Λήμνος: Το νησί του Ηφαίστου με τις αλμυρές λίμνες!

Η Λήμνος είναι το καλά κρυμμένο μυστικό του βορείου Αιγαίου για όσους αγαπούν τη φύση και αναζητούν ήρεμες διακοπές, με αριστουργηματικά χωριά φτιαγμένα από πέτρα, αξιοθέατα και αρχαϊκά μυστήρια.

Είναι ένα όμορφο νησί με ιδιαίτερη γεωμορφολογία που οφείλεται στην έκρηξη αρχαίου ηφαιστείου. Τα πολύ παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι αρρώσταιναν και δεν έβρισκαν πουθενά το κατάλληλο φάρμακο, η Λήμνος υποσχόταν γιατρειά και ελπίδα, με μερικούς κόκκους από το θαυματουργό ηφαιστειογενές χώμα του νησιού.

Το νησί, γεμάτο από χρυσαφένιες παραλίες, όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, και βιότοπους, υπέροχα τοπία, αμμόλοφους που θυμίζουν έρημο και βράχους με εντυπωσιακούς σχηματισμούς, είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και για πεζοπορία, ενώ οι αλμυρές λίμνες και οι σπηλιές του προσφέρουν μοναδική εμπειρία στους εξερευνητές του.

Όμως, η Λήμνος με την ξεχωριστή φύση και τη χαλαρή ατμόσφαιρα, δεν προσφέρεται μόνο για χαλαρές διακοπές, αλλά και για έντονη νυχτερινή ζωή και “γερά” ξενύχτια μέχρι το πρωί, καθώς σε όλο το νησί υπάρχουν πολυάριθμα ταβερνάκια, ωραία beach bars και καφετέριες . Φυσικά, τα περισσότερα μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια βρ΄σικονται στην πρωτεύουσα, τη Μύρινα.

Τα χωριά της Λήμνου είναι αυθεντικά πέτρινα αριστουργήματα. Σε όποιον οικισμό και αν σταθείτε, από την Μύρινα ως το Κοντοπούλι, του Ρωμανού, τον Κοντιά, τον Κατάλακο, παντού θα αναγνωρίσετε το περίτεχνο δούλεμα της πέτρας, το εκπληκτικής τεχνικής γώνιασμα, τα απίστευτα λιθανάγλυφα και φυσικά τις «μάντρες». Η Μάντρα της Λήμνου δεν είναι απλά μια κατασκευή ενός στάβλου, μιας στάνης ή ενός μαντριού για τα ζώα. Είναι ένας ολοκληρωμένος χώρος λειτουργίας και συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Μύρινα στο κάστρο των σκιών και των ελαφιών

Η πρωτεύουσα της Λήμνου, η Μύρινα είναι μια από τις ομορφότερες νησιωτικές πολιτείες και από τις πιο ιστορικές, καθώς διατηρείται αναλλοίωτη με το πέρασμα των αιώνων. Η βόλτα στα γραφικά δρομάκια της, δίπλα στο λιμάνι και τη θάλασσα ή στα στενά του Κάστρου δεν συγκρίνεται με τίποτα, ενώ ο επισκέπτης χαζεύοντας το περιβάλλον, μεταφέρεται στη Μύρινα άλλων εποχών.

Σύμφωνα με τις μελέτες των αρχαιολόγων, η πόλη της Μύρινας κατοικήθηκε πριν από την εποχή του χαλκού, ενώ οφείλει το σημερινό όνομά της στη μυθική Μύρινα, κόρη του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα, που αργότερα έγινε σύζυγος του πρώτου βασιλιά της Λήμνου, Θόαντα. Έως τα κατοπινά της Τουρκοκρατίας χρόνια, η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, λόγω του επιβλητικού κάστρου που την περιβάλλει, ένα όνομα που διατηρείται από τους ντόπιους και στις μέρες μας.

Η ίδια η γεωγραφία της Μύρινας, «χωρίζει» τη μικρή πολιτεία σε δύο γειτονιές: Ο ένας όρμος ονομάζεται Ρωμαίικος Γιαλός, και ο άλλος Τούρκικος ή απλώς Λιμάνι. Ο Τούρκικος Γιαλός της Μύρινας βρέχεται από τη θάλασσα της Νέας Μαδύτου και πλαισιώνεται από το εμπορικό και το βενετσιάνικο λιμάνι. «Κέρδισε» το όνομά του επί Τουρκοκρατίας, όταν το Κάστρο ήταν η πρωτεύουσα της Λήμνου και γύρω του κατοικούσαν όλοι οι Τούρκοι άρχοντες.

Αντίθετα οι Έλληνες της Μύρινας, εγκαταστάθηκαν στην άλλη πλευρά του Κάστρου, που πήρε και το όνομα Ρωμαίικος Γιαλός. Σήμερα η γειτονιά αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή στη Μύρινα: Τα παλιά αρχοντικά που κατασκεύασαν κατά κύριο λόγο οι εύποροι Λημνιοί της Αιγύπτου δεν έχουν χάσει τίποτα από την παλιά τους αίγλη. Στην περιοχή οι επισκέπτες θα βρουν την Αγία Τριάδα, μητρόπολη της Λήμνου, το Αρχαιολογικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπως επίσης πολλά καφέ και εστιατόρια. Η παραλία Ρηχά Νερά βρίσκεται ακριβώς δίπλα, ενώ σε μικρή απόσταση από τη Μύρινα μπορεί κανείς να επισκεφθεί και την παραλία του Αυλώνα ή την παραλία Γομάτι.

Το Κάστρο

Πάνω από τη γραφική πόλη σας περιμένει το Βυζαντινό Κάστρο που χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό.

Τη σημερινή του μορφή απέκτησε στα χρόνια της ενετοκρατίας από το Φιλόκαλο Ναβιγκαγιόζι και τοn γιο του Λεονάρδο. Στη συνέχεια, επισκευάστηκε και συμπληρώθηκε πολλές φορές: το 1361 από τον Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγο, το 1477 από τον Ενετό διοικητή Φραγκίσκο Πασχαλίγκο και στα τέλη του 16ου αιώνα από τους Οθωμανούς.

Σε όλες τις εποχές αποτελούσε το ισχυρότερο φρούριο της Λήμνου γι’ αυτό και η πόλη ονομαζόταν Κάστρο από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα. Έχει τριπλό τείχος με 14 πύργους συνολικά, ύψους έως 8 μ. και πάχους 1,5 μ., το οποίο προστάτευε βαθιά τάφρος στα ανατολικά, σήμερα εξαφανισμένη.

Στα 1780, έπειτα από τις επισκευές του Χασάν πασά Τζεζάερλι, ήταν εφοδιασμένο με 150 κανόνια. Έχει μια κεντρική πύλη, ανατολική, στην οποία οδηγούσε ανηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι και μια μικρότερη, βόρεια, κοντά στην ακτή. Την εποχή που το επισκέφθηκε ο Βιντσέντζο Κορονέλλι, στο εσωτερικό του κάστρου ακούγονταν τα τοπωνύμια: Άγιος Μάρκος, Άγιος Ρόκκος, Αγία Μαρία -προφανώς κατάλοιπα ναΐσκων της ενετοκρατίας- και Μαυροχώρι, το οποίο ήταν η συνοικία της φρουράς και βρισκόταν χαμηλά προς τη θάλασσα κοντά στη δευτερεύουσα πύλη. Το 1770 η ίδια περιοχή και η πύλη αποκαλούνταν Μαυροχάτι.

