Αίγιο – Μπαλκόνι με θέα τον Κορινθιακό

Γραφικά παραθαλάσσια χωριά, υπήνεμα λιμανάκια, λαχταριστές παραλίες απλώνονται σε όλο το μήκος της Αχαϊκής ακτής. Δάση ολόκληρα από πορτοκαλιές, λεμονόδεντρα και καταπράσινοι κήποι σμίγουν με το γαλάζιο της θάλασσας.

Το Αίγιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη – μετά την Πάτρα – της Αχαΐας και σημερινή πρωτεύουσα του Καλλικρατικού Δήμου Αιγιαλείας που απλώνεται σε μια αρκετά εκτεταμένη ζώνη, τόσο στα παράλια, όσο και στα ορεινά του νομού.

Το Αίγιο, κατά τον Στράβωνα, πήρε την ονομασία του από την ιερή αίγα, που έθρεψε τον Δία στη βρεφική του ηλικία, όταν φυλαγόταν για να προστατευθεί από την παιδοφάγο μανία του πατέρα του Κρόνου. Μια άλλη άποψη είναι πως παράγεται από το ομηρικό ρήμα «ἀΐσσω», που σημαίνει κινούμαι ορμητικά, επειδή η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ορμητικά κινούμενη θάλασσα ή γιατί το έδαφός της είναι σεισμογενές. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Μιστριώτη, το Αίγιον που παράγεται από το «ἀΐσσω» (συνηρ. «ᾄσσω»), σημαίνει πόλις τῶν κυμάτων, λόγω του Κορινθιακού κόλπου που βρέχει με ορμή τα ακρογιάλια του.

Στις 26-30 Ιανουαρίου του 1821, πριν το ξέσπασμα της επανάστασης, έγινε στο Αίγιο η πρώτη επίσημη σύσκεψη των κληρικών και των προεστών του Μοριά για την επανάσταση, η περιβόητη Συνέλευση της Βοστίτσας. Η σύσκεψη αυτή, με είδος προέδρου τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και εισηγητή τον Παπαφλέσσα, προβλημάτισε τους ταγούς του έθνους μπροστά στο τρομερό ερώτημα του ξεσηκωμού. Η ημέρα αυτή, με Προεδρικό Διάταγμα του 2017 που  υπογράφει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθιερώνεται ως τοπική εθνική γιορτή και επίσημη αργία.

Βόλτα στην «Τεμπελοράχη»

Η «Τεμπελόραχη» όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τον πλακόστρωτο δρόμο – την οδό Μιχαλοπούλου-, συνδέει την κάτω (παραλία) με την άνω πόλη που βρίσκεται και το ιστορικό κέντρο. Και οι Σκάλες του Φιλοποίμενος, γνωστές και ως «σκαλάκια», ενώνουν κι αυτές την κάτω με την άνω πόλη.

Αφήστε το αυτοκίνητό σας στον παραλιακό δρόμο του Αιγίου (κάπου κοντά στο πλάτανο) και ανηφορίστε τον πλακόστρωτο δρόμο για να βγείτε στο κέντρο της πόλης. Στην πορεία σας θα δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε κτίριο του Τσίλερ.

Απέναντι από το μουσείο ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Ανδρέα, επίσης έργο του Τσίλερ, το 1888.

Στην οδό Δεσποτόπουλων αξίζει να αναζητήσετε το αρχοντικό του Αναστασίου Λόντου που λειτουργεί σαν Λαογραφικό Μουσείο καθώς φιλοξενεί από το 1994, τη συλλογή της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας.

Λίγο ψηλότερα δεσπόζει ο επιβλητικός Μητροπολιτικός ναός, έργο και αυτό του Ερνέστου Τσίλερ.

Ψηλά Αλώνια

Στα δροσερά Ψηλά Αλώνια, σταματήστε για ένα καφέ. Στο σημείο με την καλύτερη θέα στον Κορινθιακό κόλπο, θα συναντήσετε το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τον «Πύργο».

Πρόκειται για ένα σήμα κατατεθέν της πόλης του Αιγίου που γύρω στις αρχές του αιώνα λειτουργούσε ως μετεωρολογικός σταθμός. Τα ψηλά Αλώνια είναι ο αγαπημένος προορισμός της νεολαίας του Αιγίου και όλοι εδώ θα δώσουν το ραντεβού τους.

