Πάρος – Το γραφικό και κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων

Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, καθώς έχει έκταση 186 τετραγωνικά  χιλιόμετρα. Βρίσκεται δυτικά της Νάξου και ανατολικά της Αντιπάρου, στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου Πελάγους.  

Συνδέεται με θαλάσσια συγκοινωνία με τον Πειραιά, την Ραφήνα, το Λαύριο, την Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων.  Το θαλάσσιο ταξίδι από τον Πειραιά στην Πάρο, από τον οποίο η τελευταία απέχει 90 ναυτικά μίλια, διαρκεί 4,5 ώρες με τα συμβατικά πλοία και 2,5 – 3 ώρες με τα ταχύπλοα. Επίσης, στο νησί μπορείς να φτάσεις και με αεροπλάνο από την Αθήνα.

Πάρος: Ένα νησί που έχει κάτι για τον καθέναν | LiFO

Η Πάρος έχει εύκρατο, νησιωτικό κλίμα. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με λίγες βροχές, ενώ το καλοκαίρι συχνοί είναι οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, τα μελτέμια. Το υπέδαφος του νησιού αποτελείται κυρίως από μάρμαρα. Το μάρμαρο της Πάρου ήταν περιζήτητο στην αρχαιότητα, αφού το υλικό αυτό είχε την ικανότητα να αιχμαλωτίζει το φως μέσα στο λευκό του χρώμα. Διάσημοι γλύπτες του έδωσαν μορφή και, έτσι, αποτέλεσε κύρια πηγή πλούτου για το νησί.

Σήμερα, η Πάρος είναι ένας δημοφιλής τόπος διακοπών και έχει αναπτυχθεί τουριστικά,  προσφέροντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στον σύγχρονο ταξιδιώτη!

Τι να κάνετε στην Πάρο - Ξενοδοχείο Holiday Sun στην Πούντα, Πάρος, Ελλάδα

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά. Δεύτερη σε μέγεθος μετά την Παροικιά είναι η Νάουσα, το κοσμικό ψαροχώρι και ένα από τα πιο όμορφα λιμανάκια στο Αιγαίο. Επίσης, στην Πάρο θα εντυπωσιαστείς από τα ολοζώντανα γραφικά χωριά! Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι οι Λεύκες, η Μάρπησσα, το Πίσω Λιβάδι, τα Μάρμαρα, ο Πρόδρομος, ο Κώστος, ο Δρυός, η Αγκαιριά και η Αλυκή.

Πάρος | www.18-24.gr

Η Παροικιά: Η Χώρα της Πάρου

Πολλοί θεωρούν ότι η Παροικιά, η οποία αποτελεί την Χώρα της Πάρου και το κεντρικό της λιμάνι, είναι λιγότερη όμορφη από τη Νάουσα. Μάλλον το λένε αυτό, επειδή δεν την γνωρίζουν καλά.

Paros Parikia - Paros Villages | Greeka.com

Το εμπορικό λιμάνι της Πάρου με τον λευκό ανεμόμυλο κοντά στην προβλήτα των καραβιών αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για βόλτα. Περπατώντας στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της Παροικιάς, θα βρεις μικρά μπαράκια, καφέ,  εστιατόρια για όλες τις τσέπες, ζαχαροπλαστεία, παγωτατζίδικα, μαγαζιά με τουριστικά δώρα, ρούχα, σανδάλια, μαγιό, τσάντες, κοσμήματα και άλλα διάφορα αντικείμενα. Επίσης, στο λιμάνι υπάρχουν τράπεζες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Paros Parikia Greece - Παροικια - Ματια απο το μυλο | Mapio.net

Σε συμβουλεύω να επισκεφθείς τη Χώρα του νησιού αργά το απόγευμα, ώστε να απολαύσεις το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, χαζεύοντας τον ήλιο που δύει ανάμεσα στους δύο θαλάσσιους βράχους που ονομάζονται «Πόρτες». Ακόμη, σε ενημερώνω ότι, τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κεντρικός δρόμος μπροστά από το λιμάνι κλείνει τα βράδια για τα αυτοκίνητα, οπότε οι πεζοί μπορούν να απολαύσουν περισσότερο τη βόλτα τους.