Είναι χτισμένο στη βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο, ανάμεσα στον Ρωμαϊκό και τον Τούρκικο Γιαλό, και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά.

Επισκεφθείτε το και αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και κάποιο ελάφι αφού το Κάστρο αποτελεί εδώ και χρόνια πολύτιμο καταφύγιο για τα ελάφια. Τη δεκαετία του 1970 ο δήμος Ρόδου έκανε δωρεά στη Λήμνο τρία πλατώνια (ελάφι είδους Dama dama), ένα θηλυκό και δύο αρσενικά. Αυτά πολλαπλασιάστηκαν και σήμερα ζουν και κυκλοφορούν ελεύθερα πολλά ελάφια μέσα στο κάστρο.

Κατεβαίνοντας από το Κάστρο επισκεφθείτε το Λιμανάκι της Μυρίνας με το παραδοσιακό χρώμα του, τα ψαροκάικα και τις ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Γεωλογικό πάρκο Φαρακλού

Φαρακλό ή Φαλακρό ονομάζεται μία περιοχή στη βόρεια Λήμνο, όπου χαρακτηρίζεται από διάφορους βραχώδεις σχηματισμούς ιδιαίτερης γεωμορφολογικής αξίας, τα οποία δίνουν την εντύπωση στον επισκέπτη ότι είναι λαυξεμένα σαν γλυπτά .

Αυτοί οι βραχώδεις σχηματισμοί πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από την τρεχούμενη καυτή λάβα, που ανάβλυζε από τα ηφαίστεια, που ήταν ενεργά στο νησί πριν από χιλιάδες χρόνια. Οπότε αυτή η ποσότητα λάβας όταν ήρθε σε επαφή με το θαλασσινό νερό ψύχθηκε και σχημάτισε αυτά τα αλλόκοτα πετρώματα.

Για να επισκεφθείτε την περιοχή αυτή αρκεί να μεταβείτε στο χωριό Προπούλι, να ακολουθήσετε το δρόμο που διασχίζει το χωριό και στη συνέχεια να ακολουθήσετε το χωματόδρομο, που δείχνουν οι πινακίδες στο τέλος του χωριού.

Παραλίες για όλα τα γούστα

Η Λήμνος έχει μεγάλη ακτογραμμή με εντυπωσιακές παραλίες. Οι μεγάλες ακτές και οι μικροί κολπίσκοι, οι οργανωμένες-δημοφιλείς και οι απομονωμένες παραλίες, όλες γοητεύουν με το όμορφο τοπίο και τα καταγάλανα νερά τους!

Μικρό Φαναράκι

Ένας μικρός, κλειστός και απάνεμος κολπίσκος στο νότιο τμήμα της Λήμνου, έχει καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις και τις προτιμήσεις του κοινού.

Σε απόσταση 4 χλμ. από τον οικισμό του Μούδρου και 32 χλμ. από τη Μύρινα (περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο), το Μικρό Φαναράκι ξετρελαίνει με τα διαυγή, γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά και τη χρυσαφένια, πλούσια αμμουδερή ακτή του.

Περίπου 50 μέτρα όλη κι όλη η έκταση της παραλίας, ωστόσο, είναι αρκετή για να χωρέσει όλους εκείνους που θέλουν να επιδοθούν σε αμέτρητες καλοκαιρινές βουτιές.

Η σπηλιά της φώκιας

Η εξερεύνηση στα εντυπωσιακά βραχώδη κολπάκια στο Μικρό Φαναράκι αποκαλύπτει τη σπηλιά που θεωρείται ως άλλοτε καταφύγιο για τις φώκιες monachus-monachus.

Όσοι ανήκετε στην ομάδα των τολμηρών, ανακαλύψτε τη σχισμή που υπάρχει στα βράχια, ακριβώς πάνω από τη σπηλιά και βουτήξετε. Οι λάτρεις της κολύμβησης προτιμήστε την προσέγγιση της από τη μεριά της θάλασσας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της περιοχής.

Πλατύ

Συγκεντρώνει πολύ κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον ομώνυμο οικισμό που θεωρείται ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της Λήμνου.

Είναι μεγάλη και αμμώδης με γαλαζοπράσινα νερά και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και υποδομές για θαλάσσια σπορ! Ενδείκνυται για οικογένειες, καθώς έχει ρηχά νερά, αλλά και διαμορφωμένο παιδότοπο πάνω στην ακτή.

Χαβούλη

Στη Χαβούλη θα βρείτε χρυσή άμμο, πεντακάθαρα και διαυγή νερά που, καθώς η παραλία είναι προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους, παραμένουν γαλήνια και ιδανικά για κολύμπι. Με μια βόλτα στην μήκους περίπου 300 μέτρων παραλία θα βρείτε και τα σπάνια και προστατευόμενα κρινάκια της θάλασσας, ένα υπέροχο λουλούδι.Τα αρμυρίκια και οι τζιτζιφιές που βρίσκονται στα όρια της παραλίας προσφέρουν την πλούσια σκιά τους τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Εδώ δεν θα συναντήσετε σχεδόν ποτέ πολυκοσμία, αν και είναι πλήρως οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε ό,τι θελήσετε. Την παραλία αυτή της Λήμνου προτιμούν και πολλοί για ελεύθερο κάμπινγκ.

Η παραλία απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το Μούδρο. Βρίσκεται στο βάθος ενός μεγάλου όρμου και θα τη συναντήσετε στον δρόμο προς το χωριό της Σκανδάλης.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι παραλίες Μικρό και Μεγάλο Φαναράκι, επίσης πολύ κοντά στο Μούδρο.

Τούρκικος Γιαλός

Στα νότια του Κάστρου της Μύρινας  στη Λήμνο εκτείνεται ο Τούρκικος Γιαλός, με την αμμουδερή παραλία και το αγκυροβόλιο για τις ψαρόβαρκες και τα καΐκια των ψαράδων. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο λιμάνι, έχει πολύ εύκολη πρόσβαση και την προτιμούν οι ντόπιοι που επιθυμούν να απολαύσουν το κολύμπι τους χωρίς να απομακρυνθούν.

Στον Τούρκικο Γιαλό θα βρείτε άμμο, ρηχά νερά ιδανικά για μικρά παιδιά που μπορούν ξένοιαστα να απολαύσουν το παιχνίδι με τη θάλασσα, αλλά και ομπρέλες του δήμου που είναι διαθέσιμες για όλους.

Πάνω από την παραλία του Τούρκικου Γιαλού θα βρείτε πολλά καφέ, εστιατόρια και ταβέρνες, είναι άλλωστε η περιοχή της Μύρινας  που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της νυχτερινής ζωής της πόλης.

Στβι

Ένας μικρός και ήσυχος κόλπος μεταξύ των πιο πολυσύχναστων παραλιών της Λήμνου, είναι το Στβι, στα νότια του χωριού Θάνος, πολύ κοντά στη Μύρινα. Σύμφωνα με τις μελέτες των αρχαιολόγων, το Στβι ήταν το λιμάνι αρχαίου οικισμού, ενώ σήμερα αποτελεί και ονομαστό ψαρότοπο για τους ντόπιους.