Παναγία Τρυπητή

Η επιβλητική εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο. Είναι ο Πολιούχος ναός της πόλης και δεσπόζει πάνω από το εμπορικό λιμάνι, κτισμένος στο βαθούλωμα ενός βράχου.

Σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρέθηκε από κάποιο ναυαγό το 1650 η εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Με την πάροδο του χρόνου ο ναός κυρίως λόγω της εικόνας της Παναγίας που θεωρείται θαυματουργή, προσέλκυσε πλήθος προσκυνητών. Στην είσοδο του ναού υπάρχει μια μικρή πηγή, το «αγίασμα», που έχει ενσωματωθεί σε μαρμάρινη κρήνη με σταυροειδές σχήμα.

Το Μουσείο σταφίδας

Η οικονομική και πολιτική ζωή του Αιγίου ήταν άρρηκτα δεμένη με την παραγωγή σταφίδας από τους αμπελώνες της Αχαΐας.

Για να ενημερωθείτε για την ιστορία της σταφίδας αξίζει να επισκεφθείτε το ιδιωτικό μουσείο που στεγάζεται στο κτήριο Κουνιώτη, στην έξοδο της πόλης προς Πάτρα. Ο χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 26910 74473-83.

Θέατρο Αιγείρας

Κοντά στο χωριό Αιγές, της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας, βρίσκεται η ακρόπολη της μυκηναϊκής πόλης, που λεγόταν Υπηρεσία ή Υπερησίη. Οι κάτοικοί της έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Εκεί κοντά βρίσκονται τα ερείπια της κλασικής – ελληνιστικής – ρωμαϊκής Αιγείρας, όπου το Θέατρο είναι από τα σπουδαιότερα μνημεία, ένα σπάνιο δείγμα στον ελληνικό χώρο, λαξεμένου – στην ουσία – αρχαίου θεάτρου πάνω σε κροκαλοπαγή βράχο. Η χωρητικότητά του έφθανε τους 3000 θεατές και η θέση του πρόσφερε ανεπανάληπτη θέα στη θάλασσα. Το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας έφεραν στο φως στις αρχές του 20ου αιώνα οι Αυστριακοί αρχαιολόγοι. Πρωτοκατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ και ανακατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Μονή Ταξιαρχών

Σπουδαία είναι Μονή Ταξιαρχών κοντά στα Μελίσσια Αιγίου, στους πρόποδες του όρους Κλωκός (υψόμετρο 1780 μ.), 15 χιλιόμετρα από το Αίγιο. Ιδρυτής της Μονής είναι ο Όσιος Λεόντιος που ασκήτευσε σε απόκρημνο βράχο του Κλωκού. Η σκήτη βρίσκεται στο αρχικό μοναστήρι, το «Παλαιομονάστηρο», όπου έχουν διασωθεί ελάχιστες φθαρμένες τοιχογραφίες του 16ου αι.

Διακοφτό – Καλάβρυτα με τον οδοντωτό

Δυτικά του Αιγίου, στις εκβολές του Βουραϊκού ποταμού απλώνεται η χαρούμενη πολίχνη του Διακοφτού με τις υπέροχες παραλίες της, σημείο αναφοράς για όσους επιχειρούν τη σύντομη, αλλά εντυπωσιακή διάσχιση του φαραγγιού με το τραινάκι του Οδοντωτού. Σκαρφαλώνοντας στα προβούνια του Χελμού που μοιάζουν να κρέμονται πάνω από τα ακρογιάλια του Διακοφτού, χιλιόμετρο το χιλιόμετρο το τοπίο αλλάζει σε απόκρημνα βράχια, στενά περάσματα, αφρισμένα νερά του Βουραϊκού ποταμού και αγέρωχα ελάτια που σας συντροφεύουν ως την είσοδο των Καλαβρύτων.

Σελιανίτικα – Λογγός

Η διαδρομή αυτή ξεκινά δυτικά από το λιμάνι του Αιγίου με κατεύθυνση προς τα παραλιακά χωριά. Αν την ακολουθήσετε θα διασχίσετε καταπράσινα περιβόλια με πορτοκαλιές λεμονιές, θαλερά πλατανοδάση και θα καταλήξετε στα όμορφα ψαροχώρια Σελιανίτικα, Λογγός που διαθέτουν καθαρές βοτσαλωτές ακρογιαλιές και ποιοτική υποδομή για διαμονή και φαγητό.