Νότιο Αιγαίο - Πάρος - Παροικιά Ηλιοβασίλεμα στην Παροικιά… | Flickr
Ξενοδοχείο Μαρίνος στην Παροικιά Πάρου - Τοποθεσία

Η Νάουσα

Η Νάουσα διατηρεί την ομορφιά της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Τα γραφικότατα σοκάκια , το ενετικό κάστρο, η μαρίνα με τα μεγάλα και τα μικρά σκάφη δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Νάουσα Πάρου, αξιοθέατα, χάρτης πρόσβασης, φωτογραφίες, παραλίες, λιμάνι

Η πόλη είναι χτισμένη στον δεύτερο μεγαλύτερο κόλπο της Πάρου. Εδώ, η διασκέδαση κρατάει έως τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού υπάρχουν κάθε είδους μαγαζιά. Διατίθενται ξενοδοχεία, camping, ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλα με εκπληκτική θέα, τουριστικά γραφεία, διάφορα καταστήματα αλλά και μπαράκια, καφενεία, ουζερί, ταβέρνες, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία!

Θαλασσινές εικόνες στη Νάουσα της Πάρου – Newsbeast
Νάουσα - Ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην Πάρο

Ωστόσο, η Νάουσα είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Πάρου και το λιμάνι της φιλοξενεί όλα τα ψαροκάικα του χωριού, ενώ στη μαρίνα θα δεις κάθε είδους τουριστικά σκάφη.

Paros Naoussa - Paros Villages | Greeka.com

Στη Νάουσα βρίσκεται, επίσης, και το μικρό κάστρο «Καστέλι», έργο των Ενετών, μεγάλο μέρος του οποίου διασώζεται μέχρι και σήμερα. Λίγο παραδίπλα, πάνω στο κύμα βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των ψαράδων, μιας και η Νάουσα διέθετε και διαθέτει μέχρι και σήμερα σημαντικό αριθμό αλιευτικών σκαφών.

Πάνω στο λιμάνι της Νάουσας θα βρεις ταβέρνες, μπαράκια, καφετέριες και εστιατόρια. Στην πλατεία της με τους πανύψηλους ευκάλυπτους, θα δεις, όπως και στο λιμάνι, κάθε είδους μαγαζιά, καθώς και μία παιδική χαρά και τον Ιερό Ναό της Παναγίας Παντάνασσας. Στο ύψωμα του χωριού βρίσκεται ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο οποίος είναι ορατός από όλες τις πλευρές της πόλης.

Το καλοκαίρι διοργανώνονται στη Νάουσα πολλές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και η γιορτή του ψαριού. Επίσης, στις 23 Αυγούστου, στα Εννιάμερα της Παναγίας, γίνεται πανηγύρι.

Παρος Ναουσα - Τοποθεσια Ξενοδοχειου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου χτίστηκε το 1960 στην Παροικιά και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας  λόγω των σπουδαίων εκθεμάτων του.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου - GTP

Περιλαμβάνει ευρήματα από τη νεολιθική εποχή έως τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, τα οποία έφεραν στο φως ανασκαφές σε Πάρο και Αντίπαρο. Ανάμεσά τους βρίσκονται η Νίκη της Πάρου, κυκλαδικά ειδώλια και ψηφιδωτά, η αρχαϊκή μαρμάρινη Γοργώ, η οποία, σύμφωνα με το μύθο, είναι τέρας και προκαλεί τρόμο σε όποιον την αντικρίζει, κούροι, ο ποιητής Αρχίλοχος, αμφορείς παριανού εργαστηρίου, θεότητες και άλλα πολλά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Παροικίας - Paros Pages Travel Guide