Το Στβι βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του όρμου Θάνους και λέγεται επίσης Πλαγίσιος Μόλος.

Η ολόχρυση άμμος, η ηρεμία και η ησυχία που προσφέρει, και η θέση του, κάνουν τα τελευταία χρόνια το Στβι ιδανικό και αγαπημένο προορισμό για μια μέρα στη θάλασσα για όλους τους επισκέπτες της Λήμνου.

Σκίδι

Στα νότια της Λήμνου, στη χερσόνησο νοτιοανατολικά του Μούδρου, βρίσκεται το Σκίδι, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Λήμνου.

Απέραντη αμμουδιά, με άσπρη, λεπτή άμμο και πεντακάθαρα διαυγή νερά που χρωματίζονται ανάλογα με το φως σε όλες τις αποχρώσεις του τυρκουάζ, το Σκίδι προσφέρει στους επισκέπτες στιγμές ξεγνοιασιάς και καλοκαιρινής ραστώνης κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο.

Στο Σκίδι δεν θα συναντήσετε πολυκοσμία και πολύβουο πλήθος, καθώς η παραλία δεν προσφέρει καμία οργάνωση και είναι το «στέκι» όσων για τις διακοπές τους επιζητούν τον ήλιο και τη θάλασσα και όχι τις ανέσεις που συνοδεύουν πολλές άλλες παραλίες της Λήμνου.

Αν και σχετικά απόμερη παραλία, εν τούτοις η πρόσβαση στο Σκίδι δεν είναι δύσκολη, καθώς ως εκεί φτάνει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ενώ κοντά βρίσκονται τα χωριά Αγία Σοφία και Φισίνη.

Τα λιγοστά αρμυρίκια που φύονται στην άμμο στο Σκίδι θα σας προσφέρουν τη σκιά τους τις καυτές ώρες της ημέρας, ενώ αποτελούν και ιδανικό σημείο να στήσετε τη σκηνή σας, αν περνάτε τις διακοπές σας με ελεύθερο κάμπινγκ.

Αριστερά στο Σκίδι υπάρχει και μια μικρή πηγή από όπου αναβλύζει πόσιμο, δροσερό νερό.

Πολύ κοντά στο Σκίδι είναι ακόμα μία ονομαστή παραλία της Λήμνου, που αξίζει να επισκεφθείτε, ο Παρθενόμυτος.

Παρθενόμυτος

Νότια του Μούδρου στο νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου βρίσκεται η παραλία Παρθενόμυτος.

Ο Παρθενόμυτος είναι μια από τις μεγαλύτερες αλλά και τις πιο απομονωμένες παραλίες της Λήμνου κυρίως λόγω της δύσκολης πρόσβασης σε αυτή. Για το λόγο αυτό αν επιλέξετε τον Παρθενόμυτο για μια βουτιά θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό, φαγητό και ομπρέλα, ειδικά αν σχεδιάζουν να παραμείνουν για ώρες στην παραλία.

Λόγω της θέσης του ο Παρθενόμυτος επηρεάζεται από τον βόρειο άνεμο οπότε σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να προτιμήσετε κάποια παραλία στη νότια Λήμνο.

Η πρόσβαση στον Παρθενόμυτο γίνεται μόνο μέσω χωματόδρομου είτε επιλέξετε το δρόμο από τον Μούδρο είτε από τα Καμίνια. Αν κινηθείτε μέσω Μούδρου (θα χρειαστείτε οπωσδήποτε τζιπ ή άλλο όχημα 4Χ4) επιλέξτε τον χωματόδρομο προς Σκανδάλι. Αν επιλέξετε τη δεύτερη διαδρομή που γίνεται (με προσοχή και υπομονή) και με συμβατικό αυτοκίνητο, τότε μετά τα Καμίνια θα κινηθείτε προς Αγία Σοφία όπου θα στρίψετε δεξιά. Θα στρίψετε πάλι δεξιά μετά από περίπου 2,2χλμ., αριστερά μετά από 1,9 χλμ. και μπροστά σας θα δείτε τον Παρθενόμυτο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εικόνα του Παρθενόμυτου με τα γαλαζοπράσινα νερά θα σας αποζημιώσει για όσες δυσκολίες αντιμετωπίσετε στη διαδρομή. Αν φτάσετε μέχρι τον Παρθενόμυτο μπορείτε να επισκεφθείτε και την παραλία Σκίδι  που είναι ιδανική για υπαίθριο κάμπινγκ.

Σαρπιόσκαλα

Είναι η παραλία του χωριού Καλλιθέα της Λήμνου, ακριβώς δίπλα στο μικρό λιμανάκι όπου δένουν τις ψαρόβαρκες και τα καΐκια τους οι κάτοικοι της περιοχής. Η παραλία λέγεται Σαρπιόσκαλα, από το παλιό όνομα Σαρπί της Καλλιθέας και τη λέξη σκάλα που χρησιμοποιούταν κατά τον 19ο αιώνα κυρίως για να περιγράψει τα μικρά λιμανάκια.

Στη Σαρπιόσκαλα θα απολαύσετε την ολόχρυση άμμο και τα πεντακάθαρα νερά, σε ένα από τα πιο γραφικά τοπία της Λήμνου. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, διαθέτει όμως εύκολη πρόσβαση μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Αν και ποτέ δεν θα τη δείτε πλημμυρισμένη από κόσμο, η Σαρπιόσκαλα διαθέτει τους δικούς της φανατικούς «οπαδούς» που δεν την προδίδουν σχεδόν ποτέ!

Σαράβαρη

Στα βόρεια της Λήμνου, στο σημείο που το νησί στενεύει προς τη χερσόνησο της Πλάκας, βρίσκεται η Σαράβαρη.

Είναι από τις παραλίες της Λήμνου με ρηχά νερά, αμμουδιά βεβαίως, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας και του Καβείριου, για την ακρίβεια ανάμεσα από τα σημαντικά αυτά κέντρα της αρχαιότητας της Λήμνου. Αξίζει να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στα σημεία αυτά με μια βουτιά στα δροσερά νερά της Σαράβαρης.

Η παραλία είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και beach bar, ενώ στην Σαράβαρη θα φτάσετε ακολουθώντας τον βατό χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό Κοντοπούλι.

Ρωμαίικος Γιαλός

Ο Ρωμαίικος Γιαλός είναι μαζί με τον Τούρκικο Γιαλό οι δυο παραλίες που βρίσκονται μέσα στη Μύρινα, την πρωτεύουσα της Λήμνου, βόρεια και νότια από το Κάστρο.

Ο Ρωμαίικος Γιαλός, στα βόρεια, είναι η παραλία που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την ομώνυμη αρχοντική συνοικία της Μύρινας. Είναι αμμώδης, με ρηχά νερά και πολύ κοντά στα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης. Στην παραλία του Ρωμαίικου Γιαλού θα βρείτε ομπρέλες, αλλά και λιγοστά δέντρα, που όμως προσφέρουν σκιά.