Ο γραφικός κόλπος με τα γαλαζοπράσινα νερά, ενώνει τα δύο όμορφα ψαροχώρια, καταφέρνοντας να τα αναδείξει σε δημοφιλής προορισμούς χωρίς όμως να χάσουν καθόλου το παραδοσιακό στοιχείο τους.

Παραλία Λαμπίρι

Είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσει κανείς μπαίνοντας στην Αιγιαλεία από την Πάτρα. Ένας φυσικός κόλπος, με το «χάδι» των πεύκων να φτάνει ως τη θάλασσα. Είναι μικρή και τα νερά της βαθαίνουν σταδιακά.

Παραλία Εγκάλη

Η πεντακάθαρη παραλία του Διακοπτού έχει υπέροχα νερά, είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο και έχει δέντρα που φτάνουν ως τη θάλασσα. Δεν την αγγίζουν οι άνεμοι του κορινθιακού, ενώ μοιάζει με κρυμμένο μυστικό, αφού για να την ανακαλύψετε θα προσπεράσετε τις διπλανές δύο παραλίες. Αυτή στο λιμάνι του Διακοπτού και αυτή από το λιμάνι προς το ποτάμι. Θα τη βρείτε στο τέλος του παραλιακού δρόμου, από το λιμάνι προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη δεύτερη παραλία. Στο νότιο άκρο της θα επιδοθείτε σε θαλάσσια sports.

Παραλία Αλυκής

Μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο του Αιγίου θα βρείτε την παραλία της Αλυκής. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία που βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο υδροβιότοπο και είναι κάτοχος Γαλάζιας Σημαίας. Είναι πολυσύχναστη, αλλά χωρίς φασαρία, συνήθως απάνεμη, με παραλιακές ταβέρνες.

Παραλία Άκολης

Άκολη ή Άβυθος κατά τους ντόπιους, είναι η παραλία του οικισμού Ροδοδάφνης και μια από τις πιο γνωστές της Αιγιαλείας. Είναι μεγάλης έκτασης, βοτσαλωτή παραλία και όπως μαρτυρά και το όνομά της, το βάθος της είναι αμέτρητο. Γι’ αυτό και οι μάσκες εδώ είναι το πιο απαραίτητο αξεσουάρ. Στο τέρμα της πεζοδρομημένης ανατολικής πλευράς της θα βρείτε εγκαταστάσεις beach volley και kite surf. Διαθέτει επίσης εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και ένα πλήθος ενοικιαζόμενων δωματίων.

Παραλία Πούντας

Η παραλία του χωριού Τράπεζας είναι ίσως η πιο γοητευτική και περισσότερο δημοφιλής της Αχαϊκής ακτογραμμής. Κρύα με βαθιά νερά συγκαταλέγεται στις καλύτερες της Βόρειας Πελοποννήσου. Είναι μεγάλη και εύκολα προσβάσιμη με μικρό βότσαλο και Γαλάζια σημαία.

Έχει ωστόσο δύο προσωπικότητες. Με το ένα τμήμα της να είναι οργανωμένο με ξαπλώστρες, ντους, υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, εστιατόρια, καφετέριες και beach bars. Kατάλληλη για οικογένειες και μεγάλες παρέες. Ενώ το άλλο κομμάτι της «θέλει την ησυχία του».

Παραλία Αιγείρας

Η παραλία που προτιμούν αρκετοί επώνυμοι. Απόδειξή οι πολλές παραθεριστικές κατοικίες διάσημων που υπάρχουν στην περιοχή.

Βρίσκεται δίπλα στον οικισμό και προσφέρει χαλάρωση δίπλα στο κύμα, ψάρεμα στα φυσικά λιμανάκια της, ατελείωτες βουτιές στα καθαρά πράσινα νερά της. Και χαλαρωτικές βόλτες δίπλα στο γραφικό λιμάνι της.

Παραλία Ροδιάς

Η μικρή βοτσαλωτή παραλία έχει πεντακάθαρα, ρηχά νερά και είναι ιδανική για όσους προτιμούν την ησυχία. Το χωριό της Ροδιάς έχει ιδιαίτερα παραδοσιακό χρώμα, χαρακτηριστική πλατεία με το γραφικό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης τους Σωτήρος, ταβέρνες, καφενεία και σήμα κατατεθέν ένα υπεραιωνόβιο πλάτανο στη μέση του δρόμου που οδηγεί στην παραλία.