Επιπλέον, εκθέτει ευρήματα από εργαστήρια κεραμικής και μαρμαρογλυπτικής. Στον υπαίθριο χώρο του υπάρχουν αγάλματα της κλασικής και ρωμαϊκής εποχής, καθώς και ψηφιδωτά που βρέθηκαν στο Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, ο οποίος βρίσκεται στην Παροικία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Παροικίας - Paros Pages Travel Guide

Μερικεσ από τισ πιο αγαπημενεσ παραλιεσ τησ παρου

Λιβάδια

Πρόκειται για μία δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στη βόρεια πλευρά της Παροικιάς. Είναι αμμώδης με πεντακάθαρα νερά και οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τόσο στην ακτή όσο και πάνω από αυτήν υπάρχουν ταβερνάκια και μπαράκια. Επιπλέον, εδώ θα βρες πλήθος τουριστικών καταλυμάτων.

Paros Livadia beach - Paros Beaches | Greeka.com
Παραλία Λιβάδια (Παροικιά, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor
Παραλία Λιβάδια (Παροικιά, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor
Παραλίες Πάρος.Παραλία Λειβάδια.Παραλία Πούντα.Παραλίες Παροικιά.Πάρος

Κριός

Η παραλία του Κριού απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Παροικιάς. Είναι αμμώδης με πεντακάθαρη θάλασσα. Θα φτάσεις σε αυτήν με το αυτοκίνητό σου/τη μηχανή σου ή με καραβάκι από το λιμάνι της Παροικιάς.

Paros Krios beach - Paros Beaches | Greeka.com

Μαρτσέλο

Η παραλία του Μαρτσέλου αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Κριού και απέχει 2,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Παροικιάς. Είναι αμμώδης και οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar. Eπίσης,  εδώ θα βρεις γήπεδο beach volley. Μπορείς να φτάσεις σε αυτήν είτε με δικό σου μεταφορικό μέσο είτε με καραβάκι από το λιμάνι της Παροικιάς.

Παραλία Μαρτσέλο (Παροικιά, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor
Martselo Beach Paros (Marcello beach Paros) | Location | Video | Photos

Κολυμπήθρες 

Ίσως είναι η διασημότερη παραλία της Πάρου, στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Νάουσας. Είναι όμορφη και αμμώδης με μεγάλα βράχια. Εντύπωση προκαλούν οι βράχοι, οι οποίοι έχουν πάρει διάφορες αφηρημένες και περίεργες μορφές χάρη στον ήλιο, τον αέρα και την αλμύρα της θάλασσας. Οι βράχοι -γλυπτά, λοιπόν, δημιουργούν φυσικές κοιλότητες που γεμίζουν με θαλασσινό νερό και μοιάζουν με κολυμπήθρες. Εξού και το όνομα της παραλίας!

Παραλία Κολυμπήθρες - Paros Pages Travel Guide

Στην παραλία θα βρεις καφέ, εστιατόρια και beach bar. Ακόμη, θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις wind surfing, θαλάσσιο σκι και άλλες δραστηριότητες νερού. Θα φτάσεις σε αυτήν είτε με δικό σου όχημα είτε με καραβάκι από τη Νάουσα.

Πάρος - Κολυμπήθρες | Hellas Beach
Παραλία Κολυμπήθρες (Πάρος, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor
Παραλία Κολυμπήθρες (Πάρος, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Λάγγερη

Η παραλία της Λάγγερης απέχει περίπου 1,5 χλμ. περίπου από τη Νάουσα. Προστατεύεται από τους βοριάδες και είναι υπέροχη με ψιλή άμμο και αμμόλοφους. Γύρω από τους αμμόλοφους υπάρχουν κέδροι και άλλα φυτά. Αν θέλεις να αποφορτιστείς και να έρθεις πιο κοντά στη φύση, περπάτησε κατά μήκος της ακτής, ανάμεσα στους κέδρους και τους αμμόλοφους. Εδώ θα έρθεις είτε με καραβάκι από την Νάουσα είτε οδικώς, δηλαδή με λεωφορείο μέχρι τον δημόσιο δρόμο ή με δικό σου μεταφορικό μέσο.