Συνήθως ο Ρωμαίικος Γιαλός είναι πολυσύχναστος, καθώς τον προτιμούν κάτοικοι και επισκέπτες της Μύρινας που θέλουν να απολαύσουν το κολύμπι, χωρίς να χάσουν χρόνο σε μετακινήσεις. Τα πεντακάθαρα νερά του άλλωστε δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν άλλες παραλίες του νησιού.

Ρηχά Νερά

Τα Ρηχά Νερά είναι μια από τις παραλίες που βρίσκεται μέσα στα όρια της Μύρινας, ενώ από την γειτονική παραλία του Ρωμαίικου Γιαλού την χωρίζει μόλις μια στενή χερσόνησος.

Στα Ρηχά Νερά θα συναντήσετε άμμο και –όπως λέει και το όνομά της- ρηχά νερά. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και τα νερά διαυγή, παρά το ότι πρόκειται για μια από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες της Λήμνου. Συγκεντρώνει κόσμο όλων των ηλικιών καθώς η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και όλες τις ανέσεις για τους επισκέπτες.

Ομπρέλες, ξαπλώστρες, υποδομές για θαλάσσια σπορ, αλλά και καφετέριες και μπαράκια που γίνονται στέκια των παραθεριστών τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα Ρηχά Νερά άλλωστε είναι η πιο «κοσμική» παραλία της Μύρινας.

Η μήκους 350 περίπου μέτρων αμμουδιά στα Ρηχά Νερά είναι τις περισσότερες μέρες του καλοκαιριού γεμάτη μικρά παιδιά που παίζουν με το κύμα, νεολαία που περνά το χρόνο της με βουτιές και καφέ στα μπαράκια αλλά και οικογένειες, ηλικιωμένους και τους μόνιμους κατοίκους του νησιού που προτιμούν την παραλία αυτή για μια γρήγορη βουτιά μεταξύ των δουλειών τους.

Πρασσά

Η παραλία Πρασσά στη Λήμνο βρίσκεται κοντά στον Κάσπακα, στα δυτικά του νησιού και σε μικρή απόσταση από τη Μύρινα.

Στην Πρασσά θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar, ενώ η πρόσβαση είναι εύκολη, μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Η αμμώδης παραλία και τα καταγάλανα νερά βάφονται χρυσά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, που είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Λήμνου.

Πηγαδέλι της Παναγίας

Το Πηγαδέλι της Παναγίας είναι μια πανέμορφη παραλία στη βόρεια Λήμνο. Οι ηφαιστειογενείς ακτές της περιοχής έχουν σχηματίσει ανά τους αιώνες έναν εντυπωσιακό κόλπο με καστανοκόκκινη άμμο και γαλάζια νερά, που περιτριγυρίζονται από περίτεχνους σχηματισμούς βράχων.

Ένα φυσικό πηγάδι στη μέση της παραλίας δίνει στην ακτή αυτό το όνομα. Στο Πηγαδέλι της Παναγίας θα συναντήσετε ντόπιους που την αγαπούν για την μοναδικότητά της και την προτιμούν, ενώ στην παραλία δεν υπάρχει κανενός είδους οργάνωση και θα πρέπει να φροντίσετε μόνοι σας για ό,τι χρειαστείτε.

Αξίζει να περπατήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη τον όρμο στο Πηγαδέλι της Παναγίας, να χαρείτε την απαλή αμμουδιά και να μην φύγετε από εκεί παρά μόνο αφού πέσει ο ήλιος για να χαρείτε όλες τις αποχρώσεις που παίρνει η φύση με το μαγικό φωτισμό του ηλιοβασιλέματος…

Είναι καλό να συνδυάσετε τις βουτιές στο Πηγαδέλι της Παναγίας με μια επίσκεψη στο γεωλογικό πάρκο Φαρακλού  με τα μοναδικά πετρώματα, που βρίσκεται λίγο πιο δυτικά.

Για να φτάσετε στο Πηγαδέλι της Παναγιάς θα πρέπει να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο από τον οικισμό Προπούλι, που είναι βατός για τα οχήματα.

Παρόλο που η το νησί προσφέρει και πολλές επιλογές για διασκέδαση και νυχτερινή ζωή. Τα περισσότερα μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια βρίσκονται στην πρωτεύουσα, τη Μύρινα, αλλά θα βρεις πολλά ωραία ταβερνάκια, beach bar και καφετέριες σε όλο το νησί.

Σήμερα η ίδια γη παραμένει μια από τις πιο φιλόξενες και συνάμα ανεξερεύνητες του Αιγαίου. Ένα νησί με πολυσχιδή ακτογραμμή, χρυσαφένιες παραλίες, εντυπωσιακό ηφαιστειογενές τοπίο. Με σπάνιους αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, αλλά και παραδοσιακούς οικισμούς. Με περιζήτητα, από την αρχαιότητα ακόμα, προϊόντα (κρασί, μέλι, τυρί), άφθονο ψάρι, αλλά και φιλόξενους κατοίκους η Λήμνος προσφέρεται, όσο λίγα νησιά, για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές και ανακάλυψη.

Παραλία Παλαιόκαστρο

Η παραλία του Παλαιόκαστρου στη Λήμνο βρίσκεται μέσα στα όρια του κόλπου της Πλάκας, στο βορειοανατολικότερο σημείο του νησιού. Για να φτάσετε την παραλία, αρκεί να ακολουθήσετε τον σύντομο και βατό χωματόδρομο μέσα από τον οικισμό.

Στα βόρεια της παραλίας Παλαιόκαστρου βρίσκεται το γραφικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες της Πλάκας, ενώ πάνω στην αμμώδη παραλία θα βρείτε και δημοτικές ομπρέλες.

Τα νερά της παραλίας του Παλαιόκαστρου είναι ρηχά και αποτελούν τον κυριότερο λόγο που την προτιμούν οικογένειες με μικρά παιδιά από όλη τη γύρω περιοχή.

Παραλία Κότσινα

Η παραλία του Κότσινα στη βόρεια Λήμνο είναι από τις πιο πολυσύχναστες και πιο εύκολα προσβάσιμες στην πλευρά αυτή του νησιού. Βρίσκεται στην κορυφή ενός ρηχού όρμου, με αβαθή νερά, ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η παραλία του Κότσινα είναι πλήρως οργανωμένη και διαθέτει εκτός από ομπρέλες και ξαπλώστρες, beach bar, για να απολαύσετε το ποτό και τον καφέ σας.

Δίπλα ακριβώς από την παραλία Κότσινα βρίσκεται το γραφικό αγκυροβόλιο με τις ψαρόβαρκες, όπου θα βρείτε και ταβέρνες με εξαιρετικά τοπικά εδέσματα και φυσικά το ντόπιο κρασί για να συνοδεύσετε το φαγητό σας.

Στην μια άκρη του κλειστού κόλπου στην παραλία Κότσινα βρίσκεται και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το υπόγειο αγίασμα, όπου αξίζει να κατέβετε, αλλά και το άγαλμα της Μαρούλας, της τοπικής ηρωίδας. Γύρω από την εκκλησία θα δείτε και τα ερείπια του άλλοτε ακμαίου, μεσαιωνικού κάστρου του Κότσινα.

Η πρόσβαση στην παραλία Κότσινα γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου που φτάνει ως τη θάλασσα.







