς την περιπέτεια στο εντυπωσιακό φυσικό τοπίο της Αλοννήσου, μπορείς να κάνεις:

  • Πεζοπορία στο Φαράγγι του Καστανορέματος
  • Ποδηλασία
  • Καγιάκ
  • Καταδύσεις
  • Ιστιοπλοΐα

Τοπικές Γεύσεις Αλοννήσου

Στην παραδεισένια Αλόννησο: Όλα όσα αξίζει να κάνεις, να δεις και να  δοκιμάσεις | LiFO

Η τοπική κουζίνα στην Αλόννησο είναι εξαιρετική, καθώς βασίζεται σε αγνά υλικά, παραδοσιακές συνταγές και στο φρέσκο ψάρι. Επισκέψου τις ψαροταβέρνες του νησιού για μεζεδάκια, ψητά ψάρια, μακαρονάδα με θαλασσινά και άλλες λαχταριστές συνταγές της Αλοννήσου. Κατά τις διακοπές σου στο νησί, δοκίμασε:

  • Τόνο Αλοννήσου
  • Αστακομακαρονάδα
  • Φρέσκο ψάρι
  • Ελαιόλαδο Αλοννήσου
  • Κρεατόπιτα
  • Τυρόπιτα
  • Ντόπιο κατσικάκι
  • Χαμαλιά – Παραδοσιακό αμυγδαλωτό γλυκό
  • Φουσκάκια – Λουκουμάδες