Παραλία Λάγγερη στην Νάουσα, Πάρος | Lageri beach in Naoussa, Paros -  Naousa is a village in the Cyclades. It is loc… | Greece pictures, Greece  travel, Greek beauty
ΛΑΓΓΕΡΗ ΠΑΡΟΣ - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παραλία

Μοναστήρι

Βρίσκεται απέναντι από την Νάουσα, είναι πανέμορφη, ρηχή, καταγάλανη και μία από τις δημοφιλείς και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Είναι οργανωμένη και διαθέτει ένα πανέμορφο χώρο με κυλικείο. Επίσης,  έχει ένα θεατράκι, όπου λαμβάνουν χώρα πολλές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις της Πάρου, και ένα χώρο στον οποίο πραγματοποιούνται εικαστικές εκθέσεις.

Paros Monastiri beach - Paros Beaches | Greeka.com
Μοναστήρι - Πάρος, Οι Κυκλάδες
Παραλία Μοναστήρι (Πάρος, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Χρυσή Ακτή

Η μεγάλη παραλία της Χρυσής Ακτής -όνομα και πράγμα-  με την άσπρη άμμο είναι μία από τις ομορφότερες της Πάρου. Η μισή είναι οργανωμένη, ενώ η άλλη μισή «ελεύθερη», ανοργάνωτη.

Παραλία Χρυσή Ακτή (Πάρος, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Στην παραλία πάντα πνέει ένα μικρό ή μεγάλο αεράκι λόγω της θέσης της. Για αυτό, διοργανώνονται εδώ αγώνες windsurfing. Επιπλέον, λειτουργούν σχολές καταδύσεων, θαλάσσιου σκι και windsurfing! Παράλληλα, θα βρεις beach bar, σύγχρονα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Παραλία Χρυσή Ακτή, Πάρος - MyGreekHeart

Μάλιστα, η Χρυσή Ακτή έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού διαθέτει καθαρά νερά και προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.  Είναι ένας πραγματικός παράδεισος! Μπορείς να φτάσεις στην παραλία με δικό σου μεταφορικό μέσο ή με το λεωφορείο.

Παραλία Χρυσή Ακτή (Πάρος, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Μώλος

Πρόκειται για μία απέραντη παραλία με άσπρη άμμο, πεντακάθαρα γαλανά νερά, αρμυρίκια και μια μικρή γραφική μαρίνα. Είναι ουσιαστικά  ένας κόλπος, για τον οποίο “κόβουν’’ τους αέρηδες ο Κέφαλος και ο Αντικέφαλος. Τρία γραφικά ταβερνάκια με ωραιότατους μεζέδες και φρέσκα ψάρια συμπληρώνουν το σκηνικό. Επίσης, στην περιοχή θα βρεις και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Paros Molos beach - Paros Beaches | Greeka.com
Παραλία Μώλος (Πάρος, Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες

7 χιλιόμετρα από την Παροικιά, η Πάρος κρύβει ένα μυστικό! Εκεί είναι η τοποθεσία Πεταλούδες, ένα μοναδικό μνημείο της παριανής φύσης, όπου κυριαρχούν κυπαρίσσια, πλατάνια, δάφνες, αγριελιές και άλλα καρποφόρα δέντρα. Επίσης, υπάρχει και μια πηγή με νερό και φυσικά πολλές πεταλούδες! Θα τις δεις “σκαρφαλωμένες’’ στους κορμούς των δέντρων!

Κοιλάδα Πεταλούδων, Πάρος — Επαρ.Οδ. Παροικιάς-Πούντας, τηλέφωνο 2284  091211, άνοιγμα ώρες

Οι πεταλούδες της Πάρου ξεχωρίζουν από τα εντυπωσιακά χρώματά τους. Είναι καφέ ή μαύρες με κιτρινόλευκες άκρες και κατακόκκινα φτερά!