Παραλία Κόκκινα

Βρίσκεται σε ένα από τα πιο παρθένα μέρη της Λήμνου και για να φτάσει κανείς στην παραλία Κόκκινα θα πρέπει να διασχίσει την χερσόνησο του Φακού, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Η ανταμοιβή όμως που παίρνει ο επισκέπτης μόλις την αντικρύσει – πόσο μάλλον όταν βουτήξει στα δροσερά νερά του Αιγαίου – «σβήνει» στη στιγμή τα πάντα!

Η παραλία Κόκκινα δεν πήρε τυχαία το όνομά της. Το οφείλει στην κόκκινη απόχρωση των εντυπωσιακών βράχων που την περιβάλλουν και είναι πραγματικά ένα τοπίο που μαγεύει: ψιλή λευκή άμμος, αλλά και λευκό βότσαλο και νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του τυρκουάζ. Η βουτιά είναι βάλσαμο…

Φυσικά στην παραλία Κόκκινα δεν υπάρχει ίχνος οργάνωσης και ανθρώπινης παρουσίας, οπότε μόνοι σας θα πρέπει να φροντίσετε για ό,τι χρειαστείτε.

Για να φτάσει κανείς στην παραλία Κόκκινα θα χρειαστεί να διασχίσει χωματόδρομο μήκους τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων, που ξεκινά από το Διαπόρι και έχει κατεύθυνση προς το ξωκλήσι της Αγίας Ευθυμίας. Στο τέλος της διαδρομής ξεκινά το σύντομο μονοπάτι, μήκους 350 μέτρων, που οδηγεί στην παραλία Κόκκινα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκαταλέγουν την παραλία Κόκκινα στις καλύτερες της Λήμνου, καθώς το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η ηρεμία και η απομόνωση που προσφέρει στους επισκέπτες της την κάνουν μοναδική.

Παραλία Κέρος

Wind surfing, beach volley, κάμπινγκ, αβαθή νερά, αμμοθίνες, βόλτα σε λίμνες. Όλα αυτά μαζί μπορεί να τα βρει ο επισκέπτης που θα επιλέξει την παραλία Κέρος στην ανατολική πλευρά της Λήμνου.

Η παραλία Κέρος, η οποία κατά ορισμένους έχει πάρει το όνομά της από το κερατοειδές σχήμα της, βρίσκεται ανάμεσα στα ακρωτήρια Καβαλλάρης και Κέρος, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το χωριό Καλλιόπη.

Η πρόσβαση στην παραλία Κέρος είναι πανεύκολη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο ενώ χωματόδρομο θα συναντήσετε μόνο στα τελευταία 100 μέτρα.

Στην 4 χιλιομέτρων μήκους παραλία Κέρος θα βρείτε άνετο χώρο για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, beach bar, ξαπλώστρες με ομπρέλες, κιόσκια που έχει στήσει ο δήμος Λήμνου, ακόμα και πευκόδασος για να κάνετε κάμπινγκ με σκηνή ή τροχόσπιτο. Αλλά αυτό για το οποίο ενδείκνυται η παραλία Κέρος λόγω των ανέμων που φυσούν συχνά αλλά και των ασφαλών νερών, είναι το wind surf τόσο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά όσο και για τους λάτρεις του αθλήματος.

Αν κινηθείτε, δε, προς τα βορειανατολικά με κατεύθυνση την παραλία Απάν Γιαλός  θα βρεθείτε σε μια περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 όπου υπάρχει και παρατηρητήριο για πουλιά.

Παραλία Θάνους

Η παραλία του Θάνους στη Λήμνο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς του νησιού. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Λήμνου, σε μικρή απόσταση από τον ομώνυμο οικισμό, στο βάθος ενός πανέμορφου κόλπου. Η απέραντη αμμουδιά συγκεντρώνει τα καλοκαίρια πλήθος επισκεπτών του νησιού, που την προτιμά για τα πεντακάθαρα νερά της.

Η πλήρης οργάνωση είναι ακόμα ένα στοιχείο της παραλίας του Θάνους που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Εκτός από ομπρέλες και ξαπλώστρες πάνω στην παραλία και πολύ κοντά στην ακτή μπορεί κανείς να βρει από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι φυσικά ταβέρνες και καφέ. Συχνά διοργανώνονται beach parties, ενώ τα μαγαζιά της περιοχής είναι γεμάτα κόσμο, με τις μουσικές να αντηχούν ως το βράδυ.

Οι υποδομές για θαλάσσια σπορ δεν λείπουν από την παραλία του Θάνους, ενώ την «τιμητική» του εκεί έχει το beach volley – διατίθενται μέχρι και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Στην παραλία του Θάνους, αν και από τις πιο πολυσύχναστες της Λήμνου, υπάρχει χώρος ακόμα και για γυμνιστές.

Παραλία Άγιος Ιωάννης – Κάσπακας

Στη δυτική Λήμνο, στην πλευρά που κοιτάει προς τη χερσόνησο της Χαλκιδικής, βρίσκεται η παραλία Άγιος Ιωάννης – Κάσπακας.

Σε πολύ μικρή απόσταση – μικρότερη των 2 χιλιομέτρων – από το χωριό Κάσπακας, η παραλία Άγιος Ιωάννης – Κάσπακας είναι πλήρως οργανωμένη.

Η πρόσβαση στην παραλία Άγιος Ιωάννης – Κάσπακας, η οποία και το 2014 βραβεύθηκε με Γαλάζια Σημαία, είναι εύκολη και μέσω ασφάλτου.

Λόγω της θέσης της, στην δυτική πλευρά του νησιού, η παραλία Άγιος Ιωάννης – Κάσπακας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στο ηλιοβασίλεμα.

Ο επισκέπτης δεν χρειάζεται καμία ειδική προετοιμασία για την παραμονή του στην παραλία Άγιος Ιωάννης – Κάσπακας καθώς υπάρχουν καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια για όλα τα γούστα και για όλες τις ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η παραλία Άγιος Ιωάννης – Κάσπακας έχει μόνο άμμο σε όλο της το μήκος και η θάλασσα είναι ρηχή.













Παραλία Διαπόρι

Το Διαπόρι  στη Λήμνο είναι ένας τόπος φυσικής ομορφιάς, που μπορείτε να επισκεφθείτε για να θαυμάσετε, αλλά που μπορείτε επίσης και να κολυμπήσετε, στην παραλία Διαπόρι που θα συναντήσετε εκεί. Είναι μεγάλη και αμμώδης, ακριβώς δίπλα από το γραφικό αγκυροβόλιο με τις ψαρόβαρκες.

Στην παραλία Διαπόρι δεν θα βρείτε οργανωμένο τμήμα με ομπρέλες και ξαπλώστρες, υπάρχει όμως μια μικρή ταβερνούλα, όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακούς μεζέδες μετά τις βουτιές. Ολόκληρο το αμμώδες πέρασμα που συνδέει τη χερσόνησο του Φακού  με την υπόλοιπη Λήμνο και που δεν ξεπερνά σε πλάτος τα 800 μέτρα είναι ορατό από την παραλία Διαπόρι. Αν είστε από τους τυχερούς, μπορεί ακόμα και να δείτε σπάνια πουλιά να σταματούν εδώ και να απολαμβάνουν το γειτονικό ήσυχο υδροβιότοπο.

Η παραλία Διαπόρι βρίσκεται στη νότια Λήμνο, στον όρμο του Κοντιά και κοντινότερο χωριό είναι τα Τσιμάντρια.

Αφού απολαύσετε το μπάνιο σας, ή πριν, αν είστε πρωινός τύπος, αξίζει να περιηγηθείτε στις αμέτρητες πεζοπορικές διαδρομές γύρω από την παραλία Διαπόρι, προς το Φακό και το ξωκλήσι της Αγίας Ευθυμίας ή τους κορμούς του απολιθωμένου δάσους Λήμνου που βρίσκονται εκεί.

Παραλία Αυλώνα

Η παραλία του Αυλώνα στη δυτική ακτή της Λήμνου, βρίσκεται στο βάθος του ομώνυμου κόλπου, ακριβώς μετά τη Μύρινα, αν κανείς κινηθεί βόρεια.

Άμμος, κρυστάλλινα νερά, υπέροχο φυσικό τοπίο και η απόλυτη ηρεμία χαρακτηρίζουν την παραλία του Αυλώνα, όπου πάντως θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες που προσφέρονται στους λουόμενους.

Το beach bar στην παραλία του Αυλώνα καλύπτει κάθε ανάγκη πείνας και δίψας που θα σας προκύψει κατά τη διάρκεια της μέρας, κι έτσι το μόνο που εσείς έχετε να φροντίσετε είναι η καλή διάθεση για μια ξεκούραστη μέρα στη θάλασσα.

Προτιμήστε την παραλία του Αυλώνα τις μέρες που φυσάει βόρειος άνεμος, καθώς τότε η θάλασσα είναι γαλήνια και ήρεμη, ενώ αν είστε λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, ούτε σ’ αυτήν την περίπτωση θα απογοητευθείτε, καθώς η παραλία του Αυλώνα διαθέτει και τέτοιου είδους υποδομές.

Αν πάλι είστε λάτρεις του υποβρυχίου ψαρέματος ή του snorkeling τότε φορέστε τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλά σας και κολυμπήστε στην άκρη της παραλίας του Αυλώνα, εκεί που τα τρία ηφαιστιογενή μικρά νησάκια σχηματίζουν έναν εντυπωσιακότατο βυθό.

Στην παραλία του Αυλώνα θα φτάσετε μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και το ιερό της Αρτέμιδος, ένας από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου, που έχει αποκαλυφθεί στον προαύλιο χώρο του πολυτελούς ξενοδοχείου «PORTO MYRINA PALACE».

Εβγάτης

Στο δρόμο που ενώνει το Θάνος με τον Κοντιά στα νότια της Λήμνου, περνώντας από την δημοφιλή παραλία του Θάνους, συναντάμε ακόμα μία από τις πανέμορφες παραλίες της Λήμνου, τον Εβγάτη.

Η ολόλευκη λεπτή άμμος εκτείνεται σε μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων και η καταγάλανη θάλασσα στον Εβγάτη κάνει τις βουτιές αναζωογονητικές για όλους! Η ηρεμία του τοπίου και η απέραντη αμμουδιά βοηθούν στην διατήρηση της ηρεμίας ακόμα και τις πιο πολυσύχναστες μέρες του καλοκαιριού.

Στον Εβγάτη θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες, πληθώρα θαλάσσια σπορ, beach bars και ταβερνάκια με καλό φαγητό, ενώ γι’ αυτούς που θέλουν στις διακοπές τους να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή δίπλα στη θάλασσα, διατίθενται και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η εύκολη πρόσβαση μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και το πλήθος των παρεχόμενων υπηρεσιών κάνουν την παραλία του Εβγάτη μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Λήμνου, που προτιμάται τόσο από τη νεολαία, όσο και από οικογένειες.

Μιλώντας στη Λήμνο για την παραλία του Εβγάτη θα ακούσετε να την λένε και «Νεβγάτη».

Πολιόχνη,  η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης

Επισκεφθείτε την πιο παλιά πόλη της Ευρώπης, την Πολιόχνη, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Τροία. Η Πολιόχνη ξεκίνησε από ένα μικρό νεολιθικό χωριό την 4η χιλιετία π.Χ. και εξελίχθηκε σε ακμάζουσα πόλη του Χαλκού.

Βρισκόταν στην ανατολική ακτή της Λήμνου, πάνω από ένα ύψωμα που περιβάλλεται από δύο ποταμούς.  Οι πρώτοι κάτοικοι επέλεξαν να μείνουν στην περιοχή λόγω της εύφορης γης και του πόσιμου νερού. Θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και η ίδρυση της χρονολογείται στα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ.

Η Πολιόχνη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λήμνου απέναντι από την Τροία, η οποία χτίστηκε μια χιλιετία αργότερα Ο οικισμός αποτελούνταν από ισχυρά τείχη με προμαχώνες, αποθήκες, δημόσια κτήρια, πλατείες, λιθόστρωτους δρόμους και αποχετευτικό σύστημα. Στις περιόδους ακμής η πόλη αριθμούσε 1.500 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης, το ψάρεμα, την υφαντουργία και την κατασκευή όπλων και εργαλείων.

Όταν υπήρχε κάποιο πρόβλημα σχετικό με την πόλη, οι κάτοικοι συγκεντρώνονταν σε έναν χώρο με λίθινα έδρανα για να πάρουν αποφάσεις. Αυτό τον χώρο οι αρχαιολόγοι τον αποκάλεσαν «Βουλευτήριο» και θεωρείται η αρχαιότερη κατασκευή που κατασκεύασαν οι άνθρωποι για να συζητούν τα προβλήματα του τόπου τους. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του τείχους και σε όλο το μήκος της έχει έδρανα συνεδριάσεων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της πόλης έμενε στο Μέγαρο, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 2.000 π.Χ. και βρισκόταν κοντά στην κεντρική πλατεία.

Το «Βουλευτήριο» της Πολιόχνης  χτίστηκε 2.000 χρόνια πριν από ανάλογα κτίσματα της κλασικής εποχής.

Η Πολιόχνη ερημώθηκε την ύστερη εποχή του Χαλκού, πιθανόν έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό και δεν κατοικήθηκε ξανά.

Η αρχαία πόλη ονομάστηκε και «επτάπολις» γιατί έγινε ανασκαφή σε επτά αλλεπάλληλα στρώματα που φανερώνουν επτά διαφορετικές φάσεις της πόλης. Ο Μπρέα ονόμασε την καθεμιά περίοδο με τα χρώματα που την χαρακτηρίζουν : Μελανή, Κυανή, Πράσινη, Ερυθρή, Κίτρινη, Καστανή και Ιώδης.

Μεταξύ των ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσά κοσμήματα που είναι γνωστά ως ο «θησαυρός της Πολιόχνης» και σήμερα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα χρυσά ήταν κρυμμένα κάτω από μια πέτρα στο δωμάτιο 643, που ο κάτοχος τους έκρυψε για να τα διασώσει από κάποιον κίνδυνο. O θησαυρός αποτελείται από ανδρικά και γυναικεία κοσμήματα, χιλιάδες μικρά χρυσά πλακίδια, σπειροειδή βραχιόλια, διαδήματα, αλυσίδες, ψέλια για το μπράτσο ή τον αστράγαλο, περόνες, σκουλαρίκια  και είναι ανάλογης ομορφιάς με τον «θησαυρό του Πριάμου» που ανακαλύφτηκε στην Τροία από τον Σλήμαν. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν οστέινα εργαλεία, σφονδύλια, πελέκεις, και χοάνες. Η αρχαία Πολιόχνη θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας….