Πάρος Κοιλάδα με τις Πεταλούδες

Αυτά τα πανέμορφα πλάσματα εμφανίζονται μόνο για δύο μήνες, από τα τέλη Μαΐου έως και τα τέλη Ιουλίου. Εξαφανίζονται τον Αύγουστο και εμφανίζονται ξανά τον Σεπτέμβρη. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι θηλυκές αναζητούν μέρος για να αφήσουν τα αυγά τους. Όταν αφήσουν τα αυγά, πεθαίνουν. Οι κάμπιες “ξεπροβάλλουν’’ από τα αβγά τον Οκτώβριο και γίνονται πεταλούδες τον Μάιο. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο μένουν πάνω στους κορμούς των δέντρων, ώστε να ζευγαρώσουν τον Αύγουστο και να συνεχίσουν τον κύκλο της αναγέννησης.

Για να μπεις στον χώρο της κοιλάδας θα πληρώσεις ένα μικρό αντίτιμο στην είσοδο. Θα πρέπει να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία, προκειμένου να μην αναστατωθούν οι όμορφες κάτοικοι του δάσους και αναγκαστούν να καταναλώσουν ενέργεια, την οποία θα χρειαστούν στη συνέχεια για την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

Γεωγραφικά χαρακτηριστικά και το Περιβαλλοντικό-Πολιτιστικό πάρκο της Πάρου

Τα Προϊόντα και η Κουζίνα της Πάρου

Η Πάρος ανήκει στα εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Παράγει κρασί, λάδι, δημητριακά και φρούτα. Τα τελευταία χρόνια, φημίζεται σε όλο τον κόσμο για τα επώνυμακρασιά της, τα οποία εμφιαλώνονται στα σύγχρονα οινοποιεία του νησιού. Παράλληλα, οι Παριανοίασχολούνται, εκτός από την γεωργία, με την αλιεία και την κτηνοτροφία.

Σήμερα, αν και ο τουρισμός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των κατοίκων  του νησιού, η ελιάκαι το αμπέλι εξακολουθούν να δίνουν τον καρπό τους, το ψάρινα μοσχοβολάει στο παριανό τραπέζι και το ντόπιο τυρίνα είναι μία γαστρονομική εμπειρία!

Πάρος: Οι καλύτερες προτάσεις για φαγητό στο νησί!

Η παραδοσιακή κουζίνα του νησιού είναι απλή, βασισμένη σε φρέσκες πρώτες ύλες. Για αυτό, αν το επισκεφθείς, δοκίμασε τα τοπικά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κουλούρια, ξεροτήγανα.  Επίσης, οι πίτες της Πάρου είναι εξαιρετικές. Τυρόπιτες, μυζηθρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κολόπια -μικρές πίτες γεμισμένες με χόρτα- …όλα νοστιμότατα!

Γαστρονομία - Πάρος: Το ελληνικό πρωινό του νησιού αποκαλύφθηκε | Naxos  Press | Η ολοκληρωμένη ηλεκτρονική εφημερίδα Νάξου, Μικρών Κυκλάδων,  Κυκλάδων

Οι πιο διάσημοι μεζέδες της Πάρου είναι η «γούνα», κολιός που στεγνώνει στον ήλιο και ψήνεται στα κάρβουνα, και το λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα, το οποίο ταιριάζει καταπληκτικά με τη δροσερή σούμα, το τοπικό τσίπουρο. Άλλα υπέροχα τοπικά πιάτα είναι  το «σαλατούρι», σαλάχι σαλάτα, η  ρεβιθάδα, η σαλάτα με αμπελοφάσουλα σκορδαλιά, η ντοματοσαλάτα με ξινομυζήθρα και κάππαρη Πάρου, οι καράβολοι (σαλιγκάρια) φρικασέ και τα καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και βότανα. Όσο για την οινική συνοδεία, θα πιεις κρασί από τους φημισμένους αμπελώνες της Πάρου. Δοκίμασε τις περίφημες ποικιλίες ερυθρή Μανδηλαριά και λευκή Μονεμβασιά, αλλά και τις ποικιλίες Αηδάνι, Μαυροτράγανο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά.

Πάρος: Οι καλύτερες προτάσεις για φαγητό στο νησί!