Επίσκεψη στο Ιερό των Καβείρων και στη Σπηλιά του Φιλοκτήτη

Στη Βορειανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το Ιερό των Καβείρων που απέχει 47 χλμ. από την Μύρινα Το ιερό αναφέρεται στην Τυρρηνική εποχή και τότε χρησίμευε για την πραγματοποίηση εδικών εκδηλώσεων, τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια.

Αφού ξεναγηθείτε στο Ιερό των Καβείρων επισκεφθείτε την σπηλιά του Φιλοκτήτη που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από το Καβείριο. Κατά την μυθολογία εδώ είχε μεταφερθεί από τους συντρόφους του ο Ομηρικός ήρωας έπειτα από δάγκωμα φιδιού, ελπίζοντας πως θα γιατρευτεί! Περισσότερα για τα Καβείρια

Παναγία η Κακαβιώτισσα

Εξωκκλήσι κοντά στο χωριό Ζεματά (περιοχή Θάνος, περ. 4. χλμ. από τη Μύρινα). Κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού, είναι γνωστό από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Άγ. Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκκλήσι για να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων. Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο.

Το εξωκκλήσι λειτουργείται κάθε Λαμπροτρίτη, οπότε και μεταφέρεται σ’ αυτό η εικόνα της Παναγίας Κακαβιώτισσας, την οποία διατηρεί μια οικογένεια στον Κοντιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα δόθηκε από τον τελευταίο μοναχό του μετοχίου σε κάποιον ξωμάχο, απόγονοι του οποίου είναι η συγκεκριμένη οικογένεια.

Αμμοθίνες: Η Σαχάρα της Ελλάδας

Όπως και στη Σαχάρα, έτσι και στη Λήμνο, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή αυτών των χρυσαφένιων λόφων από άμμο, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο οπτικό θέαμα κόντρα στην καταγάλανη θάλασσα! Λέγεται μάλιστα, πως τα γυρίσματα της ταινίας «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου, συγκεκριμένα οι σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές περιπλανιούνται στην έρημο, έχουν γίνει στις Αμμοθίνες της Λήμνου.

Η ελάχιστη βλάστηση που συνθέτει τη χλωρίδα των Αμμοθινών, είναι κυρίως τα πανέμορφα λευκά κρινάκια της Λήμνου (pancratium maritimum), ενώ περιμετρικά των ολόχρυσων αμμοθινών, υπάρχουν αμμόφιλη βλάστηση (Ammophila arenaria), λυγαριές (Vitex agnus castus), αγριοαχλαδιές (Pyrus spinosa), αστυφίδες (Sarcopoterium spinosum), θυμάρι (Thymus vulgaris), πικροδάφνες (Nerium oleander) και αγριελιές (Olea europea var. Oleaster).

Κοντοπούλι

Το Κοντοπούλι είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ανατολικής Λήμνου. Ο οικιστικός πυρήνας του χωριού σχηματίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, ύστερα από μετακίνηση του πληθυσμού της Ηφαιστίας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στα περισσότερα από τα σπίτια του χωριού έχουν χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό κολώνες από την αρχαία Ηφαιστία.

Το Κοντοπούλι ήταν αγαπημένος προορισμός των περιηγητών. Ο Pococke, το 1739, επισκέφτηκε το Κοντοπούλι και το σημείωσε ως Οντοπόλ, ενώ κατά την επίσκεψη του στα 1858, ο Conze, το κατέγραψε ως Kondopuli. Το 19ο αιώνα το Κοντοπούλι(συνήθιζαν να το αποκαλούν και Κονδοπούλ’) εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα κεφαλοχώρια της ανατολικής Λήμνου, χάρη στο πλούσιο κάμπο του.

Στα 1892 άρχισε να χτίζεται ο μεγαλοπρεπής ναός του πολιούχου του χωριού, Αγίου Δημητρίου. Το δημοτικό σχολείο του χωριού χτίστηκε το 1910 με δωρεές Αιγυπτιωτών. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1912, όταν υπογράφει η διακήρυξη της Ένωσης της Λήμνου με την ηπειρωτική Ελλάδα, αντιπρόσωπος του Κοντοπούλιου ήταν ο Σπύρος Παξιμαδάς. Τον 20ο αιώνα το Κοντοπούλι εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο της ανατολικής Λήμνου. Απόδειξη της εμπορικής κίνησης που εξελισσόταν στο Κοντοπούλι [4] είναι τα εντυπωσιακά εμπορικά καταστήματα του 20ου αιώνα που ακόμη υπάρχουν στο χωριό.

Τα κτίρια αυτά, αποτελούν σήμερα ιστορικά μνημεία του χωριού. Τα περισσότερα όμως χρήζουν επιτακτικά άμεσης συντήρησης. Σε ένα από αυτά τα κτίρια το 1941 έδρευε η γερμανική Commadatour.

Το Κοντοπούλι έγινε πανελλαδικά γνωστό ως τόπος εξορίας. Στο Κοντοπούλι έζησε ως εξόριστος για ένα διάστημα κι ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γ.Ρίτσος. Κατά την περίοδο της διαμονής του στο Κοντοπούλι έγραψε το «Καπνισμένο Τσουκάλι» και το «Ημερολόγιο Εξορίας».

Αλυκή Λήμνου

Η Αλυκή της Λήμνου είναι μια μεγάλη λιμνοθάλασσα με αλμυρό, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Έχει έκταση 6.300 στρέμματα και επικοινωνεί με τη θάλασσα μόνο με μια πολύ στενή διώρυγα. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Κοντοπούλι και μαζί με τις γειτονικές υφάλμυρες λίμνες Χορταρόλιμνη και Ασπρόλιμνη, αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους υδροβιότοπους του νησιού.

Η Αλυκή Λήμνου ήταν για αιώνες η κύρια πηγή αλατιού για τους κατοίκους, που συγκεντρώνονταν από όλο το νησί για να συλλέξουν το πολύτιμο αλάτι όταν το καλοκαίρι τα νερά υποχωρούσαν και η λίμνη ξεραινόταν. Στην διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει ναρκοπέδιο στην περιοχή. Σήμερα στην περιοχή μπορεί κανείς να παρατηρήσει εκατοντάδες είδη πουλιών που την χρησιμοποιούν ως στάση για το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης, ενώ στην Αλυκή Λήμνου έχει παρατηρηθεί ένα από τα μεγαλύτερα σμήνη ροζ φλαμίνγκο στην Ελλάδα με πληθυσμό περίπου 5.000!

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η Αλυκή Λήμνου έχει δεχτεί ελάχιστες έως μηδαμινές ανθρώπινες παρεμβάσεις συντελεί στην σύνθεση ενός μοναδικής ομορφιάς τοπίου, που συγκεντρώνει πλήθος παρατηρητών.

Ο Υγρότοπος Χορταρόλιμνης – Αλυκής – Ασπρόλιμνης έχει συνολική έκταση περίπου 18.000 στρεμμάτων. Στην ορνιθοπανίδα της περιοχής παρατηρούνται κατά καιρούς λευκοτσικνιάδες, ερωδιοί, κιρκινέζια, νησιώτικες πέρδικες, καστανόπαπιες κ.ά. Στην Αλυκή Λήμνου έχει παρατηρηθεί επίσης και ένα ασιατικό είδος πάπιας με καστανόξανθο φτέρωμα, ασπρόμαυρες φτερούγες και μέγεθος χήνας.

Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να περπατήσουν στο στενό πέρασμα ανάμεσα στην Αλυκή Λήμνου και τη θάλασσα, ανάμεσα στην αραιή, χαμηλή βλάστηση με τα αλμυρίκια και της αλμυρίθρες, ενώ οι καλύτερες εποχές για την παρατήρηση των πτηνών είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Αρχαίο θέατρο Ηφαιστίας

Η κατασκευή του λίθινου θεάτρου της Ηφαιστίας, που κατατάσσεται μεταξύ των αρχαιότερων του ελληνικού κόσμου, τοποθετείται στο τέλος του 5ου ή τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Στην πρωιμότερη φάση του λίθινου θεάτρου ανήκουν η ορχήστρα, σε τέλειο και πλήρη κύκλο διαμέτρου 12,40 μ. και το κατώτερο τμήμα του κοίλου με δέκα σειρές εδωλίων. Στη δεύτερη, νεότερη φάση του λίθινου θεάτρου, το κοίλο μεγάλωσε και έγινε υψηλότερο. Στην πλαγιά του λόφου, πάνω στα λείψανα του αρχαιότερου ξύλινου θεάτρου κτίστηκε το «επιθέατρο». Οι επίσημοι και οι πολίτες κάθονταν στις πρώτες σειρές των εδωλίων του θεάτρου. Για τις σειρές αυτές χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ορθογώνιες πλάκες από πωρόλιθο των λατομείων της Ηφαιστίας. Αντίθετα, τα έδρανα του επιθεάτρου, όπου κάθονταν οι γυναίκες και οι δούλοι, ήταν κτισμένα από φτηνότερα υλικά, μικρές και μεγάλες πλάκες από σχιστόλιθο και ασβεστόλιθο της περιοχής.

Από τον 3ο αιώνα π.Χ. στο θέατρο προστέθηκε το προσκήνιο, που αναπτύχθηκε σε βάρος της ορχήστρας. Κατά τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους το προσκήνιο κατέλαβε το νοτιότερο τμήμα της ορχήστρας, για να διευρυνθεί ο χώρος της σκηνής, αφού το επίκεντρο των δρώμενων είχε μεταφερθεί πλέον από την ορχήστρα στη σκηνή.

Φαγητό στη Λήμνο

Η Λήμνος είναι γνωστή ως προορισμός για γαστρονομικό τουρισμό. Πραγματικά, το φαγητό μένει αξέχαστο, καθώς στο νησί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, κόκκορα και κουνέλι στιφάδο, αλλά και νοστιμότατες ντόπιες λιχουδιές.

Η Λήμνος φημίζεται για πολλά προϊόντα της. Το κυριότερο είναι το σιτάρι της, που συγκαταλέγεται στα ποιοτικότερα διεθνώς. Αυτό σημαίνει ότι αξίζει να δοκιμάσετε το ψωμί από τους τοπικούς φούρνους και να ζητήσετε τοπικές ποικιλίες, όπως το Μαυραγάνι. Καλό σιτάρι συνήθως συνεπάγεται και καλά ζυμαρικά. Τα τοπικά ζυμαρικά είναι τα Φλωμάρια και οι χυλοπίτες ενώ είναι εξαιρετικός και ο τραχανάς Λήμνου. Το κρασί είναι ένας ακόμη λόγος για να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση του καλού φαγητού. Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας για το λευκό και το Λημνιό και το Καλαμπάκι για το κόκκινο είναι οι τοπικές ποικιλίες που θα γευτείτε από τους ντόπιους οινοποιούς. Κλείνουμε τη γευστική περιήγηση με τα τοπικά τυριά. Το ήδη διάσημο Καλαθάκι Λήμνου και η φέτα Λήμνου (Π.Ο.Π.) συμπληρώνονται από το Κασκαβάλι και το Μελίχλωρο που είναι κίτρινα ημίσκληρα τυριά με πλούσια γεύση.

Χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα για τη Λήμνο

Το λιμάνι της Λήμνου βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, έξω από την Μύρινα. Απέχει 22 χλμ. από το αεροδρόμιο (περίπου 25 λεπτά με αυτοκίνητο ή λεωφορείο). Για να εξερευνήσεις τις ομορφιές της Λήμνου με την άνεσή σου, προτείνουμε να φέρεις το όχημά σου. Αν δεν έχεις αυτοκίνητο ή μηχανή, μην ανησυχείς! Η Λήμνος έχει πολύ καλό και εκτεταμένο συγκοινωνιακό δίκτυο, με λεωφορεία που συνδέουν τη Μύρινα και το λιμάνι με τους περισσότερους οικισμούς και τις παραλίες του νησιού.

Στην πρωτεύουσα και στα μεγάλα χωριά (π.χ. στον Μούδρο), υπάρχουν καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και ΑΤΜ. Η Μύρινα διαθέτει, επίσης, και Γενικό Νοσοκομείο. Βενζινάδικα βρίσκεις κατά μήκος όλου του οδικού δικτύου του νησιού. Κάποια χρήσιμα τηλέφωνα για τη διαμονή σου στη Λήμνο:

Λιμεναρχείο Μύρινας Λήμνου: 22540 22225

Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου: 22543 50400

Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας Λήμνου: 22540 22200

Πληροφορίες ΚΤΕΛ Λήμνου: 22540 22464

Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Λήμνο

Η Λήμνος βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στο Θρακικό Πέλαγος, βόρεια του Άη Στράτη και της Λέσβου και νότια της Θάσου και της Σαμοθράκης.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την ηπειρωτική Ελλάδα εξυπηρετείται με τακτικά δρομολόγια πλοίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα δρομολόγια εκτελούνται από συμβατικά πλοία που μεταφέρουν επιβάτες και οχήματα. Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Ελλάδα για το νησί είναι οι εξής:

Πειραιάς – Λήμνος: Το δρομολόγιο εκτελείται 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον χρόνο. Η διάρκεια του ταξιδιού Πειραιάς – Λήμνος κυμαίνεται από 18 έως 22 ώρες ανάλογα με το δρομολόγιο.

Λαύριο – Λήμνος: Είναι το πιο σύντομο δρομολόγιο για το νησί από την Αθήνα και εκτελείται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαύριο – Λήμνος εξυπηρετείται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 9,5 ώρες.

Καβάλα – Λήμνος: Το δρομολόγιο αυτό είναι ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσεις στο νησί από τη Βόρεια Ελλάδα. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλα – Λήμνος εξυπηρετείται 4 φορές την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το ταξίδι κρατάει 3-4 ώρες.

Καθώς η διαδρομή από την Αθήνα για τη Λήμνο διαρκεί αρκετές ώρες, προτείνουμε να κλείσεις αριθμημένη θέση ή καμπίνα για μεγαλύτερη άνεση.